Egyéb

Puch-közelből Panamáig: a Matolcsy-campus alvállalkozói nyomában

 

Eddig jobbára ismeretlen tanyasi mikrovállalkozás serénykedik a Matolcsy-közeli kecskeméti Pallas Athéné Egyetem campusberuházásán épületbontóként. A Vabasze Kft. – szlovák közvetítéssel – egy müncheni magyar vállalkozó tulajdona, aki szerepel a Panama-papírok offshore-kiszivárogtatásban, illetve a fia és (volt) üzlettársa Puch László volt MSZP-s pártpénzguru jobbkezének.

Szoci pártpénzügyek éveken át megkerülhetetlen bennfentese volt Szenetes Pálné több tényfeltáró cikk – például az Indexé és a HVG-é – szerint is. Az Átlátszó forrásai szerint „az Erzsi” Puch László jobb keze volt, az a hír járta róla például, hogy rajta és persze Puchon kívül nem is ismerte más a páncélszekrény kódját.

Ami biztos, Szenetesné olyan erős párt/Puch-kötődésű cégekben volt vezető, illetve részvényes, mint a székházmutyi-társaság Horizont Zrt. vagy a korábbi székház-üzemeltető Köz-Tér-Ház Kft.

A korábban Szlovákiában is, jelenleg pedig Németországban élő Szenetes Attila nem csak a fia Szenetesnének, de egy időben vállalkozótársa is volt. A kétezres évek közepén – más családtagok mellett – mindketten tulajdonosai voltak a Más-Tér Kft.-nek.

Kapcsolódó cikkeink:

Kis Oligarchatározó: Puch László

Puch bécsi biznisze: fúziós székházfiók

A bank viszi a székházpénzt, eladósorban a Népszava – kong a kassza Puch László után

Lesz állami reklám a Népszavában? – ígéretet már kaptak

Szenetes Attila szerepel a Panama-papírok off-shore kiszivárogtatásban is, egy Brit Virgin-szigeteki céghez köti őt az adatbázis.

 

szenetes

 

A révkomáromi Sze-Jo-Full s.r.o. révén Szenetes feles tulajdonos a kecskeméti Belsőnyír tanyára bejegyzett, tavaly alakult Vabasze Kft.-ben. A cég március 6-i döntéssel nyerte el az MNB-közeli Kecskeméti Duális Oktatási Zrt. és a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány közbeszerzését a kecskeméti Pallas Athéné Egyetem beruházásához kapcsolódó bontási munkákra nettó 42 millió forintért.

Nem ez az első eset, hogy Matolcsyék balos kötődésű vállalkozásokkal üzletelnek. Mint megírtuk, négyzetméterenként 355 ezer forintért szereztek be szőnyegeket a Horn-kormány pénzügyi államtitkára, Akar László családjához kötődő cégtől.

A kecskeméti campusberuházás fővállalkozója a ZÁÉV lesz közel 12 milliárdos ajánlatával:

12 milliárdért építi a ZÁÉV a Pallas Athéné Egyetem új campusát

Bács-Kiskun megyében járatos építőipari szakemberek tanácstalanul méregették a Közbeszerzési Értesítőt, nemigen hallottak ugyanis eddig a Vabasze Kft.-ről, amelynek a szlovák cég mellett a Belsőnyír tanyán élő Varga Csaba is tulajdonosa. Arra is fölhívták a figyelmet, hogy a most elnyert bontás, egy hajléktalanszállás, illetve egy szerkezetkész, befejezetlen épület likvidálása csak kisebb része a campusépítéshez szükséges előzetes munkáknak. A nagyobbik akció az Izsáki úti épületkomplexum – azaz a volt kórházépület – eldózerolása volt, ami 2015-ben megtörtént (induló képünk erről készült).

A frissen alakult Vabesze már azon a munkán is sürgölődhetett. Erre utal legalábbis, hogy a Kecskemét melletti Ballószög képviselőtestülete 2016 januárjában arról határozott, hogy „a kecskeméti Izsáki úti kórház bontásából származó darált betont” vásárol a kft-től. Összesen 2500 köbmétert vettek, mint a polgármester most az Átlátszó érdeklődésére közölte, köbméterenként 2035 forintért – ebben a felpakolás benne volt, de a szállítás nem. Ez egyébként az ügylettől független építőipari vállalkozók szerint rendben lévő piaci ár. A beton útalapba került Ballószögön.

Egy, az interneten fellelhető 2015-ös zöldhatósági határozat is a Vabaszét mondja az Izsáki úti bontónak – a munkára vonatkozó közbeszerzési közleményt azonban nem találtunk az értesítőben. Egy korábbi Népszabadság-cikkben ugyanakkor az olvasható: a munkát a Zsigó és Társa Kft. végezte 90 millió forintért, amit utóbb 46,7 millióval kiegészítettek régészeti okokra hivatkozva.

A Zsigó és Társa egyébként a mostani közbeszerzésen is próbálkozott. A korábbi összeg a kecskemétiek szerint arányaiban alighanem jobban megérte, a kórházépület nagysága ugyanis a sokszorosa volt a most eltüntetni tervezett két melléképületének.

Rádi Antónia

Megosztás