Egyéb

Továbbra sem jegyezték be Liechtensteinben a Népszava állítólagos vevőjét

 

Továbbra sem jegyezték be a liechtensteini cégbíróságon a XXI Century Invest nevű céget, sőt egyelőre kérelem sem érkezett ilyen nevű társaság regisztrálására. Erről a cégről harangozták be nemrég, hogy a Népszava-Vasárnapi Hírek-Szabad Föld laptrió tulajdonosa lesz, s erős bástyát épít a szocialista média romjain. A halogatás összefügghet a Class FM körüli bonyodalmakkal.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Lassan egy hónapja, hogy a szerződő felek optimistán közzétették: egy liechtensteini vagyonkezelő cég átveszi a magyar Geomédia-lapcsoport érdekeltségeit, a Vasárnapi Hírek és a Szabad Föld hetilapokat, illetve a Népszavát, amelynek kiadói joga a Geomédiáé. A vagyonkezelőt XXI Century Investnek hívják az akkori közlemények szerint, leendő magyar leányvállalata, a XXI. Század Média Kft. egyelőre még a Geomédia tulajdonában van.

Az Átlátszó az előzményekről:

Orbán-stróman vagy a balos média megmentője a Népszava svájci vevője?

Azóta mintha porszem került volna a gépezetbe: a vaduzi cégbíróságon nem hogy nem tartanak nyilván ilyen nevű vállalkozást, de a svájci Tages-Anzeiger napilap tudósítója, Bernhard Odehnal a bíróságon megtudta: a XXI. Century Invest bejegyzése iránt kérelmet sem nyújtottak be egyelőre.

Odehnalnak válaszolva Daniel Vogt, aki a magyar sajtóhírek szerint a XXI Century Invest képviseletében október közepén – a cégbejegyzéssel és az ellenérték átutalásával hatályosuló – szerződést írt alá a Geomédiával, most annyit válaszolt, hogy a cégalapítás és az ügylet is a „tervek szerint zajlik”.

Budapesten kicsit aggodalmasabbaknak tűnnek az érintettek a késedelem miatt. Gál J. Zoltán, a Vasárnapi Hírek főszerkesztője, a Geomédia részéről az újságfúziók levezénylésével megbízott menedzser annyit mondott, maguk sem értik a késedelem okát, sürgetéseikre partnereik rendre technikai nehézségekre hivatkoznak. Még néhány napig várnak a „liechtensteiniekre”, de van B-tervük. Mindenképpen végre kívánják hajtani a lapok átalakítását a karácsonyi ünnepek előtt – jelentette ki.

A Népszabadság bezárása miatt érzékelhető igény lett a kormánykritikus tartalmakra, márpedig ezt, illetve a népszabadságos kollektíva szerkesztőség nélkül maradását ki szeretnék használni, miközben saját munkatársaikat sem tartanák tovább bizonytalan helyzetben.

Korábban szintén Odehnalnak mondta azt Vogt, hogy valóban áll a háttérben befektető, de az illető „nem magyar és nem is svájci”. Utóbbival azokra a magyarországi hírekre reagált, hogy a Marquard-csoport lenne az igazi vevő.

Csakhogy az Átlátszó több forrásból úgy tudja továbbra is, hogy a Geomédia a Marquarddal kezdett tárgyalni, és Vogt már az utolsó betűig egyeztetett szerződést vette át változatlanul – márpedig ez mindenképpen bizonyos összjátékot sejtet.

Az viszont továbbra is kérdés, hogy Marquardék/Vogték adott esetben figyelembe vennének-e magyarországi politikai, netán a kormányzat irányából érkező kéréseket.

Aki bízott az ellenkezőjében, példaképp a Class FM-beli közvetett kisebbségi érdekeltségüket hozták föl. Az egykori Simicska-rádiónak azonban most már csaknem bizonyos, hogy egy időre befellegzett. A tulajdonosok (a többség az amerikai Michael J. McNutt-é) azonban egyelőre nem tűnnek pánikbetegnek, bár korábban egyértelművé tették, hogy beleállnak a küzdelembe az országos frekvenciáért.

A médiapiac ismerői nem zárják ki, hogy a liechtensteini-svájciak két vasat tartanak a tűzben, miközben inkább szolgálná az érdekeiket megegyezni valahogyan a rádiófrekvencia meghosszabbításáról, mint beszállni a balos printmédia fenntartásába. Finoman szólva sem baráti gazdasági és politikai környezetben.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás