Egyéb

34,6 milliárdért bővíti a Strabag az M2-es gyorsforgalmi utat

 

A Budapest és Vác közötti szakasz 2×2 sávos bővítését előzetesen 31 milliárd forintra becsülte a NIF, de a Strabag 3,5 milliárddal drágább ajánlattal nyerte a tendert.

A Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. (NIF) tavaly májusban írt ki nyílt közbeszerzést az M2-es gyorsforgalmi út Budapest és Vác közötti szakaszának 2×2 sávos bővítésére. A tender eredménye február 17-én jelent meg az uniós értesítőben.

A megbízást az STR+S-M2 Konzorcium kapta, melynek két tagja a STRABAG Építő Kft. és az osztrák STRABAG AG.

A konzorcium nettó 34,6 milliárd forintos ajánlattal nyerte el a munkát, melynek költségét a NIF előzetesen 3,5 milliárddal kevesebbre, nettó 31,1 milliárdra becsülte.

A tájékoztatás szerint a beruházással érintett úthossz összesen 19,6 kilométer, vagyis a Strabag kilométerenként 1,76 milliárd forintot kap. A munkálatok előreláthatólag bő két évig fognak tartani.

A tenderen ajánlatot tett még a Duna Aszfalt Kft. és Penta Kft. páros, illetve az SDD Konzorcium (Dömper Kft., Subterra – Raab Kft., Pannon-Doprastav Kft.) is.

A Strabag Építő Kft. tavaly robbant be a közbeszerzési piacra: akkor egy hét alatt két projektet is elnyert, összesen 5,7 milliárd forint értékben. A Városligettől egy másik Strabag-leánycég 4 milliárdos megbízást kapott tavaly, és a mezszponzor Strabag cége bontja Garancsi klubjának, a Videoton stadionját is.

Többször írtunk már arról, hogy az MSZP/SZDSZ-közelinek tartott Strabag és Swietelsky a Fidesz hatalomra kerülése óta sem panaszkodhat, sorra kapják a megrendeléseket.

A Heti Válasz épp a minap készített egy összesítést arról, hogy a 4-es metrós botrányban is érintett cégek a 2010-es kormányváltás óta még többet is keresnek, mint korábban. A lap szerint ennek az az oka, hogy hatalmas összegekkel támogatják a Fidesz-közeli focicsapatokat: „A Strabag a miniszterelnök két kedvenc focicsapatának, a felcsúti Puskás Akadémiának és a székesfehérvári Videotonnak is kiemelt támogatója, a Swietelsky pedig a Haladásba önt százmilliókat.”

Erdélyi Katalin

 

Megosztás