Egyéb

Nem vontak le semmit Farkas Flórián tiszteletdíjából a bizottsági hiányzások miatt

 

Úgy tűnik, nem igazán működik a bizottsági ülésektől rendszeresen távol maradó képviselők anyagi szankcionálása az Országgyűlésben.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Két hete írtunk arról, hogy Farkas Flórián, akit országgyűlési képviselőként frakciója visszahívott az Európai Ügyek bizottságából, az ezt megelőző két évben összesen egyetlen bizottsági ülésre ült be. A cikkben jeleztük, hogy utánakérdezünk az Országgyűlés Hivatalánál, hogy lett-e a hiányzásnak anyagi következménye. A hivatal azóta beérkezett válasza alapján elmondhatjuk, hogy nem lett.

A fenti képen szereplő táblázat értelmezéséhez tudni kell, hogy Farkas az Országgyűlés megalakulásától néhány hétig, 2014. május végéig az Országos Roma Önkormányzat elnöke volt, 2014 novemberében pedig a miniszterelnök miniszterelnöki biztossá nevezte ki. Így májusra – erre vonatkozik a táblázathoz az Országgyűlés Hivatala által fűzött első megjegyzés – egyáltalán nem járt neki képviselői juttatás, míg 2014 decembertől – a miniszterelnöki biztosi tisztségre tekintettel kapott államtitkári javadalmazással azonos juttatások mellé – már csak 30 százalékra csökkentett képviselői tiszteletdíj járt neki.

Rejtélyesebb a második megjegyzés, amely szerint a képviselő újabb pár hétig, 2014. október 12. és november 3. között szintén nem volt jogosult tiszteletdíjra. Itt a felhívott házszabályi rendelkezések arra az esetre vonatkoznak, amikor a képviselőnek foglalkozási összeférhetetlensége áll fenn – azaz van máshol is kereső tevékenysége, pedig most már a főállású képviselőség a törvényi előírás.

Az összeférhetetlenségi ügyek adatai nem nyilvánosak, így csak találgatni tudunk, hogy esetleg az ekkor még Farkas Flórián vezetése alatt működő Híd a munkába Foglalkoztatási Szövetkezettől kaphatott ebben az időszakban a képviselő juttatást, és amíg az összeférhetetlenség meg nem szűnt, addig nem kaphatott tiszteletdíjat.

Egy dolog azonban biztos a válasz alapján: a képviselővel szemben nem alkalmazták az Országgyűlésről szóló törvény  107. § (4) bekezdését, amely szerint

a képviselő – ülésszakot követően esedékes első havi – tiszteletdíjának összege arányosan csökken, ha a bizottsági tag ülésszakonként – ide nem értve a rendkívüli ülésszakot – a bizottsági ülések több mint a felén, de legalább három ülésen igazolatlanul nem vesz részt. A bizottsági ülésen részt nem vevőnek kell tekinteni azt a képviselőt, aki bizottsági ülés – teljes vagy részbeni tartamára – eseti képviseleti megbízást adott.

Ez azt jelenti, hogy frakciója a képviselő hiányzásait lényegében kivétel nélkül igazolta, hiszen ha csak ülésszakonként 3 esetében ez nem történt volna meg, akkor automatikusan csökkent volna a következő hónapban a tiszteletdíj összege. Kérdés persze, hogy mi értelme van a tiszteletdíj bizottsági hiányzás miatti csökkentésének, ha arra akkor sem kerül sor, ha valaki egyáltalán nem jár be.

Mert hogy ebben a történetben nem az az érdekes, hogy Farkas Flórián kormányzati feladatai mellett csak a képviselő kormánytagoknak is kötelező plenáris szavazásokra járt be, és nem talált időt a bizottsági ülésekre. Hanem az, hogy ez évekig nem zavart senkit, még a hetente igazolásokat író frakcióvezetést sem.

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás