Egyéb

A Freedom of Expression Awards döntőse lett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt

 

A viccpárt az egyik legrangosabb szólásszabadságért küldő nemzetközi szervezet éves díján, a művészetek kategóriában lett döntős. Ez azért nagy szó, mert a shortlistes projektek mindegyike figyelemreméltó.

 

800x500_
Adj SZJA 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!
18516641-1-42

 

Az Index on Censorship évente művészetek, kampány, digitális aktivizmus és újságírás kategóriákban osztja ki a Freedom of Expression díjat olyan magánszemélyeknek és szervezeteknek, melyek az előző években figyelemreméltót alkottak szólásszabadság tekintetében. 2015-ben az Átlátszó digitális aktivizmus kategóriában lett díjazott.

A kiválasztás úgy működik, hogy első körben bárki nevesíthet olyan szervezeteket vagy személyeket, akiket erre a díjra érdemesnek talál, a döntősökről azonban az öttagú zsűri dönt. Idén a díjátadásra április 19-én kerül sor.

A művészetek kategória döntősei

A művészetek kategóriában az MKKP olyan művészek társaságában szerepel, mint az angolai Ikonoklasta néven ismert rapper (Luaty Beirão), aki az angolai elnök, José Eduardo dos Santo kritikusa.

 

 

A kínai Rebel Pepper (Wang Liming) az egyik legismertebb, a Kínai Kommunista Párttal szembeszálló karikaturista, aki többek közt Hszi Csin-ping miniszterelnökből is gúnyt űzött, és aki a munkája miatt 2014 óta Japánban kényszerül élni. Munkái a Twitteren itt követhetőek.

 

Rebel Pepper karikatúrája Kína először megünnepelt alkotmány-napjáról. A képen Hszi Csin-ping miniszterelnök Pinokkió-orra lyukasztja át az alkotmányt, a felirat: emlékeim szerint a párt annyiszor sértette meg az alkotmányt, hogy én ezzel a rajzzal ünnepelek

Rebel Pepper karikatúrája Kína először megünnepelt alkotmány-napjáról. A képen Hszi Csin-ping miniszterelnök Pinokkió-orra lyukasztja át az alkotmányt, a felirat: emlékeim szerint a párt annyiszor sértette meg az alkotmányt, hogy én ezzel a rajzzal ünnepelek

 

A Kuala Lumpurban élő Fahmi Reza reklámgrafikus, graffitiművész és dokumentumfilm-készítő, aki akkor vált híressé, amikor bohócként ábrázolta Najib Razak maláj miniszterelnököt, miután azzal gyanúsították, hogy több milliárd dollár tűnt el egy általa felügyelt állami fejlesztési alapból. Munkái az Instagramon és a Twitteren követhetőek.

 

Fahmi Reza híressé vált bohóc-graffitije

Fahmi Reza híressé vált bohóc-graffitije

 

A kampány kategória döntősei

A hondurasi Arcoiris LGBT szervezet Arcoiris súlyosan homofób közhangulatban dolgozik, tavaly hat aktivistájukat megölték. Facebook-oldalukat itt lehet követni.

Az izraeli „Breaking the Silence” olyan – nagyrészt anonim – visszaemlékezéseket gyűjt, melyekben izraeli katonák emlékeznek vissza azokra a hadműveletekre, melyekben részt vettek, és melyek kapcsán számos esetben háborús bűnök elkövetése is felmerül.

 

Ildar Dadin. Fotó: Alexander Baroshin

Ildar Dadin. Fotó: Alexander Baroshin

 

Az orosz Ildar Dadin egy ismert melegjogi és rendszerkritikus aktivista, akit 2015-ben három évi börtönbüntetésre ítéltek. 2016-ban egy levelet csempészett ki a börtönből, melyben az orosz börtönökben elterjedt kínzásokról számol be. Dadint akarata ellenére áthelyezték, majd eltűnt a börtönrendszerben. A hatóságok csak sorozatos tüntetések után árulták el 2017 januárjában, hogy hol tartják fogva.

 

Maati Monjib . Fotó:        FADEL SENNA/AFP/Getty Images)

Maati Monjib . Fotó: FADEL SENNA/AFP/Getty Images)

 

Maati Monjib egy marokkói egyetemi tanár és emberjogi aktivista, aki tényfeltáró újságíró-worksopokat tart. Monjib ellen jelenleg bírósági eljárás folyik, az állambiztonság veszélyeztetése, valamint külföldi támogatás elfogadása miatt.

