Egyéb

Tőkekivonás a kalandos múltú üzletemberek által tulajdonolt cégnél

 

Nem biztos, hogy követeléseikhez jutnak azok az emberek, akik a Prága Invest Kft. hitelezői voltak. A cég tagjai – a bal- és jobboldali politikát is megjárt Garabits Károly, valamint a Borza Holdings Ltd. kalandos múltú tulaja, Borza Tibor – tőkét vontak ki, így a vállalkozás törzstőkéje 3 millió forintra apadt.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

A hitelezők felé jelezte a Prága Invest Vendéglátó Kft., hogy 31 millió forintról 3 millióra szállítja le a tőkéjét a cég két tulajdonosa: az MSZP-t és a Fideszt is megjárt Garabits Károly, és a Borza Holdings Ltd. Ez utóbbi cég annak a Borza Tibornak az érdekeltsége, aki üzlettársa volt például a Tahitótfaluban 1999-ben lelőtt Seres Zoltán vállalkozónak.

Borza Tibor volt az, aki az IMS Kft. révén megszerezte a 2011-ben hét év fegyházbüntetésre ítélt, és nemrég szabadult, anno a keresztapa-szerepben is szívesen tetszelgő Tasnádi Péter II. kerületi, Szemlőhegy utcai villáját. Borza 2010-ben nyilatkozott ezzel kapcsolatban a Borsnak.

A Prága Investben Borza Tibor nem csak a Borza Holdings Ltd. révén volt érdekelt, korábban személyesen is tulajdonos volt a társaságban. A törzstőke-leszállítás oka: tőkekivonás; a megmaradt 3 millió forinton a két tag fele-fele arányban osztozik.

Garabits Károlynak úgy látszik, nincs nagy szerencséje az üzleti életben, ugyanis az Opten céginformációs rendszerben cégei sárga színnel jelöltek, ami azt jelenti, hogy azokkal kapcsolatban negatív információkat regisztráltak.

Két évvel ezelőtt, 2014. szeptember 23-án közölt egy hangfelvételt a Magyar Nemzet. Az anyagon Garabits Károly üzletember, aki a baloldali összefogás önkormányzati képviselőjelöltje volt a VII. kerületben, arról beszélt, hogy

„idióta Hunvaldéknak megmondtam: lopni az tud, aki profi a szakmájában, az amatőr az megbukik. Érted? És még egy, előre nem fogadunk el pénzt”

A valószínűleg 2012-ben készült felvétel nyilvánosságra kerülése után Garabits Károly azt nem cáfolta, hogy ő hallható rajta, viszont azt hozta fel, hogy az anyagot összevágták, és valójában nem minden úgy hangzott el. A történtek ellenére Garabitsot nem tudták lebeszélni arról, hogy elinduljon a VII. kerületben az önkormányzati választáson.

Ezt követően derítette ki a hvg.hu, hogy a DK erzsébetvárosi polgármesterjelöltje, Farkas Ferenc papíron Garabits Károly lakásában él. Sőt, nem csak ő, hanem Farkas családjának más tagjai is erre a címre voltak bejelentve.

Csikász Brigitta

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás