Egyéb

Évek óta toptéma a kenőpénzes sztorik között a jogsi megszerzése egy kis rásegítéssel

 

„Olyan oktatót keresek, aki hajlandó megoldani 100 százalékosan „sikeres” vizsgát. :)” Ezt az Index fórumára írta be egy olvasó nemrégiben. Az, hogy a jogsi megszerzéséért kell-e fizetni vagy sem, rendszeresen újra és újra előkerül, idén is számos hozzászólást írtak be különböző lapok fórumain ezzel a témával kapcsolatban.

A bejegyzések igen változatosak, és akad köztük olyan is, aki a becsületes oktatók és vizsgáztatók védelmére kelt, mondván, hogy róluk soha nem szólnak a hírek. A hozzászólók többsége azért arról számolt be, hogy többször megbuktatták a vizsgán, így annak újra és újra neki kellett futnia, ami természetesen újabb tízezrekbe fájt nekik.

Oktatók és vizsgáztatók egyaránt azt állították néhány hónappal ezelőtt a 24.hu-nak, hogy a vizsgák igen is megvásárolhatóak. Ráadásul az ellenőrzések nem következetesek és szigorúak, illetve főleg vidéken mindenki mindenkit ismer. A lapnak név nélkül nyilatkozó oktató alapvető problémának tartotta, hogy amikor valaki volán mögé szeretne ülni, azt mondja, hogy elmegy megszerezni a jogsit, nem pedig azt, hogy meg fog tanulni vezetni. Vagyis a pluszpénzért könnyebben megszerezhető jogsi él az emberek fejében.

Miről számolt be az oktató? Sokan szerették volna megvenni a vizsgát, de előfordult, hogy egy szülő akarta pénzzel elintézni a gyereknek a jogsit. Az oktatók a pénzükért nem adták le a tanulóknak a gyakorlati órákat, enélkül küldték őket vizsgázni. Nagy kategóriáknál (teherautó, busz) sűrűn előfordul, hogy a tanulók nem vezethetik le a kötelező órákat. Az illető persze csak a kötelező óraszám levezetésének aláírása után mehetett vizsgára.

Nem elég, hogy gyakran nem adják le a kötelező óraszámot, hanem, ha megbukik a tanuló, beszedik tőle a pótórák és a pótvizsga díját, plusz bevethetik a kenőpénzt is. Elvileg véletlenszerűen dől el, melyik oktató melyik vizsgáztatóhoz kerül, de könnyen meg lehet hekkelni a rendszert.

A Fizettem.hu is foglalkozott néhány éve már az autósiskolás vesztegetésekkel. Erről szóló korábbi írásunk:

Jogosítvány minden áron

Az egyik bejelentő vezetésoktatója a megadott 6 tanpályából mindössze háromra vitte el a tanulóvezetőt a kötelező 30 óra alatt, majd a tanfolyam végén megjegyezte, hogy szükség lenne még néhány órára, különben esélytelen a jogosítvány megszerzése. A bejelentő 30 ezer forintot ajánlott fel, hogy abból 10 ezer forint legyen az oktatóé, 20 ezer pedig a vizsgabiztosé. Elsőre átment.

Egy másik esetben egy budapesti lakos lányának az oktató azt mondta, hogy tud vezetni, de addig nem fog átmenni a vizsgán, amíg meg nem keni az oktatót. Végül az oktató bejelentette a lányt vizsgára, megkente a vizsgabiztost és sikerült a vizsga. A tanulóvezető szülei a 20 ezer forintos kenőpénzt megadták az oktatónak, hogy ne tartozzanak vele.

Látható, hogy a megjelent cikk óta a dolgok mintha nem változtak volna, hiszen az Index fórumán egy teherautóra jogsit szerző illető a következőket írta. „Mi 60 óra helyett 3 órát vezettünk, mert sokan vagyunk indokkal.”

Mások bejegyzései így szóltak:

„Kényük, kedvük szerint buktatnak,4-5. alkalomra tudsz csak levizsgázni, mert persze a pénzről szól.”

„Én 15 év jogsi nélküli vezetés után tettem le ma elsőre a forgalmi vizsgámat egyetlen hibavonallal. Nem, nem vagyok ennyire jó, több volt a hibám, de normális oktatót fogtam ki és korrekt vizsgabiztost, meg pár totál brutál forgalmi helyzetet, amit szépen lekezeltem, és nem húzkodott hibavonalakat hülyeségekért.”

„A fiam ma végre levizsgázott vezetésből, harmadszor. Mikor elkezdte, mondta nekem, hogy fizetni szoktak, én elámultam, és mondtam, hogy szó sem lehet erről, te „rendesen” fogsz levizsgázni. Kétszer próbálta meg, nem sikerült, teljesen kikészült, szidta magát, hogy milyen béna… stb. Most harmadszor azt mondta, megpróbálja és fizet, már túl akar lenni az egészen. Persze ma sikerült, és mindenki nagyon kedves volt vele! Hányok ettől az országtól! Már most egy fiatalnak is evvel kell szembesülnie, hogy itt minden csak úgy megy, ha pénzt adsz?”

Az egyik hozzászóló kálváriája pedig így zajlott:

„Arra akarom felhívni a figyelmeteket, hogy az égész a pénzről szól. 2015 szeptemberében kezdtem a KRESZ-tanfolyammal. Hamar sikerült is, egy hónap múlva vizsgáztam, 110 ezer forintért volt hirdetve egyben minden. Az oktató 2 hónap elteltével jelentkezett, hogy oktató hiány miatt csak most került rám a sor. 30 órát úgy vezettetett le velem, hogy a kormányon kívül semmihez nem nyúlhattam. Előre kellett tíz órát, 32 ezer forintot fizetnem, de én mindig negyvenet adtam… A kötelező 580 kilométer után vizsgázni akartam, de erősködött, hogy nem jó, még vegyek még plusz órákat. Vettem még 20 órát, aztán még akart  plusz órákat vetetni. Már nem bírtam, kértem egy másik oktatót, vettem még tőle is 20 órát, és utána vizsgáztam is sikeresen. De előre megmondta az oktatóm, ha véget akarok vetni a szenvedéseimnek, hogy biztos sikerüljön, pénzt kell adnom. Mert ő 55 éve oktató, és tudja, hogy hiába vezetek jól, akkor is direkt megbuktatnak, hogy vegyek még plusz órákat, meg a vizsgadíjat újból.”

A fórumozók között akadt olyan, aki felhozta a lehetséges megoldást is. „Nyugati országokban úgy tudom, kamerás felvétel is készül a vizsgáról, hogy az emberek tudják bizonyítani, ha ok nélkül buktatták meg őket.”

Ha téged is meg akartak már vesztegetni, vagy úgy érezted, hogy kenőpénz nélkül nem fogsz előbbre jutni, írd meg a sztoridat névtelenül a Fizettem.hu-ra és segíts összeállítani Magyarország kenőpénz-térképét!

fizettem

Csikász Brigitta

Megosztás