Egyéb

Repülőgépgyártás is lesz Kazincbarcikán svájci pénzből

Sikersztori elejétől a végéig. Régi ismerősünk, Kazincbarcika egyes adatokat önként megküldött, másokat meg kénytelen volt, mert megint erre szólította fel a NAIH. Svájci pénzből újabb 18 milliót költött önfényezésre a város, de repülőgép-gyártás is lesz. 

Kazincbarcika 2012-ben írta alá azt az együttműködési megállapodást, melynek értelmében Svájc a Svájci Hozzájárulás nevű támogatási program keretében közel 1,2 milliárd forinttal (4,9 millió svájci frankkal) támogat egy kazincbarcikai regionális fejlesztési programot, amely a „Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahelyteremtő fejlesztése” címet viseli. Eddig nem nagy sikertörténet a projekt, de már alakul a világhírnév.

Munkahelyteremtés

A követhetetlen darabszámú önkormányzati mobiltelefonokról szóló cikkben írtunk arról is, hogy a polgármesteri hivatal csodálatos működését ecsetelő jegyzői beszámoló szerint a híres-neves „Svájci Projekt” keretében eddig összesen 19 vállalkozás kapott munkahelyteremtési támogatást Kazincbarcikán. Nosza, ki is kértük egy adatigénylésben a részleteket (kik, mennyit, mire kaptak), és nagyon meglepődtünk, mikor az Infótörvényben megszabott határidőn belül, és NAIH-panasz/felszólítás nélkül, teljesen önként megküldte az önkormányzat az adatokat.

A kapott táblázat szerint 19 vállalkozó/vállalkozás részére eddig 130 millió forint támogatást ítéltek oda, és így a tervek szerint 37 munkahely fog létesülni. A legkisebb támogatás 2,3 millió Ft, a legnagyobb 16,6 millió forint. A támogatott cégek közül öt 2013 október-novemberében alakult, nem sokkal azután, hogy Jean-Francois Paroz svájci nagykövet és Szitka Péter polgármester 2013.szeptember közepén megnyitotta az SH/1/1 kódszámú „Vállalkozások munkahelyteremtést szolgáló támogatása” tárgyú pályázati alapot, melynek első köre 2014 áprilisában zárult.

Hét esetben a támogatási összeg 100%-os, tehát fedezi az adott projektek összköltségét – mind a hét hétmillió forint alatt van. A 7(-10-20-30) millió forintnál magasabb költségű projektek átlagosan 30-50 %-os támogatást kaptak a Svájci Hozzájárulási Alap pályázatán.

A legérdekesebb támogatott projektek a teljesség igénye nélkül:

  • Foltos Boglár” egyedi patchwork termékek 3,4 millió Ft
  • Skycruiser Mk-2 repülőgép fejlesztés és marketing 5,5 millió Ft
  • Exerlon Kft. EV-parking infrastruktúra-fejlesztés projekt 12,6 millió Ft. Rejtély, hogy ez mi lehet, mert a cégnek nincs honlapja, viszont ők azok, akik napelemes rendszert, szélkerekeket, biomassza és hőszivattyús rendszereket bemutató „technológiai tudásközpontot” építenek Szikszón a Darányi Ignác Terv pályázatának keretében a kormánytól kapott közel 41,5 millió forintból.
  • Prototech Gold Kft, 3D-s nyomtatás 6,2 millió Ft
  • Green Plan Energy Kft., gyártási kapacitás növelése, Solar-LED üzletág fejlesztése 12,8 millió Ft. Ez az a cég, ami 2013-ban a kazincbarcikai polgármesteri hivatal LED-diszkivilágítását csinálta (nyilván nem ingyen, de sajnos az önkormányzati honlapon nincs fent a szerződés, így nem tudjuk az összeget), 2014-ben pedig megnyerte az egyik helyi óvoda, és a polgármesteri hivatal napelemes rendszerének kialakítására kiírt közbeszerzést 31,4 millió forint értékben.

Szitka Péter, Kazincbarcika MSZP-s polgármestere nemrég a közszereplői Facebook-oldalán is büszkén számolt be a támogatott pályázatokról, de néhány információt (például a Green Plan Energy Kft. önkormányzati megbízásaira vonatkozókat) szemérmesen elhallgatott.

Korábbi cikkeink Kazincbarcikáról

Találd ki, hány önkormányzati mobiltelefon van Kazincbarcikán? 30 vagy 800 vagy 3000?

A Svájci Hozzájárulásból finanszírozott projektek adatainak kiadására kötelezte Kazincbarcikát a NAIH

Kasszában maradt svájcifrank-milliók

Így dübörög a kampány Kazincbarcikán

A polgármester és az építési vállalkozó – magánútra költözött a kazincbarcikai elit

A feleség, a nyomdász és az ügyvezető – önkormányzati cégháló Kazincbarcikán

Korábban már írtunk arról is, hogy egy NAIH-panaszt követően, közadatigénylésünk után egy évvel a város kommunikációs cége, a Barcika Art Kft. nagy nehezen megküldte, hogy mire mennyit költöttek a “Svájci Projekt” kommunikációja során 2013 decemberig. Akkor kiderült, hogy 62 millió forintot szórtak el önfényezésre, és egy újabb adatigénylésben kikértük, hogy milyen kiadásaik voltak a projekt során az első igénylés és az arra adott válasz, tehát 2013 decembere és 2014 ősze között.

Persze arra az igénylésre sem válaszoltak, ezért szokás szerint bepanaszoltuk őket a Nemzeti Adatvédelmi és Infomációszabadság Hatóságnál. Nemrég megjött a határozat: a NAIH – mint eddig mindig – megint nekünk adott igazat, felszólította a céget a kért közérdekű adatok megküldésére.

szitkagöndör

(Szitka Péter polgármester, és Göndör Judit, a Barcika Art Kft. akkori ügyvezetője a Svájci Alap első körének eredményhirdetésén, kép innen)

A Barcika Art az igénylés után fél évvel, stílusosan április elsején meg is küldte végre a kért adatokat összefoglaló táblázatot. Abból az derül ki, hogy 2014. február és szeptember között  a cég 18.288.613 forintot költött az önkormányzattal kötött szerződés keretében a Svájci Projekt kommunikációjával összefüggésben.

Vettek különböző különböző eszközöket és dekoranyagokat (ceruza, papír, ragasztó, festékek, gyerekjátékok stb.) néhány tízezer forint értékben a Tescoban, Aldiban, Metróban és kisebb boltokban egyaránt, ám értelemszerűen a rendezvényekre költötték az igazán nagy összegeket, és nem meglepő módon felbukkanak a listán ismerős nevek is.

Emlékezetes, hogy a Barcika Art Kft. a “Svájci Projekt” kapcsán ugyanazon a napon – 2013. június 1-én – fillére ugyanakkora összegre, 1.079.500 Ft-ra szerződött három céggel is, kettővel “városarculat készítésére”, a harmadikkal pedig piackutatás készítésére. A három tanulmány egészen csodálatos, az Artificial Group Kft., a Brainexpress International Kft. és a Hello Wood Kft. is kitett magáért. A háromból kettő, az Artificial és a város híres unikornis- ill. sárkányszobrát is készítő Hello Wood azóta újabb megbízásokat kapott többmillió forint értékben.

De megtalálható a listán a nyomdaiipari szolgáltatásokat nyújtó Litoplan Kft. is, amelynek korábban Tóth Zoltán MSZP-s önkormányzati képviselő volt a tulajdonosa, 2011 óta azonban a gyerekei tulajdonában van a cég, Tóth „csak” ügyvezető – a cég pedig folyamatosan kap megbízásokat a kazincbarcikai önkormányzattól és annak cégeitől.

A legnagyobb kommunikációs kiadások a teljesség igénye nélkül:

  • Litoplan Kft., programfüzet és díszoklevél, 2 szerződés, össz. 501.143 Ft
  • Gulyás József, épületfestés, 2 szerződés, össz. 800.100 Ft
  • Hello Wood Kft., alkotótábor, 4 szerződés, össz. 3.542.983 Ft
  • Artificial Group Kft., filmkészítés és konferenciaszervezés, 2 szerződés, össz. 5.659.685 Ft
  • Vörös Oroszlán Bt., Piramis koncert 900.430 Ft
  • Babala Bt., Magyar Vista koncert 300.000 Ft
  • Pál István Szalonna és Bandája koncert 430.000 Ft
  • Boban Markovic koncert 2.219.350 Ft

Természetesen figyelemmel kísérjük majd a  Svájci Projekt harmadik körének nyertes pályázatait és kommunikációs kiadásait is.

Erdélyi Katalin

(címlapkép innen)

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás