Egyéb

Újraporítással sarcolja a gyászolókat a Budapesti Temetkezési Intézet

 

Édesapja hamvait akarta az Óbudai temetőben szétszóratni egy budapesti asszony, Zsuzsa, akinek a legnagyobb megrökönyödésére a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) Zrt. csak akkor volt hajlandó ezt elvállalni, ha a szóráshoz szerinte túlméretes hamvakat újraporítják. Ily módon a gyászoló nőnek duplán kellett állnia a temetkezés költségeit.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Augusztus végén a dorogi kórházban halt meg Zsuzsa édesapja. A hamvasztást egy esztergomi temetkezési vállalat végezte, azért az asszony mindennel – így a szállítással – együtt mintegy 116 ezer forintot fizetett ki. Ezt követően a temetést, a hamvak szétszóratását az Óbudai temetőbe tervezte a család.

„A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. azt közölte, hogy a szórást nem tudják végrehajtani, mert a hamvak túlméretesek, ezért szükség van az újrahamvasztásra és a hamvak átszitálására” – mondta Zsuzsa az Átlátszónak. „Nem tudtam mit tenni, és végül ahhoz, hogy a kegyeleti szertartás meglegyen, további mintegy 109 ezer forintot kellett a BTI Zrt.-nek kifizetnem.”

Az asszony a temetkezési intézetnél panaszt tett és jelezte benne, hogy feleslegesnek tartotta az újahamvasztást és az átszitálást, mert a Komárom-Esztergom megyei krematórium kiadta az igazolást arról, hogy „az elhunyt hamvának porítása a kegyeletnek és a törvényességnek megfelelően történt”.

Zsuzsa panaszára a BTI azt válaszolta, hogy náluk minden megfelelően történt.

BTI: ez az eljárás, amelyre Technológiai Utasítás van

A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. gyakorlata ez, de nem a temetésre átadott hamvak esetében, hanem akkor, amikor hamvak elszórását kérik az elhunyt hozzátartozói – válaszolták a cég részéről az Átlátszó megkeresésére.

Ekkor az urnát megküldik a hamvasztó üzembe, ahol a BTI Technológiai Utasításának megfelelően a belső urnát megnyitják, és a hamvak tartalmát megvizsgálják, hogy megállapítsák, a hamvak szórásra alkalmasak-e.

„Ez azért szükséges” – hangsúlyozta a temetkezési intézet –, „mert a hamvasztásnak és az azt követő porításnak köszönhetően a hamvak szemcsemérete átlagosan 2-6 milliméter közötti, de szórás esetén a szemcseméret nem haladhatja meg a 2 millimétert. Abban az esetben, ha az ügyfél által hozott hamvak összeestek, becsomósodtak, illetve a szemcseméret meghaladja a 2 millimétert, akkor valóban szükséges a hamvak szórásra történő előkészítése, ami a hamvak átszitálását jelenti.”

A BTI tájékoztatása alapján a szitálást követően az előírásnál nagyobb méretű szemcsék fennakadnak, ezek újraporítást követően érik el megfelelő méretüket. „E munkafolyamat elvégzése nélkül sem a vízfüggönyös, sem a bemosásos, sem pedig a zárt rendszerben történő szórás nem végezhető el.”

Csikász Brigitta

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás