Egyéb

Korrupcióinfó: Elszabadult az uniós pénzből épült szellemhajó Győrben

 

Duna-parti rekreációs és rendezvényközpont helyett csupán egy lerobbant szellemhajót talált Hadházy Ákos, amikor egy uniós pénzből megvalósuló győri projektet vizsgált. A pénzt kifizették, a projektet lezárták, a végeredmény egy soha nem használt úszómű, ami elszabadult a Dunán.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a függetlentényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke ezen a héten az uniós támogatásokból megvalósuló turisztikai fejlesztésekkel foglalkozott az általa tartott szokásos heti korrupcióinfón. Az országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet egy konkrét példán keresztül, hogy nem csupán a központilag szervezett rendszerszerű lopás a probléma az uniós támogatások körül, hanem az ellenőrzések területén is számos visszaélési lehetőség van. Úgy fogalmazott a zöld politikus, hogy:

“Számos olyan esetet ismerünk, amikor a projektet a „nem baráti” pályázó esetén az utolsó szegig ellenőrzik, azonban ha az ellenőrzött jó kapcsolatokat ápol, akkor gyakorlatilag mindent megtehet”

Ennek a folyamatnak az a vége Hadházy szerint, hogy az uniós támogatások, melyeket a gazdaság élénkítésére szánnak, azok valójában nem hogy nem érik el céljukat, hanem kifejezetten károsak. Azért fogalmazott ennyire elítélően az uniós pályázatokról a rendszert jól ismerő politikus, mivel szerinte azok a vállalkozók kerülnek helyzetbe, akik hajlandóak belemenni a svindlibe, a tisztességes versenyzők pedig kiszorulnak a piacról.

Korábbi cikkeink a Hadházy-féle korrupcióinfókról

Korrupcióinfó: a trafikok mintájára osztották az uniós tanoda-támogatásokat

Korrupcióinfó: Dél-Békésben is varázsoltak a közpénzekkel

Korrupcióinfó: Azért szüntetik meg az egyik legkorruptabb háttérintézményt, hogy eltüntessék a nyomokat

Korrupcióinfó: fidesz-közeli cégek nyerészkedhetnek a túlárazott Erzsébet-táborokon

Korrupcióinfó: Hová tűnt a Fidelitashoz kötődő Új Nemzedék pénze?

Korrupcióinfó: fideszes kötődésű vállalkozó nyerészkedhetett a munkahelyi képzéseken

Korrupcióinfó: 558 millió forint EU-s pénz ment el 59 darab földbe ásott lyukra

Konkért példával is alátámasztotta sommás véleményét Hadházy. A „Dunaparti rekreációs és rendezvényközpont létrehozása” fantázianevű projektben kifizettek 57,5 millió forintot, de mégsem találni semmit a pályázati dokumentációban megadott koordinátákon Hadházy szerint. Az 50 százalékos támogatási rátával megvalósuló összességében 118 millió forintos projektet az edzőtermet üzemeltető Rezidencia Spa és Fitness Kft bonyolította le.

Az EU-s pályázatokat listázó hivatalos honlap alapján a győri Duna-ágon úszó „rekreációs központot”, a Dunából elkülönített úszómedencét és napozó stéget, hozzá bérelhető motorcsónakokat, kirándulóhajót terveztek a projektben. A kormányzati adatbázis szerint a pénzt 2013-ban ki is fizették, 2015-ben pedig az elkészült projektet a Nemzetgazdasági Minisztérium el is fogadta, amint az a hivatalos adatbázisból származó alábbi képernyőfotó is alátámasztja.

 

 

gyori hajo

 

A projektben feltüntetett könnyűszerkezetes úszómű elkészült ugyan, de ennek értékét Hadházy szerint nehéz megbecsülni. Az eredeti pályázatban a rekreációs központ mellett motoros hajó és bérelhető motorcsónak is szerepelt, ezeknek nyomát sem találni.

Egy győri helyi újság cikke alapján azt állítja Hadházy, hogy az úszómű soha nem is üzemelt, hanem egy ideiglenes helyen volt kikötve, ahonnan valahogyan elszabadult (a politikus szándékosságot vél itt a történetben), és azóta szellemhajóként kísért a győri Dunán.

Az esetet még szürreálisabbá teszi, hogy a projektben érintett folyószakaszhoz tartozó vízparti részt időközben megvásárolta egy magánszemély. A politikus beszámolt arról is, hogy a magánszemély a hatóságokhoz fordult, mert egy stéget épített volna az adott vízparti területen.

A hatóságok a kérelmet megtagadták arra hivatkozva, hogy ott egy rekreációs központ áll, vagy fog állni. A magánszemély hiába hivatkozott a tulajdonjogára, és arra, hogy semmi sem áll ott, a hatóságok egy felszámolás alá került Kft. bérleti szerződésére hivatkoznak.

A projekttel kapcsolatban a Nemzetgadasági Minisztériumhoz fordultunk kérdéseinkkel, illetve kikértük a pályázathoz kapcsolódó összes szerződést, és az ellenőrzési dokumentációt is. Egyelőre nem válaszoltak kérdéseinkre. Az érintett céget is kerestük az üggyel kapcsolatban, de a honlapjukon található telefonszámokon nem sikerült senkit elérni.

Vágó Gábor

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás