Egyéb

Bevitték a rendőrök a Privát Kopó főszerkesztőjét a Teréz körúti robbantóról szóló cikke miatt

 

„Minden okés. Már szabad levegőn. Ne kérdezzetek, nem mondhatok semmit az elmúlt órákról.” Ezt írta ki Valencsik Ferenc, a Privatkopo.hu főszerkesztője, miután ma délelőtt 11 óra körül rendőrök mentek érte otthonához, hogy bevigyék és kifaggassák a Teréz körúti robbantással kapcsolatban megjelent cikkről. A lapnak ugyanis valaki azt állította, hogy egy fedett nyomozó évekkel ezelőtt bemutatta neki a robbantás elkövetőjét, egy szerb állampolgárt, aki kiválóan beszél magyarul.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a függetlentényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

„A Privatkopo.hu bűnügyi portállal kapcsolatba lépett egy férfi, aki korábban évekig fegyver- és robbanóanyag-csempészettel foglalkozott. Az egykori bűnöző azt állítja: találkozott a robbantóval, a férfit a rendőrség egyik fedett nyomozója mutatta be neki – 14 évvel ezelőtt.”

A lap szerdai cikkében megszólaló férfi névtelenséget kért, és azt állította, hogy az 1990-es évek végén, a 2000-es évek elején fegyver- és robbanóanyag csempészként tevékenykedett, és mint ilyen, szerb és albán bűnözőkkel is kapcsolatba került. Elmondása szerint azért, hogy nyugodtan tudjon dolgozni, információkkal segítette a rendőrség munkáját.

A Privát Kopó és a rendőrség állítólagos informátora elmondása szerint 2002-ben ismerkedett meg egy fedett nyomozóval, aki már a második alkalommal jelezte, hogy összeismerteti valakivel, hogy a fegyvercsempészetbe beépüljön.

Ebben a fedett nyomozó által neki bemutatott illetőben ismerte fel most a robbantót, aki akkor „23-25 év körüli lehetett, rövid, barna hajú, kb. 170 cm. magas, normál testalkatú. Bemutatkozáskor nem mondott nevet. Ami rögtön feltűnt: a „kölyök” arcberendezése és hozzá a hideg tekintete… Márkás ruházatot viselt, a karján Rolex óra „virított”, látszott, hogy van pénze. Úgy vettem észre, hogy bizalmi kapcsolat volt a fedett nyomozó és a szerb között.”

A férfi csak akkor jött rá hogy ismerheti a robbantót, amikor jobb minőségű képeket adtak ki a tettesről a hatóságok. Hogy mi lehetett az elkövető motivációja, azt az „informátor” sem tudta megmondani, illetve az sem derült ki a cikkből, hogy miért a Privát Kopó című laphoz szaladt, hogy elmondja a történteket, és miért nem a rendőrségre, amely a jó információért akár tízmillió forintot is fizetne.

Az Átlátszó által megkérdezett rendőrök, volt nyomozók, nem tartják hitelesnek a történetet. Főleg, hogy aszerint egy fedett nyomozónak ismernie kellett korábbról a Teréz körúton szeptember 24-én történt robbantás tettesét, így már több napja, hete jelezhette volna a rendőrségnek, hogy gyanakszik valakire.

Hogy ez nem következett be, jelezheti az is, hogy a Privatkopo.hu főszerkesztőjét, Valencsik Ferencet elvitték a rendőrök kifaggatni a cikkben szereplő személyekkel és információkkal kapcsolatban. Erre számíthatott is, és amikor az Átlátszó munkatársa szerda délelőtt felhívta, hogy nem keresték-e még a nyomozók, azt a választ kapta, hogy épp készülődik, mert hívták, hogy elmennek érte.

Több órás meghallgatás után Valencsik Ferenc a Facebook-oldalán jelezte, hogy kijött a rendőrségtől, és hozzátette, hogy az ott elhangzottakról nem beszélhet. A cikkben szereplőket viszont valószínűleg meg kellett neveznie, mert ilyen nagy horderejű ügyekben, mint a kevesebb mint egy hónapja történt robbantás, nem tudja megvédeni az informátorát, azt ki kell adnia a hatóságoknak.

A jogszabály pontosan így szól:

Be. 82. § (6) A bíróság akkor kötelezheti a médiatartalom-szolgáltatót, valamint a vele munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló személyt a számára a médiatartalom-szolgáltatói tevékenységgel összefüggésben információt átadó személy kilétének felfedésére, ha három évig terjedő vagy ennél súlyosabb szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmény felderítése érdekében az információt átadó személy kilétének ismerete nélkülözhetetlen, az ettől várható bizonyíték mással nem pótolható, továbbá a bűncselekmény felderítéséhez fűződő érdek – különösen a bűncselekmény tárgyi súlyára tekintettel – olyan kiemelkedő, amely az információforrás titokban maradásához fűződő érdeket egyértelműen meghaladja.

Csikász Brigitta

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás