Egyéb

Mészáros Lőrinc cége bevásárolta magát a Hidashát-Csabatáj agrárcégcsoportba

 

A milliárdos forgalmú, többezer hektáron gazdálkodó Hidasháti Mg Zrt. közvetett tulajdonosa a Búzakalász 66 Felcsút Kft. lett. A Mészáros-környéki befektetőcégként számon tartott Opimus Group Nyrt. pedig visszavásárolta a Csabatáj Zrt.-t. Az agrárcsoport a bedőlt Buda-Cash vagyonának volt a része volt.

Cikkeink az előzményekről:

Viharsarki nagygazdaságok Mészáros-közelben

Még 36 évig bérelhet állami földet a Mészáros-közelbe került Hidasháti Zrt.

A Buda-Cash-csődtől a Népszabadság likvidálásáig

Január közepén Mészáros Lőrinc ténylegesen is átvette az uralmat azokban a Békés megyei agrárcégekben, amelyekről eddig is sejthető volt, hogy van rájuk némi rálátása.

A két agrárcég sokezer hektáron gazdálkodik, a Hidashátinak még 35 éve van hátra az állami földbérletből, a cég főképp tejtermelésben, vetőmag-feldolgozásban és növénytermesztésben erős. A  Csabatáj pedig a dél-alföldi régió egyik legnagyobb tojástermelője. A cégcsoporthoz parádés vadászkastély is tartozik: a romantikus-eklektikus stílusú Kárász-kúria Bélmegyeren, összesen 13 hektáros birtokkal, amely a Hidasháti Zrt. tulajdona.

A kastélyban jelenleg 17 szobával, két apartmannal működő, wellneszrészleggel felszerelt elegáns szálláshely és étterem működik, és a téli idényben fácán és vaddisznó „nagyterítéket” biztosítanak vendégeiknek, utóbbi állatra zárt területen lehet vadászni.

A Hidashát-Csabatáj csoport a 2015-ös brókercsőd-sorozatban bedőlt Buda-Cash vagyona volt, amely a csőd után került Mészárosék fennhatósága alá. Így fordulhat elő, hogy a bélmegyeri kastély ingatlanát jelenleg is terheli a brókercéggel együttműködő DRB-bankcsoport összesen 1,2 milliárd forintos jelzálogjoga.

A két agrárcég januárig közvetve, illetve közvetlenül a szekszárdi fidesz-közeli vállalkozók érdekeltségében lévő Status Capital Zrt.-é volt. Ez a Status Capital 8 százalékos tulajdonos az Opimus Group Nyrt.-ben is, ahol a fő tulajdonos továbbra is egy seychelles-i és egy nigériai off-shore cég. Az Opimus az a befektetőcég, amelyhez a megyei napilapokat, illetve a Nemzeti Sportot és a Világgazdaságot megjelentető Mediaworks kiadó is tartozik.

A Hidasháti a Murátó Zrt.-n keresztül volt a Status Capital többségi érdekeltsége. Január közepe óta azonban a minősített többségi Murátó-tulajdonos a Búzakalász 66 Felcsút Kft., amely Mészárosék családi cége.

Az Opimus Group pedig január végén tette közzé a Budapesti Értéktőzsde honlapján, hogy visszavásárolta a Status Capitaltól a Csabatáj Zrt. 74 százalékos pakettjét az eredeti, 2015-ös vételáron, azaz 1,4 milliárd forintért.

Rádi Antónia

 

Megosztás