A digitális aktivizmus kategória döntősei

Az iráni Jensiat egy kiberbiztonsággal és szexszel kapcsolatos ismeretterjesztő online képregény-sorozat, mely komoly szakmai tartalmakat tálal olvasmányos, könnyed formában. A képregénynek 2016 márciusában 1,2 millió olvasója volt, nem csoda, hogy az iráni kormány cenzúrázza. A projektet Twitteren, Instagramon és Facebook-on lehet követni.

Bill Marczak az bahreini kormány átláthatóbbá tételéért küzdő Bahrain Watch társalapítója. Californiában él, innen jár utána a helyi aktivisták által küldött tartalmaknak, illetve szervez különféle kampányokat. Számos olyan eljárást fedezett fel, mellyel a bahreini kormány megfigyeli az on-line térben mozgó aktivistákat.

 

Ewan Mawarire. Fotó: BBC

Ewan Mawarire. Fotó: BBC

 

2016 májusában a zimbabwei Evan Mawarire akaratán kívül elindította az ország jelenkori történetének legfontosabb tiltakozó mozgalmát, amikor a zimbabwei zászlóba burkolózva egy YouTube videón beszélt arról, hogy miért elégedetlen az ország vezetésével. A videóból sorozat készült a #ThisFlag hashtag alatt, a virálissá vált videók hatására több, mint 8 millió ember kezdett el tüntetni. A tüntetések hatására magánszemélyek számára megtiltották a zimbabwei zászló birtoklását, Evan Mawarire pedig elmenekült az országból, miután halálfenyegetéseket kapott. Idén februárban, amikor hazatért, letartóztatták. Evan Mawariret Twitteren és Facebook-on lehet követni.

A török gyökerekkel rendelkező Alp Toker egy olyan, nyílt forráskódú eszközt épített, mellyel valós időben lehet követni, amint a török kormány lekapcsolja az internetet illetve az áramszolgáltatást. A Turkey Blocks tavaly 14 széleskörű internetes cenzúra-eseményről számolt be, és annyira sikeres, hogy más országokban is elkezdték használni.

Az újságírás kategória döntősei

Az iráni-kurd Behrouz Boochani 2013-ból menekült el Iránból, Ausztráliában kérve menedékjogot. Azonban innen erőszakkal egy Pápua Új-Guineai „menekült elosztó állomásra” vitték, és ott börtönbe zárták. Az első két évben álnéven publikált a börtönbeli körülményekről, aztán 2016-ban sikerült szereznie egy mobiltelefont – a tudósításait WhatsAppon küldi, sőt, egy játékfilmet is forgatott a telefon kamerájával.

 

Behrouz Boochani. Fotó: The Guardian

Behrouz Boochani. Fotó: The Guardian

 

A Daptar (jelentése: napló) a dagesztáni nők helyzetével foglalkozik, miközben az országban egyre nő az iszlám fundamentalizmus. Legnagyobb visszhangot kiváltó sztorijuk a dagesztáni nők körülmetéléséről szólt, emelett állandó témájuk a családon belüli erőszak valamint a becsületgyilkosság. A csapat két újságíró, Zakir Magomedov és Svetlana Anokhina mellett egy ügyvéddel és egy pszichológussal rendelkezik, és segítséget is igyekeznek nyújtani azoknak a nőknek, akikkel kapcsolatba kerülnek. A The Guardian riportja a Daptarról itt olvasható.

A KRIK egy szerbiai tényfeltáró műhely, mely szervezett bűnözéssel és korrupcióval foglalkozik. Többek között feltárták, hogy a belügyminiszter és a külügyminiszter drogbárókkal találkozik. A KRIK-et rendszeresen támadja a helyi bulvársajtó, a hatóságok megfigyelik, újságírói sokszor kaptak halálos fenyegetést a közösségi médiában.

A Maldives Independent az egyik utolsó független médiaorgánum a Maldív-szigeteken, mely a Reporters Without Borders Press Freedom Index mérése szerint 180 ország közt a 112. helyen áll. 2016 augusztusában a rágalmazás bűncselekménnyé lett nyilvánítva, a hatóságoknak pedig jogukban áll a „rágalmazó” anyagot publikáló médiaorgánumot bezárni. Miután az Al-Dzsazíra tévécsatorna egy, a kormányban általánossá vált korupcióról szóló anyagot közölt, melyben a Maldives Independent szerkesztője, Zaheena Rasheed is megszólalt, a szerkesztőséget megtámadták, később a rendőrség házkutatást is tartott az irodában.

Sipos Zoltán

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás. Részletek itt.

Megosztás