Egyéb

Visszavonják a körúti robbantó fejére kitűzött nyomravezetői díjat

 

Három héten át találgatták az emberek, hogy ha elkapták a Teréz körúti robbantással gyanúsítható férfit, akkor miért nem vonták vissza a nyomravezetői díjat, mint azt egyébként Papp Károly országos rendőrfőkapitány be is harangozta. Nos, a kérdésre nincs válasz, de a Központi Nyomozó Főügyészség az Átlátszó megkeresésére jelezte, megtették a lépéseket az ügyben.

 

November 7-én javaslatot tett a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) az országos rendőrfőkapitánynál arra, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a nyilvános díjtűzés visszavonása érdekében – közölte a szervezet szóvivője, Nagy Andrea az Átlátszó megkeresésére. Hozzátette, mivel a nyomozás során azonosították és fogták el gyanúsítottat, „így a kitűzött nyomravezetői díjra igényt senki nem tarthat.”

Ismert, szeptember 24-én éjszaka, amikor a Teréz körúton a robbantás történt, éppen egy járőrpáros haladt el egy üresen álló üzlet előtt. Mindkét egyenruhás megsérült; a rendőrnő súlyosabban, szerencsére állapota folyamatosan javul. Papp Károly országos rendőrfőkapitány szerint a támadás a rendőrség ellen irányult.

A gyanúsított október 19-én történt elfogása után az ügyészség, a rendőrség és a TEK által megtartott sajtótájékoztatón Papp Károly országos rendőrfőkapitány bejelentette azt is, hogy a tízmillió forintos nyomravezetői díjat nem fizetik ki, mert a Nemzeti Nyomozó Iroda munkája eredményeként tudták azonosítani a gyanúsítottat.

Ugyanakkor az ORFK a Népszavának  azt írta, hogy „ha a főügyészség jelzi, hogy nem kell fenntartani a nyomravezetői díjat, akkor visszavonják.” Ez pedig azért nem történt meg – mint a KNYF válaszából kiderült –, mert arról egészen mostanáig nem intézkedtek.

Hogy ennek mi volt az oka, nem árulta el a KNYF, pedig ha megtette volna, talán el lehetett volna oszlatni olyan kétségeket, minthogy lehet, ők maguk sem biztosak abban, hogy a valódi tettest fogták-e el, illetve, hogy az elkövetőnek lehetett társa, akit még szerettek volna kézre keríteni. Megjegyezzük, hogy bár az ügyészség jelezte, hogy kezdeményezték a díjkitűzés visszavonását, cikkünk írásakor az még mindig szerepelt a police.hu-n.

 

kepkivagas_dijkituzes

 

Korábbi cikkeink a Teréz körúti robbantással kapcsolatban

A Teréz körúti robbantó utáni nyomozás kulisszatitkai

Bevitték a rendőrök a Privát Kopó főszerkesztőjét a Teréz körúti robbantóról szóló cikke miatt

A rendőrségtől sértetten távozott exzsarukat is felkeresnek a robbantás ügyében

Mivel a sajtóban megjelent, hogy a robbantónak tartott férfi elfogása előtt a Privát Kopó bűnügyi magazin főszerkesztőjét egy cikk miatt bevitték és a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) munkatársai meghallgatták, rákérdeztünk arra is, hogy az NVSZ mióta végez ilyen nyomozati cselekményt? Nagy Andrea azt felelte, hogy ilyet nem is végzett. Emlékeztetett, a lapnak valaki azt állította, hogy egy fedett nyomozó évekkel ezelőtt bemutatta neki a robbantás elkövetőjét, egy szerb állampolgárt, aki kiválóan beszél magyarul.

Megkérdezte az Átlátszó az üggyel kapcsolatban azt is, hogy a gyanúsított, P. László az eltelt hetekben együttműködött-e a hatósággal, amire a szóvivő azt közölte, hogy férfi a kihallgatásán megtagadta a vallomástételt. Hogy a gyanúsított most az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben van-e, Nagy Andrea arra hivatkozva nem árulta el, hogy a jelenlegi fogvatartási helyre vonatkozóan nem adhat tájékoztatást.

Csikász Brigitta 

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás