Egyéb

8,6 millió forintért vett szoftvert az ügyészség, hogy adatot bányásszon a Quaestor-aktákból

 

A Quaestor-ügyben elindult nyomozás után, 2015 áprilisában egy speciális kereső szoftvert szerzett be az ügyészség a nagy mennyiségű lefoglalt iratanyagban való eligazodásra – értesült az Átlátszó. A Fővárosi Főügyészség megerősítette információnkat, a Legfőbb Ügyészség pedig azt közölte, hogy a szoftvert 8,6 millió forintért vették a CNW Rendszerintegrációs Zrt.-től. 

 

52 éven át kellene folyamatosan olvasni a Quaestor-ügy anyagait annak, aki szeretné megismerni a hatóság kezére került összes dokumentumot – állapította meg egy szakértő, amire utalás is történt a Fővárosi Törvényszéken, a csütörtöki napon megtartott tárgyaláson.

A sajtóban is megjelent már, hogy 62 ezer oldalt tesznek ki csak a feljelentések, a szakértői vélemények pedig mintegy 8800 oldal terjedelműek. Az eljárás során a hatóság  több petabájt adatot és 750 ezer e-mailt foglalt le.

Ezek alapján nem meglepő, hogy az ügyészség vásárolt egy számítógépes programcsomagot, hogy annak segítségével igazodjanak el az információk és adatok dzsungelében.

A Magyar Nemzeti Bank 2015 márciusában függesztette fel a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét és rendelt ki a céghez felügyeleti biztost. Ezután indult el a nyomozás. Annak eredményeként a Fővárosi Főügyészség idén február elején vádat emelt, az ügyészség szerint Tarsoly Csabát és társait bűnszervezetben elkövetett sikkasztásért, csalásért és más bűncselekményekért kell felelősségre vonni.

A vádiratban 753 rendbeli bűntett szerepel, ezek közül a fő vádpont az, hogy a vádlottak a Quaestor Értékpapír Zrt. sérelmére 46,6 milliárd forintnyi értékpapírt tulajdonítottak el 2007-2012 között, egy további vádpont szerint pedig Tarsolyék mintegy 30 ezer sértettnek okoztak kárt, összesen mintegy 20 milliárd forint értékben.

A büntetőeljárás mellett a Quaestror Zrt. ellen felszámolási eljárás zajlik, és polgári peres eljárások folynak a Fővárosi Törvényszéken.

Több alkalmazásos programcsomag

A Quaestor-iratok közötti eligazodást segítő szoftverrel kapcsolatban a Fővárosi Főügyészség az Átlátszó megkeresésére azt közölte, hogy

„az nem egy „nagyobb teljesítményű (kereső)szoftver”, hanem az ügyészség igényeinek megfelelően összeállított – több alkalmazást is magában foglaló – programcsomag, olyan sokoldalú elemző rendszer, amelynek segítségével a komplex rendszerek működése mögött rejlő logika ismerhető fel. Ennek használatával a nagy terjedelmű, különösen a nagy mennyiségű elektronikus adatokat tartalmazó bűnügyek – és nem csupán egyetlen bűnügy – nyomozása során lényegesen egyszerűbb a releváns bizonyító adatok felismerése.”

Az ügyészség valószínűleg azért hangsúlyozta, hogy nem csak egy nyomozásban vethető be a programcsomag, mert megkeresésünkben csak a Quaestor-ügyre vonatkozóan tettünk fel kérdéseket. Így kíváncsiak voltunk arra is, hogy a szoftver átadható-e a bíróságnak, hogy annak a munkáját is egyszerűbbé tegye a tárgyalás során.

Erre nincs lehetőség – áll az ügyészség válaszában. Egyrészt, mert a szerződés alapján a használati jogot nem lehet a bíróságnak átadni, másrészt

„teljes mértékben szükségtelen is, miután nem maga a szoftver a bizonyíték, hanem az elemzett adatok”

A Fővárosi Főügyészség részéről közölték még azt is, hogy az elektronikus bizonyítékokat átnyújtották a bíróságnak, de azokat a nyomozási iratok kinyomtatva is tartalmazzák és már a vádirat benyújtásakor is rendelkezésre álltak.

A szoftver vásárlásának a körülményeiről – a hatáskör miatt – a Legfőbb Ügyészség (LÜ) adott tájékoztatást az Átlátszónak: a szükséges licenceket 2015 áprilisában szerezték be a CNW Rendszerintegrációs Zrt.-től bruttó 8,6 millió forintért.

Hozzátették, azért ettől a cégtől vették meg a szoftvert, mert a nettó 8 millió forintos közbeszerzési értékhatár alatti szoftver-vásárlásnál megengedett volt, hogy árajánlatokat kérjenek. Három közül választhattak, és a CNW Zrt. nyújtotta be a legalacsonyabb árat. A tájékoztatás végén az LÜ kitért még arra is, hogy a beszerzett licenceket az ügyészség pontosan 2015. április 30-a óta használja.

A vádirattal szemben kifogást emelt a bíróság

A szoftver segített tehát az ügyészségnek, de mint kiderült, nem eléggé, mert – mint az Átlátszó beszámolt róla – a benyújtott vádiratot a Fővárosi Törvényszék hiányosnak találta. Többek között a bizonyítási eszközök megjelölésére vonatkozóan, és abban a tekintetben, hogy azok melyik cselekmény bizonyítására szolgálnak.

A bíróság a hiányosságok pótlására szólította fel a Fővárosi Főügyészséget. Miután ez megtörtént, a tárgyalás júliusban elkezdődhetett. De még annak kezdetén is arról beszélt Tarsoly Csaba védőügyvédje, Papp Gábor, hogy az ügyészség akkora mennyiségű és méretű elektronikus bűnjelet csatolt, amelyet megnyitni, vagy elolvasni nem tudtak.

Az Átlátszó legfontosabb cikkei Quaestor-ügyben

MSZP-közeli és oroszbarát szálak a 200 milliárdos Quaestor-csődben

Kereskedőház-milliárdok: a Xénia-láztól a moszkvai informatikai elhárításig?

Irodabútorokból fizetnék ki a Quaestor hitelezőit

Közel 200 millió forintot vett fel egy állami sofőr a Quaestortól a csődbejelentés napján

Kokik és sallerek az ügyészségnek Quaestor-ügyben

Újabb Quaestor-talány: a luxemburgi végrehajtás

Tarsolyék hétmilliárdos iowai fantomja – be sem jegyzett offshore cég részvényeivel fizetett a liechtensteini tulajdonos

Közpénzek a Quaestornál: csúcsra jár a kormányzati ködgép

Csikász Brigitta

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás