Egyéb

Szépségkirály-választásra készülnek vagy esketni akarnak? – Így viccelődtek az új BRFK-s megkülönböztető jelzéseken

 

Immár egy éve használnak a fővárosi civil ruhás rendőrök „BRFK – POLICE” feliratú átvetőt – tudta meg az Átlátszó a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól, miután egy, a Facebookon elterjedt fotó alapján megkeresést intéztünk hozzájuk. Az internetes hozzászólók által nemes egyszerűséggel csak „szépségkirályszalagnak” elnevezett átvetővel kapcsolatban nem árulta el a rendőrség többek között azt sem, hogy milyen ötlet alapján vezették azt be.

„BRFK – POLICE” feliratot viselő, civil ruhás rendőröket megörökített fotók bukkantak fel szerdán a Facebookon. A fényképekre sokan felkapták a fejüket, mert a testület tagjainak jelzése egy szalagon virított, amit úgy viseltek a rendőrök, mint a szépségkirálynő-választások nyertesei vagy az anyakönyvvezetők.

Ebből fakadt aztán több derültségre okot adó megjegyzés, mint hogy a Mr. Police 2017 válogatás résztvevői láthatók-e a képen, esetleg a rendőrök esketést végeznek-e majd. Mindenesetre az Átlátszó által megkérdezett rendőrök, akik név nélkül voltak csak hajlandóak válaszolni, maguk is értetlenkedtek a „BRFK – POLICE” feliratos szalagok láttán.

Az Átlátszó a részletek kiderítésére megkeresést küldött az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivőjének, Gál Kristófnak, aki jelezte, hogy a választ nem ő, hanem a BRFK illetékese küldi meg szerkesztőségünknek.

Így kíváncsian vártuk, hogy kiderüljön többek között az, hogy a BRFK-s szalagokat mikor, milyen mennyiségben, hány szervezetnek, egyen- vagy civil ruhás rendőrök részére, mekkora összegért szerezték be. Érdeklődtünk arról is, hogy a rendőri szalagokat milyen alkalmakon kell hordani, és milyen utasítás vagy belső rendelkezés alapján.

A sok kérdéshez képest a Budapesti Rendőr-főkapitányság csak szerény választ adott, ugyanis azt közölték a testület részéről, hogy „a BRFK – POLICE feliratú átvetőt a Budapesti Rendőr-főkapitányság civil ruhás rendőrei 2016 augusztusa óta, immár egy éve megkülönböztetési céllal használják.”

Csikász Brigitta

Megosztás