Egyéb

Átlagosan 52 ezer forintot kell fizetni az orvos zsebébe egy szülés levezetéséért

 

Egy orvos 160 ezer forintot kért egy ügyeletben elvégzett szülésért, pedig nem ő volt a fogadott orvos, és ezt azzal magyarázta, hogy a műtő bérleti díját és a műtőben lévő csapatot is meg kell fizetni. Az ilyen esetek miatt is nyilatkozta azt Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház igazgatója a Magyar Nemzetnek egy hete, hogy az egészségügy rendszerébe kártékonyan beleivódott paraszolvenciától csak hosszú távú program révén lehet megszabadulni.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

„Hálapénz mindig is volt, van és mindig is lesz!” és „A hálapénz korrumpálja az egész egészségügyet. Minden áron meg kellene tőle szabadulni. Felesleges elemezni, be kell tiltani, és büntetni kel. Ha nem így lesz, soha nem lesz semmi jobb.” Többek között ilyen véleményeket írtak be a hozzászólók különböző lapok internetes oldalain Velkey György április 13-i, nemzetes interjújára reagálva.

A Bethesda Gyermekkórház igazgatója szerint ezen a téren tisztább helyzetet teremtene, ha az intézményben a pluszszolgáltatásoknak előre meghatározott díja lenne. „A paraszolvencia nagyon mélyen beivódott a magyar egészségügy működésébe, rengeteg kárt tesz, de a jelenlegi helyzetben az egészségügy működéséhez sajnos nélkülözhetetlennek tűnik. A problémára egy célzott, hosszú távú programmal kellene reagálni, pusztán a bérek emelése a megszüntetéséhez nem elegendő.” Velkey fontosnak tartotta megismerni, hogy miért adják a betegek a hálapénzt. „Sok esetben ez ugyanis nem a hála kifejezésének eszköze, hanem burkolt szolgáltatásvásárlás.”

Ezt, mint megjegyezte, tudományos felmérések állítják. Egy ilyet közölt a Bors is. A szülészeti paraszolvenciát vizsgáló kutatás szerint az esetek több mint háromnegyedében adtak az emberek hálapénzt a szülésért, átlagosan mintegy 52 ezer forintot.

Az igazgató elmondta azt is, hogy egészségpolitikai támogatás és esetleges jogszabály-módosítás esetén tervezik bevezetni néhány év múlva azt, hogy aki nem választ orvost és nem vesz igénybe pluszszolgáltatást, annak a kórházban a szülés teljesen ingyenes lesz. Ezzel együtt ugyanakkor meghatároznák, hogy mi az a többlet, amit jelenleg hálapénzzel váltanak meg.

A gyermekkórház igazgatójának véleményét és terveit több lap is szemlézte, s bőven akadtak ezzel kapcsolatban vélemények. Volt olyan hozzászóló, aki szerint a hálapénz korrumpálja az egész egészségügyet és meg kell tőle szabadulni. Akadt, aki annak adott hangot, hogy a hálapénz soha nem fog eltűnni teljesen. „Nem látok se kiutat se megoldást, mert a hálapénz annyira a társadalom része, hogy azon változtatni nem lehet. Mocskos dolog, de ez van.”

Más hozzászóló ezt másik oldalról közelítette meg. „Létezik az az orvosi réteg és az nem kevés, amelyiknek bármekkora összegre emelnék a fizetését, a hálapénzzel akkor is a többszörösét megkeresnék, megkeresik, és hülyék lennének lemondani havi milliós tételekről.” Az illető hozzátette azt is, hogy egy közepes város szülészetén 100 ezer fölött van egy szülés, és ez nem egy magánkórház elit osztálya, hanem egy mezei szülészeti osztály hatágyas kórtermekkel.”

„Régen azért adtunk hálapénzt, hogy előnyben részesüljünk, ma annak reményében, hogy ne részesüljünk hátrányban. Kevesebb stadion kell, több egészségügyi létesítmény és öregek otthona – akkor majd talán megszűnik. Aki ma kórházba kerül, még betegebb lesz. Fertőtlenítő kézmosó nuku, évek óta csak az üres flakon. Takarítás nuku, minden szó szerint ragad a kosztól, az étel olyan, amilyet annó a disznónak adtak, de már annak sem lehet. Az egészségügy néhány éve még talán elfogadhatónak volt nevezhető – ma már katasztrofális.” Ezt a Napi.hu-ra írta be egy olvasó.

Egy másik hozzászóló szerint nem igaz az, hogy nincs mit tenni a hálapénz ellen, mert elég megbüntetni az orvost, aki elveszi a hálapénzt, és megbüntetni azt, aki adja. Amihez szükség van az olvasó meglátása alapján a több biztosítási rendszer bevezetésére. Ehhez írtak többek között egy olyan megjegyzést is, hogy jelenleg „az egészségügy leamortizálása azért történik, hogy az emberek minél könnyebben beterelhetők legyenek a fizetős egészségügybe.”

Sőt ez ellen nem is mindenki berzenkedik. Az egyik olvasó ugyanis annak adott hangot, hogy „kell is a fizetős egészség ügy. Mégpedig azért, mert rengeteg olyan ellátott van, aki soha semmilyen formában nem fizetett egy petákot sem, mégis olyan ellátást kap, mint aki évek óta perkál.”

Az Nlcafe.hu a téma apropóján írt arról levélírók tapasztalatait megosztva, hogy Németországban a hálapénz nem működik. Egy Münchenben élő magyar családapa arról számolt be, hogy amint bejelentett munkahelyük lett, intézték az egészségbiztosítást is, de a kártyák megérkezése előtt orvoshoz kellett fordulniuk, mert beteg lett a gyerek. Egy magyar doktornőt fogtak ki, aki ellátta őket és minden rendben volt. Amikor az itthoni szokásoknak megfelelően az orvosnak átnyújtottak egy borítékot, az felvilágosította őket arról, hogy ott ennek nincs helye, és nem is illik hálapénzt adni, mert azt az orvosok „vagy nem fogják érteni, vagy kikérik maguknak.”

Te miért fizettél legutóbb? Ha téged is meg akartak már vesztegetni, vagy úgy érezted, hogy kenőpénz nélkül nem fogsz előbbre jutni, írd meg a sztoridat névtelenül a Fizettem.hu-ra és segíts összeállítani Magyarország kenőpénz-térképét!

fizettem

Csikász Brigitta

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás