Egyéb

A Fideszt nem, de a Kutyapártot megbüntette a VII. kerületi közterület-felügyelet egy matricáért

 

Augusztus elején tette közzé a Kétfarkú Kutyapárt, hogy a VII. kerületi önkormányzat többször megbüntette őket néhány kutyapártos matrica miatt. Megkérdeztük az önkormányzatot, hogy kiket büntettek még meg. A válaszuk szerint a Fideszt nem.

 


KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Augusztus elején tette közzé Facebook-oldalán a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP), hogy a VII. kerületi önkormányzat három alkalommal összesen 45 ezer forint bírságot szabott ki rájuk néhány kutyapártos matrica miatt. Az MKKP megfellebbezte a döntést a bíróságon, hiszen a matricákat bárki odatehette, azok szabadon letölthetők a honlapjukról.

A bírságot viszont „köztéri wc-kre” közleménnyel átutalta az önkormányzatnak az MKKP, ami az erről beszámoló Facebook-bejegyzésben közzétett egy fotót az első bírságban említett helyszín (Rumbach u. 5.) előtti kukáról, amin az MKKP-s matrica mellett egy fideszes is van.

 

mkkpbirsag

forrás: Magyar Kétfarkú Kutyapárt Facebook-oldal

 

Ezután, augusztus 5-én az alábbi közadatigényléssel fordultunk a VII. kerületi önkormányzathoz:

„Kérem, szíveskedjen elektronikus másolatban megküldeni részemre

1, Az Erzsébetváros Rendészeti Igazgatóságának bármely felügyelője által 2015. január 1-je óta készített azon jelentések másolatát, amelyek a Fidesz Magyar Polgári Szövetséget reklámozó hirdetmény közterlüten jogellenes elhelyezése miatt készültek.

2, Azon határozatokat, amelyekben az előző pontban nevezett jelentések alapján közigazgatási bírságot szabtak ki a Fidesz Magyar Polgári Szövetséggel szemben.

3, Minden olyan egyéb határozatot, amelyben a 2/2013. (I. 25.) önkormányzati rendelet 10. § (1) bekezdése e) pontjának megsértése miatt közigazgatási bírságot szabtak ki 2015. január 1-je óta.

4, A Fidesz Magyar Polgári Szövetséggel közterület-használat tárgyában kötött, minden hatályban lévő megállapodást, illetve a párt számára 2015. január 1-je óta közterület használatra adott tulajdonosi hozzájárulást.

5, A Magyar Kétfarkú Kutya Párttal szemben a 2/2013. (I. 25.) önkormányzati rendelet 10. § (1) bekezdése e) pontjának megsértése miatt közigazgatási bírságot kiszabó határozatok másolatát, valamint a határozatok alapjául szolgáló felügyelői jelentések másolatát azok mellékleteivel és a jelentéshez készült fotókkal együtt.

6, Kérnék szíves tájékoztatást arról, hogy az előző pontban foglalt felügyelői jelentések alapjául szolgáló ellenőrzések során a felügyelő észlelt-e más reklámhordozót azokon a helyeken, ahol a Kétfarkú Kutya Párt reklámhordozóit észlelte.”

Választ először augusztus 25-én kaptunk:

„A 2016. augusztus 5-én küldött közérdekű adatigénylésével kapcsolatosan tájékoztatom, hogy Hivatalunk augusztus 10-19. között igazgatási szünet miatt zárva tartott. Az adatigénylés teljesítéséhez szükséges adatgyűjtés folyamatban van, a kérelmére még augusztus hónap folyamán választ kap.”

Nem így történt, de nem késtek sokat, szeptember 2-án küldtek választ, legalábbis részben.

Semmi mást nem tett ugyanis a VII. kerületi önkormányzat, mint a harmadik kérdésünkre válaszul elküldte a 2015. január 1-e óta kiszabott bírságokról szóló határozatok másolatait.

A listán vannak (vélhetően magánszemélyekre vonatkozó) anonimizált határozatok, illetve különböző cégekre, és a Magyar Kétfarkú Kutyapártra kiszabott bírságokról szóló dokumentumok. A Fideszre vonatkozó bírság nincs köztük.

Az engedély nélküli kiragasztott hirdetmények miatt kiszabott VII. kerületi bírságok listája letölthető innen.

Erdélyi Katalin

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

 

Megosztás