Egyéb

A miskolci patikakirálynak is privatizált belvárosi ingatlant a Rogán fantomügyvédje által elnökölt bizottság

 

Kertész Balázs Rogán-közeli „Zug-ügyvéd” vezette az V. kerületi önkormányzat jogi bizottságát, amikor a testület határozatban javasolta a képviselőknek: adjanak el egy értékes Fővám téri ingatlant a bérlőnek. A 2007-es ügylet vevőjén, egy dúsgazdag miskolci patikus vállalkozáson a helyi Jobbik keresett fogást korábban ottani mutyigyanúk miatt. Hiába.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Miskolc titokzatos figurája Tihor Attila gyógyszerész – legalábbis ezt mondják róla egybehangzóan a borsodi megyeszékhely közéletének ismerői. Bár a város egyik, ha nem éppen a legvagyonosabb vállalkozójaként tekintenek rá a helyiek, Tihort nem látni az elit szokásos találkozóin, nem bukkan fel a pártok rendezvényein, sporteseményeken, de még színházi bemutatókon sem. Visszavonultan él, miközben vagy tucatnyi környékbeli gyógyszertár üzemeltetője, vállalkozásai szépen pörögnek.

A Tihor érdekeltségébe tartozó Fehér Holló Gyógyszerészeti Kft. 880 millió forint árbevétel mellett közel 130 milliós nyereséggel zárta a tavalyi évet. Ez a cég már 2007-ben kihasználta a Belváros-lipótvárosi ingatlanvircsaftot: 2007 novemberében az V. kerületi képviselőtestület jogi bizottságának jelenlévő tagjai egyhangúan támogatták, hogy megvehesse bérleményét, egy Fővám téri üzlethelyiséget. A bizottsági elnök ekkor Kertész Balázs volt.

Kertész Rogán Antal szürke eminenciása évtizedek óta. Korábbi cikkeink a rejtőzködő ügyvédről:

Íme Rogán Antal propagandaminiszer kávépartnerének svájci villája

Titokzatos svájci cégeken keresztül is a Rogán-Kertész üzleti körhöz köthető Fürstner József fogorvos

Régi ismerősünk Kertész Balázs, a propagandaminiszter tegnap kiszerkesztett fantomja

Gellérthegyi kertes villa felújításába kezdett Rogán Antal jobbkeze

Belvárosi ingatlanmutyi: a Rogán-Habony-Pintér tengely?

Hét korrupciógyanús ügy, amikbe Rogán Antalnak régen bele kellett volna buknia

A Fehér Holló 2007. december 10-én lett a Fővám tér 4. szám alatti üzlethelyiség, egy pinceszinti és egy földszinti ingatlan, összesen 262 négyzetméter tulajdonosa. A részletek nem teljesen egyértelműek – az Átlátszó birtokában lévő, az önkormányzat honlapjáról származó, de ott már nem elérhető dokumentum szerint két jogcímen összesen 95 millió forint folyt be a Belváros kasszájába a cégtől 2008 januárjában. A summa nagyobbik része (74 millió) „nem lakás céljára szolgáló helyiség eladásából”, a maradék pedig „bérbeadói hozzájárulás” címen.

Utóbbi értelmezését, illetve az ügylet részleteit kértük tisztázni Tihortól, de egyelőre nem küldött választ. Alighanem a bérlők számára engedélyezett 30 százalékos kedvezménnyel élt a kft, s ez következik a Kertész által jegyzett bizottsági határozat szövegéből is, miszerint azzal a feltétellel engedélyeznék az adásvételt, hogy a polgármesteri aláírás előtt a vevőnek igazolnia kell, hogy a bérbeadóval szemben nincs tartozása.

A jelek szerint a Fehér Holló jó üzletet csinált, még akkor is, ha a 363 ezer forintos négyzetméterárnál olcsóbban is keltek el önkormányzati ingatlanok az V. kerületben. Az adásvétel utáni évben, tehát 2008-ban ugyanis a Fehér Holló nyomban elzálogosította az ingatlant, majd 2011-ben és 2013-ban még kétszer: a Fővám téri ingatlanon jelenleg mindösszesen 280 ezer svájci frank (80 millió forint) és 115 millió forint banki teher van nyilvántartva.

Nem a budapest belvárosi volt az első remek lehetőség, amire lecsapott a Fehér Holló. A patikakirály miskolci ingatlanügyletei miatt vesztegetés, hűtlen kezelés és pénzmosás gyanújával tett feljelentést Egyed Zsolt (Jobbik) országgyűlési képviselő. A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal azonban megszüntette az eljárást, mert megítélésük szerint nem történt bűncselekmény.

A jobbikosok azt kifogásolták, hogy a Fehér Holló Bt. (a Belvárosban vásárló kft jogelőde) 2005-ben, még Miskolc MSZP-s vezetése idején megvásárolt két városközponti ingatlant az önkormányzattól. Az ingatlanokat korábban a város ingatlankezelő cége nettó 144, illetve 106 millió forintra értékelte, majd pár héttel később az önkormányzat határozatban engedett 20 százalékot a drágábbik induló árából.

Korábbi cikkünk a Fehér Holló miskolci ingatlanairól:

Omló szellemházak a miskolci belvárosban

Két belvárosi épületet adott el 2005-ben a miskolci önkormányzat egy szomszédos patikus cégnek. Az egyiket leárazva, a másikat úgy értékesítette, hogy az adásvétel után visszabérelte az ingatlanhoz tartozó parkolót. A vevő nem teljesítette felújítási kötelezettségét, az önkormányzat pedig elmulasztotta visszavásárolni a házakat, amelyek omlásveszélyessé váltak. Tovább a teljes cikkre.

Nem sokkal később a versenytárgyaláson induló Fehér Holló fillérre az akciós pénzért: 115 és 106 millióért vehette meg a Szemere utcai ingatlanokat – amelyekre egyébiránt felújítást is vállalt. Csakhogy utóbbi kötelezettségével jelentősnek mondható csúszásban van: miskolci forrásaink szerint csak nemrégiben kezdődtek a renoválásnak tűnő munkálatok.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás