Egyéb

Unod az átláthatatlan magyar közéletet? A Rákérdezés Napján te is tehetsz ellene

Szeptember 28-án az egész világon azt ünneplik, hogy mindenkinek joga van érdeklődni a közügyekről és a közpénzekről. 2016-ban Budapest és az Átlátszó is csatlakozik az eseményhez azzal a nem titkolt szándékkal, hogy meglegyen az ötezredik adatgazda a KiMitTud közadatigénylő portálon.

A „Right to Know Day”-t, amit egyszerűen közérdekű adatok napjának fordíthatnánk magyarul, 2002 óta tartják meg minden évben. Az ötlet az információszabadság harcosainak egy szófiai találkozóján indult, és azóta az ezzel foglalkozó civil szervezetek és az információszabadság törvényeket használó újságok igyekeznek felhívni az ünnepnap keretében a figyelmet arra, mennyire fontos része az állampolgárok életének ez a jog.

KiMitTud, avagy indul a Közérdekű Adatigénylő Masina

Az Átlátszó 2012-ben indította el a KiMitTud közadatigénylő portált, amelyen már közel 5000 intézménynek küldhetsz kérdést. Az indulás óta 7359 adatigénylést küldtek az oldal segítségével újságírók, civil szervezetek és hétköznapi emberek, akik kíváncsiak voltak egy-egy szervezet működésére, költéseire.

A beküldött adatkérések a teljes nyíltság szellemében kerülnek publikálásra – a hivatalokkal folytatott kommunikációt így akár egészben is letölthetjük, megjegyzést fűzhetünk az adatkérésekhez és az erre adott hivatalos válaszokhoz, valamint értékelhetjük a kapott választ és ennek – vagy elmaradásának – fényében újabb lépéseket tehetünk.

Mutasd meg te is, hogy nem lehet a tudtod nélkül, a fejed felett dönteni a közpénzek felhasználásáról. Csatlakozz a Facebook-eseményünkhöz, ezzel jelezheted a barátaidnak, hogy ha valami érdekel, te rákérdezel.

Ebben segítünk is, ha eljössz szeptember 28-án délután 4 és este 10 között a Loffice-ba, ahol kollégáink mutatják meg, hogyan használd a KiMitTudot, és hogyan fogalmazd meg a kérdésed.

Mire figyelj közérdekűadat-igénylés küldésénél?

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás