Egyéb

A NAV nyomoz, a T.O.M. Controll 2001 Zrt. mégis megnyerte a Szépművészeti Múzeum közbeszerzését

 

Mintegy 95 millió forintért a T.O.M. Controll 2001 Zrt. nyerte el a Szépművészeti Múzeum épületeinek takarítására kiírt közbeszerzést. Mindeközben a cég érintett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal költségvetési csalás gyanúja miatt zajló nyomozásában.

 

tudta_elofizetok

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Július 21-én írta alá a szerződést a Szépművészeti Múzeum a T.O.M. Controll 2001 Zrt.-vel a főépületének, illetve telephelyeinek (a Magyar Nemzeti Galériának, a könyvtárépületének, a Vasarely Múzeumnak, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumnak, az Artpool Művészetkutató Központnak és a Benczúr Irodaháznak) takarításáról – derült ki a Közbeszerzési Értesítő legfrissebb számából.

Az épületek tisztán tartásáért a T.O.M. Controll 2001 Zrt. 95,3 millió forintot kap. A tájékoztatás szerint a társaság alvállalkozók bevonásával végzi majd el a munkát.

A T.O.M Controll 2001 Zrt. nettó árbevétele 2011-től minden évben kétmilliárd forint felett volt, ám 2014-ben ennél is jobban teljesítettek, mert 3 milliárd fölé mentek. Így a mérleg szerinti eredményük a 2013-as 39,9 millió forinthoz képest 62 millióra nőtt.

A Szépművészeti tenderét a cég annak ellenére megnyerte, hogy büntetőeljárás érintettje: a zrt.-vel szemben büntetőjogi intézkedéssel élt a Fővárosi Főügyészség Kiemelt és Gazdasági Ügyek Osztálya. Költségvetési csalás gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a Nemzeti Adó-és Vámhivatal.

Tavasszal a VS.hu írta, hogy a számos állami megbízással büszkélkedő cégcsoport alvállalkozói kéthavonta cserélgették egymás közt a dolgozókat. Egy a szerkesztőségünknek nyilatkozó volt stróman szerint pedig nagyüzemi járulékcsalás zajlott a cégcsoport környékén.

Milliárdos költségvetési csalást leplezett le, aztán sittre került a stróman

Köpött a hatóságoknak, ezért bosszút álltak rajta. Ez a meggyőződése K. Attilának, akit miután milliárdos kárt okozó járulékcsaló bandáról osztott meg információkat a rendőrséggel, elítéltek sikkasztás miatt. A férfi úgy véli, hogy emögött az a vagyonvédelemmel és takarítással foglalkozó milliárdos vállalkozás állhat, amelynek alvállalkozóit felnyomta a hatóságoknál.

„Az ügyben a nyomozás jelenlegi határideje 2016. december 3., ami azonban indokolt esetben tovább hosszabbítható” – tájékoztatta az Átlátszót Bagoly Bettina ügyészségi szóvivő.

Csikász Brigitta

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás