Egyéb

Korrupcióinfó: a trafikok mintájára osztották az uniós tanoda-támogatásokat

 

A főként uniós támogatásokból fenntartott tanodák jelentik a hátrányos helyzetben lévő gyermekek iskolán kívüli felzárkóztatásának a legfőbb lehetőségét. Hadházy Ákos LMP társelnök szerint a tanodás uniós pályázatok legutóbbi körében hasonló történt, mint a trafikbotrány során: a régi tapasztalt tanodások nem kaptak forrást, viszont az újonnan megjelent cégekkel bőkezű volt a minisztérium. Az Átlátszó által megkérdezett tanodapedagógus szerint el sem olvasták a pályázatukat.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Hadházy Ákos közzétette az uniós pályázaton nyertes tanodák listáját. Ebből az látszik, hogy sokszor egymástól több száz kilométerre lévő tanodákat üzemeltető cégek is nyertek a pályázatokon. Az iskolai alapítványok is nagy nyertesei ennek a pályázati körnek, pedig azok eddig nem is vehettek részt a tanodák működtetésében.

A korrupció ellen küzdő LMP-társelnök kiemelte az egyik nyertesi kört, rávilágítva az egész pályázat visszásságaira. A “Várunk” Alapítvány tíz tanodás pályázaton is nyertes volt. Az alapítvány egyik kurátora Furár Zoltán, akinek kiterjedt üzleti kapcsolatrendszere van.

Hadházy szerint az egyik telepfelszámolási uniós projektben már “bizonyított” az alapítvány: nagyon kamugyanús közbeszerzéseket hajtott végre, ahol a közbeszerzési becsérték fillérre megegyezett a pályázati értékkel, és nem olyan cégek kaptak megbízásokat, amelyeknek nem volt érdemi tapasztalata. Ráadásul Furár egy másik alapítványával csináltatott meg számos projektelemet Hadházy szerint.

Korábbi cikkeink a Hadházy-féle korrupcióinfókról

Korrupcióinfó: Dél-Békésben is varázsoltak a közpénzekkel

Korrupcióinfó: Azért szüntetik meg az egyik legkorruptabb háttérintézményt, hogy eltüntessék a nyomokat

Korrupcióinfó: fidesz-közeli cégek nyerészkedhetnek a túlárazott Erzsébet-táborokon

Korrupcióinfó: Hová tűnt a Fidelitashoz kötődő Új Nemzedék pénze?

Korrupcióinfó: fideszes kötődésű vállalkozó nyerészkedhetett a munkahelyi képzéseken

Korrupcióinfó: 558 millió forint EU-s pénz ment el 59 darab földbe ásott lyukra

Hadházy Ákos közzé tette azokat a leveleket is, melyek a vesztes pályázók küldtek neki. Az egyik Nógrád megyei, a mostani pályázaton vesztes, régi tanodás azt írta neki, hogy:

A pályázat beadása előtt felkerestek minket telefonon “pályázatíró cégek”, hogy ők garantálják a sikerességet, amiért a nyertes pályázatból 1.5 millió forintot kéne kifizetnünk. Állításuk szerint a pályázatba ez az összeg beépíthető. Mikor felhívtam figyelmüket arra, hogy ez nem igaz, akkor: “adunk róla számlát valamilyen elvégzett képzésről, tanulmányról, például szakmai koncepcióról, esetleg hatástanulmányról”. Miután elutasítottam, továbbálltak, bár még egyszer-kétszer bepróbálkoztak.

Az Átlátszó megkérdezte Heindl Péter jogászt, tanodapedagógust, aki a gilvánfai tanoda vezetőjeként is ismert. Ők sem nyertek a mostani pályázaton. Heindl szerint el sem olvasták a pályázatukat az elbírálók.

Erre abból következtetett, hogy nulla pontot kaptak a pályázaton arra szempontra, ami a már régóta működő tanodákat volt hivatott előnyhöz juttatni. Miközben kerek-perec benne volt a pályázatukban, hogy már több éve sikeresen működtetnek tanodát a dél-baranyai kis faluban.

Számos olyan történetet is mesélt Heindl, amik kísértetiesen emlékeztetnek a trafikbotrányra. Például az egyik nyertes pályázó, aki több tanoda működtetését is elnyerte, jelentkezett náluk, hogy nincs meg a szakmai gárdája, így szívesen átvenné a munkatársakat a vesztes pályázóktól.

A Dél-Dunántúlon Heindl szerint a régi tanodások közül csak az nyert most uniós támogatást, aki nem maga írta meg a pályázatot, hanem a mindenkinél kilincselő pályázatírócéggel íratta meg, milliós összegért.

A pályázatokat felügyelő Emberi Erőforrások Minisztériuma a pályázatok körüli balhék miatt felháborodásra reagálva azt mondta, hogy újabb körre írnak majd ki tanodás pályázatot annak érdekében, hogy a régi tanodások is folytathassák működésüket.

A tanév már egy hónapja elkezdődött. Az új pályázatok még sehol sincsenek.

Vágó Gábor

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás