Egyéb

A bíróság szerint nem jár kártérítés Andy Vajnának amiatt, hogy fideszes kartellezőnek nevezték

 

Andy Vajna perre ment Schiffer András ellen, de keresetét a Fővárosi Törvényszék a mai napon elutasította. Schiffer azt mondta, hogy a kormánybiztos érdekeltségeire szabott törvényt a Fidesz. A milliárdos kaszinómágnás milliókat követelt, most százezreket fizethet.

Az LMP egykori társelnöke még országgyűlési képviselőként tartott sajtótájékoztatót 2016 tavaszán a közbeszerzési törvény módosítása kapcsán. Az ott elhangzott állításaiért indított ellene polgári peres eljárást Andy G. Vajna filmügyi kormánybiztos, a milliárdos hasznot hajtó kaszinókoncessziók tulajdonosa, akinek kiterjedt média érdekeltségei is vannak, és nem mellesleg baráti kapcsolatot ápol több vezető fideszes politikussal.

További cikkeink Andy Vajnáról

Az embereknek Andy Vajna és Rogán Antal jut eszébe az adóelkerülésről

Feltérképeztük az Andy Vajna magyar vállalkozásai mögött burjánzó offshore cégbirodalmat

Végrehajtás került Vajna Tímea fánkozójának egyharmadára

Fánkozó, ékszerüzlet és statisztaközvetítés – a Filmalapból pénzelt produkciókba is bedolgozik Vajna Tímea cége

Schiffer azt állította a sajtótájékoztatón, hogy ismét egyedi esetre szabott jogalkotás folyt a Parlamentben a Fidesz frakció részéről akkor, amikor az előtte fél évvel elfogadott közbeszerzési törvényt módosították a lex Vajna bevezetésével. A konkrét törvénymódosítás úgy változtatott a szabályokon, hogy a piaci kartellezésért megbüntetett vállalatokat nem zárja ki automatikusan a közbeszerzési eljárásból, hanem az egyedi mérlegelés lehetőségét meghagyja az eljárás során.

A törvényjavaslat időzítése volt az érdekes, mert a módosítás beadása előtt egy nappal a Gazdasági és Versenyhivatal elmarasztalt kartellezésért öt céget, melyből négy Andy Vajna tágabb érdekeltségi körébe tartozik.  Ezen cégek közül a Liga TV számos állami megrendeléssel rendelkezett, például sportesemények közvetítésével kapcsolatban. A Liga TV több személyen keresztül is Andy Vajnához köthető, és a mögötte álló tulajdonosnak is van közös cége a Fidesz-közeli milliárdossal.

Andy Vajna rágalmazásért indított pert az akkor még országgyűlési képviselőként dolgozó Schiffer ellen a sajtótájékoztatón elhangzottak miatt. A tárgyalások első fordulóiban olyan meghökkentő állítást tett a kaszinómágnás ügyvédje, hogy

Vajna nem is közszereplő.

Az ítélethirdetés előtti tárgyaláson az is elhangzott a vád részéről, hogy miért nyújt be bonyolult céghálózatokat bizonyító dokumentumokat a védelem, hiszen azok egyikén sem szerepel Vajna neve. A tárgyaláson önmagát képviselő Schiffer erre úgy replikázott, hogy nem kellene offshore cégek és bonyolult hálózatok mögé bujtatni az üzleti érdekeket, és akkor mindenki számára nyilvánvaló lenne a valódi érdekeltség.

A tárgyalóteremben csak a bíró és Vajna ügyvédje nem mosolyogta meg azt az állítást, hogy Andy Vajna nem közszereplő. Ám a bíró is úgy határozott, hogy a kaszinómágnás kormánybiztosnak többet kell elviselnie a közéleti vitákban, mint egy átlagembernek. A bíróság első fokon úgy ítélte, hogy Schiffer állítása, miszerint a fideszes kartellező, az jó kartellező, belefér a véleménynyilvánítás szabadságába. Annak pedig, jogi szakkifejezéssel élve, megvan a kellően vékony ténybeli alapja, hogy a Liga TV Andy Vajna érdekeltségi körébe tartozik.

A kaszinóüzletből milliárdokat szakító médiamogul ötmillió forintot követelt eredetileg a volt országgyűlési képviselőn. A bíróság határozata szerint most ő fizethet százhúszezret a magát védő Schiffernek, és háromszázezret a bíróságnak az eljárási költségek kompenzálásaként. Az ítélet ellen Vajna még fellebezhet.

Vágó Gábor

Megosztás