Egyéb

Mutatjuk az ország legdrágább erdőjét: mutyigyanú Dunakeszin

 

Százszorosan túlárazott ártéri erdőt vett Dunakeszi fideszes önkormányzata egy környékbeli zöldbárótól. A DK két helyi politikusa feljelentést tett hűtlen kezelés miatt.

600 ezer forint volt 2015-ben egy hektár erdő átlagára Magyarországon a KSH szerint. Dunakeszi városa, Erdész Zoltán (Fidesz) alpolgármester előterjesztésére 130-szor ennyi pénzt, több mint 80 millió forintot adott egy ártéri erdő hektárjáért nemrégiben: a 3,1 hektárért 250 milliót fizetett. Az önkormányzat tulajdonjogát január 12-én jegyezte be a földhivatal.

Az ingatlanos hirdetéseket böngészve a negyedmilliárd valóban horror-árnak tűnik a területért. Pest megyei 2-4 hektáros erdőket keresve a legdrágább találat 20 milliós hektárár volt Szentendre fölkapott Kálvária-dombján. A DK két helyi politikusa, Radnóti Henrik és Rónai Sándor a Dunakeszi Rendőr-kapitányságon feljelentést tett különösen nagy kárt okozó hűtlen kezelés gyanújával.

Radnóti az Átlátszónak elmondta, az önkormányzat készíttetett ugyan értékbecslést, amely valóban 250 millióra taksálta az erdő árát. Csakhogy a négy ingatlanból három, amivel összevetették, belterületi volt, kettő pedig abból is ipari terület. A megvásárolt erdő ártéren fekszik, évente legalább egyszer elönti a Duna (a fotó egy korábbi áradáskor készült).

A határozat előterjesztése szerint a vásárlásra a város Katonadomb nevű területe közösségi térré fejlesztése miatt volt szükség, az erdő a Katonadomb és a Duna között fekszik. A szabadidőző dunakesziek így könnyebben lejuthatnak a folyóhoz, ahol a tervek szerint szabad strand létesülne.

Az erdőterület a gödi termelő szövetkezeté volt annó, az eladó, Murvai Zoltán, illetve felesége „földhöz juttatás” címén lettek gazdái annak idején. Murvaiéknak kiterjedt birtokai voltak Dunakeszi Budapest-Káposztásmegyer felőli részén is. A családtagoknak volt érdekeltségük annak lápos területnek a környékén is, amelyre környezetvédelmi botrányt kiváltva tervezett fejleszteni az Auchan.

A mostani eladás információink szerint megosztotta a helyi Fideszt is, nem is valamennyi helyi fideszes képviselő szavazta meg az előterjesztést. Dunakeszi – úgyis, mint például Szijjártó Péter külügyminiszter lakóhelye – fontos város a pártnak. Fideszes forrásaink szerint korántsem biztos, hogy az országos vezetés beleállna egy kínos helyi ügy megvédésébe.

Rádi Antónia

Megosztás