Egyéb

Arra kérték az országgyűlési képviselőket, hogy tegyék közzé az adóbevallásukat

 

Tizenkilenc ország több mint hétezer törvényhozója, köztük a 199 magyar országgyűlési képviselő kapott megkeresést hétfőn, hogy tegye közzé legfrissebb adóbevallását. A projekt Umar Cheema pakisztáni újságíró kezdeményezésén alapul, és a Finance Uncovered nemzetközi szervezet karolta fel.

Nagyobb érdek fűződik a jogalkotók, törvényhozók, politikai hatalmasságok vagyonának átláthatóságához, mint ahhoz, hogy az adótitok mögé bújjanak – Nick Mathiason igazgató szerint ez a mottója a Finance Uncovered (Feltárt Pénzügyek) londoni központú nemzetközi oknyomozó civil csoport kezdeményezésének.

Munkatársaik adatigénylő oldalt hoztak létre, amelyen keresztül 19 ország több, mint hétezer törvényhozójától kérték, hogy egy hónapon belül küldjék el utolsó adóbevallásukat, amelyet az oldalon közzétesznek. Ahogy közzéteszik az elutasítást, illetve azt is, ha a politikus figyelmen kívül hagyta a kérést.

Norvégiában és Svédországban az adóbevallások általában nyilvánosak, Olaszországban a képviselőké az. Umar Cheema pakisztáni újságíró pedig saját országában kiharcolta az adatok nyilvánosságra hozatalát. Az ő munkája adta a Finance Uncovered ötletét.

A globális adatigénylő akció keddi indulásakor Argentínától Ukrajnán át Dél-Afrikáig 19 ország, köztük Magyarország törvényhozói kapták meg a felkérést hivatalos, parlamenti email-címükre.

Rádi Antónia

Megosztás