Egyéb

Lemondott hivatásáról a Budaházy-ügyben eljáró bíró, távozott a kollégiumvezető is

 

Lemondott bírói hivatásáról a Budaházy György és társai ügyében első fokon ítéletet hirdető, de azt a mai napig írásba nem foglaló bírónő, Kenéz Andrea, felettese, a büntető kollégium vezetője pedig részben ezért távozott a posztjáról – ezt a Fővárosi Törvényszék elnöke, Fazekas Sándor mondta azon a sajtótájékoztatón, amelyen a bíróság tavaly évi munkáját értékelte.

Mintegy három hete írt az Átlátszó arról, hogy lassan fél éve nincs leírva a Budaházy György és társai ügyében első fokon meghozott bírói döntés. Akkor megkeresésünkre a Fővárosi Törvényszék részéről azt a tájékoztatást adták, hogy mivel a bírónő nem készült el a munkával, intézkedéseket tettek vele szemben.

„A Fővárosi Törvényszék elnöke visszavonta a bíró munkahelyen kívüli munkavégzésre vonatkozó engedélyét, továbbá más, szigorú igazgatási intézkedéseket kezdeményezett” Kenéz Andrea bírónővel szemben. A törvényszék részéről megjegyezték azt is, hogy „a büntető kollégium vezetője a büntetőeljárásról szóló törvényben meghatározott többlethatáridőt biztosította a bíró részére”, de ez sem vezetett eredményre, ezért tették meg a már említett intézkedéseket. Megjegyezték, hogy „késik az írásba foglalás, de az folyamatos”.

„Ma nagyjából kilencven százaléknál tart az ítélet leírása” – közölte Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke a kedden megtartott sajtótájékoztatóját követően újságírói kérdésre. A törvényszék vezetője hozzátette: a bírónővel szemben fegyelmi eljárás indult és – mint korábbi cikkünkben is szerepelt – szigorúan bírósági munkavégzésre kötelezték. „Ugyanakkor Kenéz Andrea lemondott bírói hivatásáról” – számolt be a fejleményekről Fazekas Sándor.

Ismert, a vád szerint a Budaházy György által létrehozott Magyarok Nyilai nevű szervezet a szocialista-szabad demokrata kormányzás idején, 2007 és 2009 között erőszakosan próbált beavatkozni a hazai politikába. Így meg akarták akadályozni az egészségügyi törvény elfogadását, majd Gyurcsány Ferenc lemondása után Bajnai Gordon kormányalakítását. A vádpontok között szerepeltek Molotov-koktélos támadások és Csintalan Sándor megverése is.

Kenéz Andrea bírónő Budaházyra bűnszervezetben, társtettesként elkövetett terrorcselekmény, felbujtóként testi sértés és kényszerítés bűntette miatt tizenhárom év fegyházban letöltendő szabadságvesztést szabott ki, és tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A vádlottak fellebbezést nyújtottak be. Budaházy György és hat vádlott-társa a súlyos büntetés ellenére házi őrizetbe került, további három emberrel szemben pedig a bírónő lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. Az ügyészség fellebbezett és tavaly október végén Budaházy György előzetes letartóztatásba került.

Bírósági forrásaink szerint a bírónőt nagyon megviselték azok a támadások, amelyek a Budaházyék eljárása során érték.

Korábbi cikkünk a bírónőről

Még mindig nincs leírva Budaházyék ítélete – megbüntették a késlekedő bírónőt

Elmaradt írásba foglalás, távozó kollégiumvezető

A bírónőnek az ítéletet a szóbeli kihirdetés után legfeljebb hatvan napja lett volna. És amíg ezt nem teszi meg, addig az eljárás nem kerülhet másodfokra és nem születhet az ügyben jogerős ítélet.

Kenéz Andrea ellen jó néhány évvel ezelőtt már kezdeményezett fegyelmi eljárást a Fővárosi Törvényszék (akkor még Fővárosi Bíróság) elnöke, mert a bírónő több esetben is jelentősen túllépte az ítéletek írásba foglalására kapott határidőt. Az egyik a Tocsik-ügy volt, a másik pedig szintén egy rendkívül bonyolult, 46 vádlottas büntetőper.

Kenéz Andrea részére – mint az Átlátszó érdeklődésére küldött bírósági válasz tartalmazza – többletidő is rendelkezésre állt Mikó Gergelynek, a büntető kollégium vezetőjének a jóvoltából. De ezzel sem tudták elérni, hogy a bírónő befejezze az ítélet leírását. Egy forrásunk szerint Mikó Gergely ezért távozott a posztjáról. A Fővárosi Törvényszék Átlátszónak adott tájékoztatása szerint ez a vezető személyes döntése volt.

Fazekas Sándor, a törvényszék elnöke ugyanakkor elismerte, hogy a kollégiumvezető távozása részben összefügg a Budaházy-ítélet írásba nem foglalásával.

Csikász Brigitta

Megosztás