Egyéb

Kapós lett a BDPST cégnév: három újabb ilyen nevű vállalkozást jegyeztek be

 

A BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. bejegyzési illetékét a miniszterelnök veje, Tiborcz István tette le 2015-ben. Tavaly több hasonló nevű vállalkozást hoztak létre, ám ezek kapcsolódása Tiborczhoz vagy családjához egyelőre nem kimutatható a cégadatokból. Az is elképzelhető, hogy valakik úgy gondolják, hogy ezzel a cégnévvel társaságuk összetéveszthető lesz az első BDPST céggel, és így esetleg előnyökhöz juthatnak.

A 2015-ben létrejött BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. és annak érdekeltségei egymás után szereztek meg több értékes ingatlant. A cégcsoport működését az tette különösen izgalmassá, hogy kiderült: a miniszterelnök veje, Tiborcz István kapcsolódik az ügyletekhez.

Tiborcz üzlettársának, Hamar Endrének az ügyvédi irodája közreműködött a turai Schossberger-kastély adásvételnél, és maga Tiborcz István tette le a BDPST százezer forintos bejegyzési illetékét a cégbíróságon. A BDPST Zrt.-nek és egyik cégének, a TRA Real Estates Kft.-nek a vezetője ugyanaz a személy, egy bizonyos Tóth Judit, aki megtalálható Orbán Viktor vejének ismerősei között a Facebookon.

A BDPST Zrt.-vel kapcsolatos korábbi cikkeink

Hatmilliárd forintba került volna a turai kastély felújítása, rejtőzködik az új tulajdonos

Most egy városligeti fasori villa került a miniszterelnök vejéhez köthető cégcsoporthoz

Milliárdos török üzletember a Tiborcz Istvánhoz köthető cégcsoportban

Jordániai üzletember vásárolt meg egy Tiborcz Istvánhoz köthető ingatlancéget Postabank-székházastul

Tiborcz István ismerőse került az AMX HS Real Estate Kft. élére

Kastélyok, villák, székházak – így gyarapodott a miniszterelnöki vő környezete az elmúlt évben

Kicsoda Adnan Polat, a magyar miniszterelnök török barátja és üzletfele?

A TRA Real Estates szerezte meg a turai Schossberger-kastélyt 200 millió forintért. De BDPST leányvállalata csapott le a bodajki Hochburg–Lamberg-kastélyra is. Az ingatlan aztán átkerült a BDJK-Real Estate Kft.-hez, amelynek 2016 decemberében a WHB Vagyonkezelő Kft. lett az új tulajdonosa. Ez a társaság annak a Paár Attilának az érdekeltsége, aki Tiborcz helyére lépett az Eliosban.

A BDPST Zrt. másik leányvállalata, az AMX HS Real Estate Management Hungary Kft. vásárolta meg a Rátkai Klub VI. kerületi ingatlanát.

Egy másik AMX-cég, az AMX Nador House Hungary Kft. 2015-ben megvette a budapesti egykori Postabank-székházat. Ezt követően a céggel együtt eladta az Ammar M. Abu Namous jordániai üzletember által jegyzett Pharaon-Omega Fejlesztési és Tanácsadó Kft.-nek, és a cég új neve a Pharaon-Kappa Kft. lett. Namous a Bank of Jordan felügyelőbizottsági tagja, akit a januárban meghalt Ghaith Pharaon szaúdi milliárdos mindenesének tartottak.

A zrt. körül tehát megalakulása óta zajlott az élet, és számos cikkben foglalkoztak az ügyletekkel. Most pedig lássuk az új BDPST cégeket!

BDPST Holding Kft.

A céget 2016. május 20-án jegyezték be, székhelyeként a kft. kézbesítési megbízottjának, Kecskés Krisztián ügyvédnek a Liszt Ferenc tér 5. szám alatti irodája szerepel a cégadatokban.

