Egyéb

3,6 milliárd forintot költ az Úri u. 21.-re az MNB egyik alapítványa

 

A Pallas Athéné Domus Animae (PADA) Alapítvány, az MNB egyik alapítványa 3,6 milliárd forintot költ az Úri u. 21. szám alatt található régi budai városháza épületének felújítására és átalakítására.

Az uniós közbeszerzési értesítő január 31-i kiadásában megjelent tájékoztatás szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alá tartozó PADA nettó 3,6 milliárd forintot költ az Úri u. 21. szám alatt található régi budai városháza épületének felújításának és átalakításának második ütemére.

Az ingatlant a jegybank 1,85 milliárd forintért vásárolta, itt van a PADA székhelye. Az alapítvány honlapja szerint az épület „felújítását követően otthont ad majd egy angol nyelvű interdiszciplináris PHD programnak és egy kiállítótérnek.” Az Úri u. 21.-el kapcsolatos koncepciótervre és projektmenedzsmentre az Eiffel Palace-t felújító DVM Kft. 76,5 millió forintot kapott a PADÁ-tól, a műemlék ingatlan felújítása azonban a vételárnál jóval drágább lesz.

A 3 758 négyzetméter nettó alapterületű ingatlan helyreállítási és átalakítási munkáinak második fázisára gyorsított eljárásban keresett kivitelezőt a PADA. Ezt műemlékvédelmi szempontokkal, valamint a középkori falak és az ingatlan beázástól való védelmével indokolták.

A tendert egyedüli pályázóként a Magyar Építő Zrt. nyerte 3,6 milliárd forintos ajánlattal, ami mintegy 400 millióval olcsóbb a PADA által előzetesen becsült közel 4 milliárdos költségnél.

A beruházás első ütemét szintén a Magyar Építő Zrt. végezte, akkor az épület korszerűsítése és bővítése történt meg a MagyarÉpítők.hu-n olvasható beszámoló szerint. A PADA honlapján közzétett tájékoztatás alapján az ingatlanban  a doktori iskolán kívül könyvesbolt, étterem, kávézó és gourmet-szaküzlet is lesz.

A Magyar Építő Zrt.-t 2015 májusában vásárolta meg a Körösaszfalt Zrt., amelynek anyacége a Duna Aszfalt Kft., Szíjj László érdekeltsége. A Magyar Építő Zrt. két hete azzal került be  a hírekbe, hogy kiderült: különböző technikai okok miatt az eredeti költségeknél 2 milliárd forinttal drágábban újítja fel a Szépművészeti Múzeumot.

Erdélyi Katalin

Januári előfizetési akció!

Januárban minden huszadik régi és új előfizetőnket megajándékozzuk egy Átlátszós pólóval. Részletek itt.

 

Megosztás