Egyéb

A PMRFK nem rúgta ki a hamis nyelvvizsga-bizonyítvánnyal trükköző rendőreit

Hamis nyelvvizsgájuk ellenére a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon (PMRFK) dolgozhat tovább három vezető beosztású rendőr, holott a testület más szervezeteinél nem voltak ilyen engedékenyek: a pénzért vett nyelvvizsgával rendelkezőket kirúgták. Hogy a PMRFK miért volt ilyen kegyes az eljárás alá kerülő emberekkel szemben, nem indokolták meg az Átlátszó megkeresésére. Sőt arra sem reagáltak, hogy visszafizettetik-e a hamis bizonyítvánnyal jogtalanul felvett nyelvpótlékot.

 

 KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

 Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal! 

 

Több mint három éve, 2013 tavaszán robbant ki a hamis nyelvvizsgákkal kapcsolatos botrány. Mint a sajtóban megjelent, száznál is több ember került a vádlottak padjára, köztük rendőrök, katasztrófa-védelmisek és katonák azért, mert pénzért szerezték meg a nyelvtudásukat igazoló bizonyítványt két Pest megyei – egy váci és egy vecsési –, illetve egy budapesti nyelviskolától.

Az ügyben szereplő rendőrökkel kapcsolatban korábban a hvg.hu-nak az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) azt a tájékoztatást adta, hogy azokról, akikről kiderült, hogy hamis nyelvvizsgával rendelkeznek, megváltak; 57 rendőrről és egy nem hivatásos dolgozóról volt szó. Úgy tudjuk, nem csak azokról, akik a több tucat vádlottas eljárásba kerültek, hanem más, ekkor kibukott ügyek érintettjeiről is.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon viszont másképp jártak el. Ahogy idén júniusban a Blikk megírta, a váci kapitányság három vezető beosztású munkatársa annak ellenére maradhatott a főkapitányságon, hogy tíz éven át vettek fel hamis papírokkal, jogosulatlanul nyelvvizsgapótlékot. A Központi Nyomozó Főügyészség csalással gyanúsítja őket, viszont okirat-hamisítást már nem tudtak nekik felróni, mert az időközben elévült.

A váci rendőrkapitány volt helyettesével, valamint a közlekedésrendészeti osztály egykori vezetőjével és az ő helyettesével kapcsolatban a PMRFK a következőt közölte. „Hatóságunkhoz érkezett megkeresésére hivatkozva tájékoztatjuk, hogy az ön által említett személyek a bíróság döntéséig – a jogszabályi előírásoknak megfelelően – a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság állományában teljesítenek szolgálatot.”

A PMRFK arról nem adott tájékoztatást, hogy pontosan mely szervezeti egységhez került át a három rendőr, illetve arra sem feleltek, hogy volt-e belső vizsgálat a hamis nyelvvizsga-botrányok miatt, és ha igen, akkor annak milyen eredménye lett. Azt sem árulták el szerkesztőségünknek, hogy a valótlan okirattal mennyi nyelvpótlékot kaptak az eltelt évek alatt az érintettek, és azt visszafizettetik-e velük.

Csikász Brigitta

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás