Egyéb

Pasa-parki bizniszben tűnt fel Fodor Gábor korábbi mentora, Törő Csaba

 

Az Exim Bank által életre hívott és Rogán Antal komái által kezelt tőkealap, valamint az állami megbízásokkal hizlalt traffipaxkirály i-Cell-tulajdonos frissen bejegyzett vagyonkezelő cégének ügyvezetője Fodor Gábor liberális minipártvezér egykori, még az SZDSZ-es időkből való barátja és finanszírozója, Törő Csaba üzletember lett.

 

Törő Csaba üzletember maga a folytonosság az „elmúltnyolcév” és a NER között: 2007-ben pénzzel segítette Fodor Gábor kampányát Kóka János ellenében az SZDSZ pártelnöki tisztjéért. Remek viszonyuk megmaradt az évek során, azt ugyanakkor cáfolták, hogy Törő pénzt tolt volna Fodor új formációjába, a Liberálisok – Magyar Liberális Párt tömörülésbe.

A NER-ben akkori cége, a Geohidroterv előbb a Simicska-féle Közgép, majd, az Orbán-Simicska szakítás után az új főkedvenc udvari beszállító, a Duna Aszfalt milliárdos megbízásainak alvállalkozójaként kerülhetett a gazdasági hírekbe, de egyéb közbeszerzéseken is sikeresen szerepelt.

Korábbi cikkünk Törő Csabáról:

Távozik a zöldbizniszből a liberális oligarcha, még az országot is elhagyta?

Ahogy írtuk, Törő tavaly kiszállt a Geohidrotervből. Most viszont menedzserszerepet kapott egy másik ágazatban: ügyvezető lett a frissen alakult EPS Holding Kft. nevű vagyonkezelő cégben.

Az EPS egyik tulajdonosa az i-Cell Kft., amely kisebbségi tulajdonos a hasonló nevű, állami megrendelésekben dúskáló i-Cell Zrt.-ben, egyebek mellett az ORFK 2014-es, hatmilliárdos traffipax-tendere győztesében.

Cikkünk az i-Cell milliárdos közmegbízásairól:

Jön a Nemzeti Tengelysúly-ellenőrző Hálózat, és csak 20 milliárdba fog kerülni

Az EPS másik ügyvezetője az i-Cell frontembere, Emőri Gábor. Ő az Index cikke szerint a rendszerváltozás sztárvállalkozásában, az utóbb becsődölt Kontraxban kezdte karrierjét, jó kapcsolatot ápol Fidesz-közeli vállalkozókkal, s kötött ingatlanüzletet Pintér Sándor belügyminiszterrel is.

 

 

EPS-üzletrészt jegyzett az Exim Exportösztönző Magántőkealap is. Utóbbi az egyike azon két, összesen 16 milliárd forintot kezelő alapnak, amelynek felállítására az állami tulajdonú Exim Bank írt ki tavaly év végén – a Forbes blogja szerint több mint aggályos – pályázatot. Az Exim Exportösztönző kezelője a GB&Partners Zrt. lett.

A GB&Partners több szálon is kötődik Rogán Antal kancelláriaminiszterhez. Egyik tulajdonosa – a  GB Capital Partners Zrt.-n keresztül – Gubicza Ágoston, aki Rogán volt feleségének jelenlegi férje. A másik, Boris Mihály Róbert pedig Rogán szomszédja a legendás Pasa Park lakóparkban. Arról hogy hogyan került az alapkezelő a lecserélt Fidesz-kegyenc Töröcskei István érdekeltségéből Gubiczáékhoz. még a zsíros Exim-ügylet előtt, itt írtunk.

Szintén Rogán Pasa parkos szomszédja, ráadásul a fidelitasos időkből eredő politikai szövetségese és egykori V. kerületi alpolgármestere Puskás András, aki üzleti vezérigazgató-helyettes Exim Bankban.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás