Egyéb

2016 legdrágább szerbiai lakóingatlan-vásárlását magyar állami támogatásból üthették nyélbe

 

Soha nem látott mennyiségű magyar költségvetési pénzt pumpál a kormány a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) körüli szervezetekhez – legutóbb például egy 50 milliárd forintos támogatási keretet kapott gazdaságfejlesztésre a VMSZ-hez több szálon kötődő Prosperitati Alapítvány. Nagyon úgy néz ki, 2016 legdrágább lakóingatlan-vásárlását egy másik VMSZ-közeli szervezet, a Bíró Károly Alapítvány ütötte nyélbe: 1,2 millió eurót fizetett egy korábban sokkal olcsóbban eladásra kínált szabadkai villáért.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Az illetékes szerb állami szervezet szerint 2016-ban Szabadkán fizettek a legmagasabb árat, egész pontosan 1,2 millió eurót lakóingatlanért. Az év ingatlanvásárlásáról a Večernje Novosti szerb napilap adott hírt, miután az ingatlanértékesítéseket regisztráló Köztársasági Geodéziai Intézet (Republički Geodetski Zavod) frissítette a keresőfunkcióit a weboldalán, hogy a nyilvántartás hozzáférhetővé tételével segítse a polgárok tájékozódását az ingatlanpiacon.

A szerbiai ingatlanpiacon tavaly 880 euró volt az átlagos négyzetméterár, és Szabadka nem tartozik az ország legmagasabb árfekvésű területei közé  – ehhez képest a VMSZ által alapított Bíró Károly Alapítvány négyzetméterenként 3000 euróért vásárolta az ingatlant. Összehasonlításképp: az adatbázis szerint a legmagasabb fajlagos ár 5290 euró volt, ennyit Belgrádban adtak egy luxuslakás négyzetméteréért.

A Večernje Novosti első értesülései szerint a nemzetiségi önkormányzati feladatokat ellátó, a szerb és a magyar állam által közösen finanszírozott Magyar Nemzeti Tanács (MNT) és a Prosperitati Alapítvány költözik majd az épületbe – utóbbi azonban cáfolta az értesülést.

A Prosperitati osztja szét pályázati úton azt az 50 milliárd forintot, amit a magyar kormány 2016-18-ban vajdasági gazdaságfejlesztésre ad.

Egyelőre az MNT költözéséről sincs hivatalos értesülés, az viszont tény, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség már az új székházában tartotta meg évértékelő karácsonyi fogadását.

Hogy a csúcsáron vásárolt ingatlan és VMSZ új székháza egyazon épület-e, azt az illetékesek mind a mai napig nem tisztázták. A földhivatali nyilvántartás szerint azonban a VMSZ-székház címén (Fasizmus áldozatainak tere 9.), jelenleg már a Bíró Károly Alapítvány tulajdonában lévő ingatlan méretei (1405 m2-es telek és 405m2 épület) megegyeznek a központi nyilvántartás szerint Szabadkán 1,2 millió euróért eladott ingatlan paramétereivel.

Ingatlanpiaci forrásaink szerint az ingatlant az előző tulajdonos, Branislav Lazović 2013-ban nyilvános árverésen vette 400 ezer euróért, a felújításra további 100-200 ezer eurót költött. Később valamiért mégis úgy döntött, megválik a borospincével és Zsolnay-cserépkályhákkal is felszerelt ingatlantól.

Információink szerint korábban alkudott a házra a horvát konzulátus és a Swarowski is, de Lazović velük nem tudott megegyezni. „Az ingatlanpiacon minden annyit ér, amennyit fizetnek érte”- ennél konkrétabb magyarázatot egyik forrásunk sem tudott mondani arra, miképp lehetett ezek után 1,2 millió euró a vételár.

A Magyarországról érkező támogatások körüli találgatások is magyarázzák azt a szabadkai pletykát, miszerint tavaly tavasszal a városba látogató magyar miniszterelnök fumigáló megjegyzést tett volna a VMSZ vezetőjének akkori, lényegesen szerényebb irodájára. A szervezet akkor a Pannon RTV-vel és az MNT-vel osztozott a sokkal kevésbé reprezentatív Magyar Házon.

A székházügy hetek óta találgatások tárgya a vajdasági nemhivatalos nyilvánosságban, de az érintett szervezetek vezetői hallgatnak. Az ingatlanvásárlással kapcsolatban mi is megkerestük a VMSZ és a Nemzeti Tanács vezetőit, de választ eddig nem kaptunk.

Gyurkovics Virág (Szabadka)

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás