Egyéb

Szellembunker épül Kazincbarcikán 690 millió forint EU-s pénzből

 

Az önkormányzat turistacsalogatónak szánja a bunkert, amiben hidegháborús kiállítás, lézershow és hologramszellem is lesz.

Kazincbarcika Borsod-Abaúj-Zemplén megye harmadik legnagyobb városa. Lakosainak száma a KSH 2015-ös adatai szerint nagyjából 27.500 fő, hosszú évek óta probléma a magas munkanélküliség és a fiatalok elvándorlása. Az 1994 óta MSZP-s polgármesterek által irányított városban azonban látszólag minden rendben, javarészt EU-s támogatásból szinte mindent felújítottak már.

Az uniós fejlesztéseket nyilvántartó kormányzati honlapon most egy újabb siker olvasható: 2017. május 16-án a kazincbarcikai önkormányzat 690,8 millió forint támogatást kapott egy „Szellem Bunker” nevű projektre.

A hosszadalmas leírás szerint turisztikai látványosságnak szánják az attrakciót, amely 2019 júliusában készülhet el. Az 1.500 négyzetméter alapterületű épületben lesz hidegháborús és katasztrófavédelmi kiállítás, valamint lézershow és hologramszellem is.

„Jelen támogatási kérelem a Felhívás „B” pontjában szereplő „Minden megyén belüli jogosult számára elkülönített keretösszegre irányul. Célja Kazincbarcikán és környékén a turistaforgalom (látogatók) és az abból származó jövedelmek növelése, illetve kapcsolódóan új munkahelyek létrehozásának az ösztönzése. Ezért tervezi az önkormányzat megvalósítani a modern kori történelmi egyik szimbolikus helyszínén a történelmi és kulturális értékekre építő többfunkciós bemutatóteret.

Az egykori bunker épülete (1554,6 nm alapterületen) korszerűsítésre kerül, megvalósulnak azok a gépészeti berendezések (pl. szellőzés), erős és gyenge áramú villamos hálózatok, hogy az épület alkalmas legyen a látogatók befogadására és a látványosságok elhelyezésére. A látogathatóság érdekében épül a bunker két bejáratához egy–egy új fogadótér. Az „A” épület 197,8 nm, mely magában foglalja a büfét, ruhatárat, vizesblokkot, a gépészeti helyiségeket. A „B” épület 126,2 nm,ahol helyet kap egy vetítőterem.

A bunker egy többfunkciós tér, ahol többféle program, kiállítás kaphat helyet, az eltérő célcsoporti igényekhez igazodva. A működtetés során a látogatók, csoportok igény szerint választhatnak a programok között.

A bunker egy igazi szellembunker lenne, amely teret ad a hidegháborúhoz, így a bunker kialakításához kapcsolódó eszmék, gondolatok bemutatásának, valamint a kíváncsivá váló látogatók számára a föld mélyén rejtőzködő kísértetek, élőlények, tárgyak megtekintésére.

A bunker programjai számos célcsoportot szólítanak meg: iskolás csoportok, családok, fiatalok, 16-30 évesek, baráti társaságok, csapatépítő programra érkezők.

A bunker kulturális célú programkínálatot nyújt: hidegháborút felidéző kiállítás, bunker-látogatás; korabeli katasztrófavédelmi eszközök bemutatása, épület gépészeti önfenntartó műszaki eszközök (szellőzés, világítás) működésének interaktív bemutatása; Kísértettúra (előbukkanó hologram szellemekkel, elhagyatott tárgyakkal, csontvázakkal, állatoknak helyet adó sötét szobával; fényművészeti programok (pl. lézershow, 3Ds bemutató, árnyjátékok); Történelmi háttéren alapuló közösségi szerepjátékok; vetítőterem a bunkerben található korabeli filmek, illetve látogatási programokhoz kapcsolódó vetítésekre; alkalmanként kreatív művészeti műhely és kiállítóhely funkció. Egy-egy program min. 120 perc időtartamú lehet.

A bunker látogatása kapcsolódhat a város Kolorcity imázsához, így a fényfestés, interaktív játékok, a látogatáshoz szükséges köpeny beöltözés, vagy maszk kifestése, vagy a látogatás végén egy saját óriásplakát elkészítésével. A bemutatásához tárlatvezetés és interaktív, integrált látogató-menedzsment eszközök használata biztosított. A kiállítás során nagy hangsúlyt helyezünk az IT eszközökkel működtetett modern technológiák, fény-, hang- és egyéb látványtechnikák alkalmazására.

A fejlesztés helyszíne a Borsodchem tulajdonában van, de az önkormányzat számára biztosított a terület hosszú távú hasznosítása. A bunker hasznosítható, statikai problémák nincsenek. Az attrakcióhoz közterületen létesített parkolók egész nap elérhetők lesznek. Az attrakció mind közösségi közlekedéssel és kerékpárúton is elérhető. A bunker egész évben látogatható majd, és helyet ad egy ajándéktárgyakat is kínáló büfének.

A vonzerőhöz kapcsolódóan évente 4 rendezvény kerül megszervezésre (Szellemek Éjszakája, Katasztrófavédelem napja, Képzőművészeti workshop, Fényművészet Napja). Rudabányán új elemekkel gazdagodnak a Rudapithecus őslénytani lelet bemutató kiállítóhelyek: két új állatszobor kerül a RudaParkba, bővül a lelőhelyen lévő Látványtár kiállítása, megújul a Földvári Aladár Ásványmúzeum kiállítása, létrejön egy látvány raktár, vonzóbb lesz a látogatóknak. A fejlesztések eredményeként a kiállítóhelyek fenntarthatóbb működése biztosított (pl. Látványtár önellátó vízellátása, Ásványmúzeum).

A projekt során várt látogatószám a projekt befejezését követő első teljes naptári év végére: 20.000 fő. Kazincbarcika idegenforgalmi adóbevétele 2014-ben 4,04 MFt.

Önkormányzatok vállalják, hogy a fenntartási időszak alatt az IFA állami kiegészítését turisztikai célra (információs iroda és turisztikai attrakció működtetése, térségmarketing, kiemelt térségi rendezvény) fordítja. Önkormányzatok vállalják, hogy a szomszédos településekkel közösen TDM-szervezetet hoznak létre a projekt zárásáig (NGM regisztrációt kezdeményez). Kazincbarcikán számos, többféle kategóriájú szálláshely (2013-ban 253 férőhely, melynek fele szállodai férőhely) és vendéglátóhely áll rendelkezésre a látogatók kiszolgálásra, 2014-ben 18.919 vendégéjszakát töltöttek el a turisták Kazincbarcikán.

A működés során az ajándéktárgyakat környékbeli vállalkozásoktól, illetve a Sajómenti Népművészeti Egyesület-től szerezzük be. Marketingben együttműködünk a partner szervezetekkel.Turisztikai szakértő került bevonásra a projekt szakmai tartalmának kidolgozásához, illetve megvalósításához, fenntartásához. A projektnek klímakockázata nincs, melyről a nyilatkozat a támogatási szerződéskötésig benyújtásra kerül.”

 

szellembunker

 

Ennyi olvasható a kormányzati honlapon a 690 millió forint EU-s támogatásban részesített projektről. Ennél többet nem tudni róla, mert sem az önkormányzat honlapján, sem Szitka Péter hivatalos Facebook-oldalán nincs róla egy sor sem. Ami azért furcsa, mert az MSZP-s polgármester egyébként minden városbeli eseményről és fejlesztésről rendszeresen és örömmel beszámol a Facebookon.

Erdélyi Katalin

 

Megosztás