Egyéb

Mészáros Lőrincék 400 millióval drágábban villamosítják a Szombathely–Zalaszentiván vasútvonalat

 

A munka így már közel 14 milliárd forintba kerül, pedig a GYSEV csak 9,5 milliárdra becsülte.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

A Swietelsky Vasúttechnika Kft. és a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő R-Kord Kft. tavaly októberben nyerte meg a Szombathely-Zalaszentiván vasútvonal villamosítására kiírt közbeszerzést.

A dolognak nagy sajtóvisszhangja volt akkor, mert a GYSEV 9,5 milliárd forintra becsülte a munkát, ám a nyertes cégek 40 százalékkal drágábban, összesen nettó 13,3 milliárdért vállalták a megbízást.

Az európai uniós közbeszerzési értesítőben megjelent legfrissebb hirdetmény szerint a beruházás még ennél is többe fog kerülni, a felek ugyanis megemelték a szerződés összegét 426 millió forinttal.

Így a Szombathely-Zalaszentiván vasútvonal villamosítása a jelenlegi állás szerint 13,72 milliárd forintba fog kerülni.

Aggodalomra azonban csak Brüsszelnek van oka, a számlát ugyanis nem a magyar költségvetés, hanem az Európai Unió állja a KÖZOP-2.5.0-09-11-2012-0004 vagy IKOP-projekt keretében.

A Mészáros-féle R-Kord Kft.-nek egyébként nem ez az egyetlen vasútépítési megbízása: a cég tagja annak a konzorciumnak is, amely a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által korábban 55,5 milliárdra becsült, szintén uniós támogatásból készülő Szántód-Kőröshegy – Balatonszentgyörgy vasútvonal és a Fonyód-Kaposvár vonalszakasz felújítását végzi mintegy 73 milliárd forintért.

Erdélyi Katalin

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás