Egyéb

3,9 milliárd forintból épül a dél-pesti utánpótlás-nevelési centrum

 

A projekt révén nyolc futballpályát és egy oktatási épületet alakítanak ki a XIX. kerületben. A Nemzeti Sportközpontok tenderét a Pharos ’95 Kft. és a Wire-Vill Kft. nyerte. 

A Bp. Honvédhoz kötődő Dél-pesti utánpótlás-nevelési centrumot már egy 2014. februári kormányrendelet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította. Akkor arról volt szó, hogy 2,5 milliárd forintba fog kerülni, ezt azonban 2016 februárjában megtoldotta a kormány további 1,7 milliárddal, így a Kispest déli szélére, az Ecseri piac oldalába tervezett projekt összköltsége 4,2 milliárd forintra emelkedett.

A Nemzeti Sportközpontok végül tavaly novemberben írt ki közbeszerzést a kivitelezésre. A tender eredménye az EU-s értesítő márciusi 3-i számában jelent meg:

A Dél-pesti utánpótlás-nevelési centrumot 3,89 milliárd forintért építi a Pharos ’95 Kft. és a Wire-Vill Kft.

A 16,5 hektáros telken lesz egy 3 300 nm alapterületű oktatási épület, 7 szabvány méretű focipálya (2 élőfüves világítással, 2 műfüves világítással, 3 élőfüves világítás nélkül) és 1 műfüves edzőpálya világítással.

A Pharos ’95 Kft. szépen hasít a stadionépítési tendereken, tagja volt az MTK-, a Haladás és a ZTE-stadion kivitelezését végző konzorciumoknak is. A cég tulajdonosa Végh Gábor, aki egyben a ZTE tulajdonosa is. A Pharos ’95-nek Felcsúthoz is köze van: építettek focipályát az ottani akadémiának is, illetve telephelyük is van Orbán Viktor kedvenc falujában. A cég árbevétele az elmúlt években 1 és 2 milliárd forint között mozgott.

A Wire-Vill Kft. egy energetikai cég, melynek főtevékenysége a villanyszerelés. Két tulajdonosai Hetényi Sarolta és Korponai Péter. A vállalkozás 2015-ben valósággal megtáltosodott: árbevétele közel 6 milliárd forint lett, miközben az előző években a 140 millió forintot sem érte el.

Erdélyi Katalin

Megosztás