A vállalkozás főtevékenysége saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése. További tevékenységként tüntették fel az üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatást, az egyéb szálláshely-szolgáltatást, a saját tulajdonú ingatlan adásvételét és az Ingatlankezelést.

A társaságnak két ügyvezetője van: az amerikai Kirstin Mende és a magyar Butz Henrik. A BDPST Holding tulajdonosa a delaware-i Budapest Holding LLC., az USA Delaware állama az offshore cégalapítás kedvelt helyszíne.

BDPST Invest Kft.

Tavaly szeptemberben bukkant fel a következő BDPST-re keresztelt vállalkozás. A részben nyomdai tevékenység végzésére létrejött BDPST Invest székehelye a XIX. kerületi Vécsey utcában található. Ügyvezető-tulajdonosa Molnár Zsolt István.

Dear Bdpst Vendéglátó Kft.

Néhány héttel a BDPST Invest Kft. megalakítása után jegyezte be a cégbíróság a Dear Bdpst Kft-t. Az V. kerület Veres Pálné utcai székhelyű társaság leginkább éttermi mozgó vendéglátást akar végezni. A kft. ügyvezetője és egyben tulajdonosa Juhász Bianka.

A nő másik vállalkozása, a L’école Kft. jelenleg végelszámolás alatt állt és tavaly novemberben törölték a cégnyilvántartásból. A társaság szintén V. kerületi székhelyű volt.

A Városháza utca 16. szám alatti társasház 2003 és 2007 között Kosik Kristóf ügyvéd címeként volt megadva: ezt csak érdekességként jegyezzük meg, mert konkrét kapcsolódási pont nem látható. Kosik Kristóf ügyvédi irodája, mint emlékezetes, az egyik szerencsés volt azon irodák közül, amelyek részt vesznek a letelepedési kötvénybizniszben.

Bateaux BDPST Hajózási Kft.

Ez a XI. kerületi székhelyre bejelentett vállalkozás csak lett volna, ugyanis a cégbíróság 2016 júniusában elutasította a kft. bejegyzési kérelmét, mivel az adóhatóság megtagadta az adószám megállapítását.

A cégbíróságon található anyagok alapján a gond az volt, hogy az érintett vezető tisztségviselő, Óvári Rozália másik érdekeltségének, a Vida Entera Kft.-nek törölték az adószámát, de a hölgy továbbra is cég vezetője maradt. Az Opten adatai szerint Óvári Rozália tagsági jogviszonyát aztán már nem jegyezték be.

A nő nevére rákeresve az internet egy több évvel ezelőtti cikket dob ki, amely tulajdonképp a Zsófia főhercegné rendezvényhajót reklámozza konferenciák és esküvők helyszínének ajánlva. A promóanyagban a hajó tulajdonosaként Óvári Rozália van megjelölve, de az nem derül ki, hogy azonos-e a Vida Entera cégben lévő vezet tisztségviselővel.

A rendezvényhajó weboldalán az ACAI Kft.-t tüntették fel, amelynek postázási címe – XI. kerület Radvány utca 23. – megegyezik a Vida Entera és a Bateaux BDPST Hajózási Kft. tervezett székhelyével.

Ez a cím van megadva Magyar Csaba Gábor ügyvezető címeként is: a férfi cégvezető volt egy ideig a Rác Beruházó Kft.-ben is, amely azzal került a nyilvánosság kereszttüzébe, hogy a fővárosi Rác fürdő fejlesztőjeként mintegy 10,6 milliárd forintot követelnek rajta a hitelezők a kft. felszámolási eljárásában.

A kormány segítette ki egyébként a Rác fürdő beruházóit, ugyanis kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a budapesti Rác fürdő két, felszámolás alatt lévő beruházó cégét. Így azokra a csődtörvény más paragrafusai vonatkoznak, és például vagyonfelügyelőként a kormány által kijelölt, állami felszámoló jár el.

Csikász Brigitta

Megosztás