Egyéb

Szivek-közeli alapkezelő indul, Buda-Cash-es kapcsolatokkal

 

Tovább terebélyesedik Szivek Norbert MNV-vezér eddig sem jelentéktelen céges holdudvara. A hozzá köthető Lexan Holding hozott létre alapkezelőt a napokban. A menedzsmentet Carion-Buda Cash- és Garancsi-közelből verbuválták.

Százmillió forint alaptőkével befektetési alapkezelőt hozott létre a Lexan Holding Zrt. Editus Befektetési Alapkezelő Zrt. néven.

Bár a Lexan Holding soha nem volt Szivek Norbertté, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójáé, mégis mondható, hogy lehet némi rálátása a társaságra. Ugyanis a Lexan Holding…

– …és közvetve Szivek a tulajdonosa a Dormotel Üzemeltető Kft.-nek, amely a Pázmány egyik kollégiuma körül sertepertél,

– …volt tulajdonosa, Bajor András Gyula kuratóriumi elnök a Szivek Norbert által létrehozott Szivek a Szivekért Alapítványban. Mások mellett Bajor frontol a Tiborcz-Szivek-Vajna-féle milliárdos Mahart-székház-üzletben is.

– …és Szivek közös befektetése a sokfelé érdekelt CRH Invest Kft. is. A CRH startolt rá az energiaipari Enefi Nyrt.-re, illetve résztulajdonos a belvárosi szecessziós műemlék Török Bankházban,

A Lexan Holding érdekeltsége továbbá a Danubio lakópark kivitelezője az Észak-pesti Vízafogón. A Danubio nemrégiben kapott közel félmilliárd forint közpénzből egy gyaloghidat a vizes vb ürügyén.

Előzmények

A bulinegyedben működtet kollégiumot Szivek Norbert alapítványa

Ön rábízná a vagyonát? A magyar állam rábízta. Szivek Norbert portréja

Nem nyomoznak a Pollack Mihály téri mélygarázs ügyében

Az ügyészség szerint is gyanús a mélygarázsmutyi, elrendelték a nyomozást

Az Editus Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója Kornisné Kálmán Katalin, akinek hozzátartozója, Kornis Gábor más munkavállaló titulussal kapott cégjegyzési jogot. Kornis – 2016. végén még biztosan – a Carion Holding Zrt. 10 százalékos, s ezzel a harmadik legnagyobb tulajdonosa volt. A Carion-csoportot hozta helyzetbe Rogán Antal a „nemzeti lakáslottóval”.

Kornis közvetve érdekelt a nemzetközi betegfuvarozásra létrejött Trust Air Aviation Kft.-ben is, amelybe befektetett Garancsi István oligarcha Garangold Kockázati Tőkealapja.

Szintén „más munkavállalóként” írhat alá az Editus nevében az egykori Buda-Cash-es Szalóky Zoltán. A felügyelőbizottságban is helyet kapott a 2015-ös brókercsődben bedőlt Buda-Cash (pontosabban az ide tartozó DRB-csoport) egyik volt embere, Detre László. Ő valaha a Honvéd Egészségpénztárnál volt tanácsadó.

Az Index cikke szerint még ebben a minőségében éppen Detre fűzte be a HÉP-et, hogy fektessenek be a Buda-Cash-nél, ahová utóbb át is igazolt. A Buda-Cash botrányban 28 ezer katona, rendvédelmi dolgozó és titkosszolga vesztette el megtakarítását.

Rádi Antónia

Megosztás