Egyéb

Menekültbiznisz-szállót üzemeltetett a bezárt Green Travel tulajdonosa

 

A tavaly őszi nagyüzemi embercsempészettel kapcsolatba hozott kőbányai Seni Hotel volt üzemeltetőjének utazási irodájára tett lakatot a minap a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal.

 

A cégcsoport egy másik cége szervezi a jövőben az utazásokat – ezt idézték sajtóhírek Göktas Merdol tulajdonos közleményéből egy nappal azután, hogy a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal visszavonta Merdol cége, a Green Travel Nemzetközi Utazási Iroda Kft. engedélyét.

A 2015-ben csinos, 10,5 milliárd forintos forgalmat produkáló Green Travel nem igazolta határidőre az előírt vagyoni biztosítékot.

A török származású, Magyarországon élő és kiterjedt vállalkozás-birodalmat működtető üzletemberé volt idén májusig a Solária Média Hungary Kft., amely a kőbányai Hotel Seni Stúdiumot üzemelteti a kőbányai önkormányzat szálláshely-nyilvántartása szerint.

Még Göktas volt a Solária tulajdonosa, amikor tavaly szeptemberben, a menekültválság magyarországi tetőzésekor az Átlátszó stábja forgatott a Seninél:

Nagyüzemi menekültcsempészet hatósági szemhunyással? Ezek az érintett budapesti szállók

Akkor ezt tapasztaltuk: ha igaz az, hogy ami sárga, totyog és hápog, az kacsa, akkor az, ami Budapest X. kerületében, a Harmat utcában zajlik, alighanem nagyüzemi embercsempészet.

Érdekessége volt az esetnek, hogy a Senivel szomszédos címen a Bevándorlási és Állampolgársági hivatal négyes számú kirendeltsége működik. De sem a BÁH-nak, sem pedig a rendőrségnek nem szúrt szemet az embercsempészetnek látszó, meglehetősen leplezetlenül űzött tevékenység.

A Jobbik kerületi szervezete tett végül feljelentést, a rendőrség akkori cikkünk megjelenésekor feljelentés-kiegészítés keretében vizsgálódott. Most kérdést írtunk a sajtóügyeletre, mi lett az eljárás eredménye, válaszukat várjuk.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás