Egyéb

Hatmilliárdos gigaveszteség a Nemzeti Kereskedőháznál – de legalább közzétették

 

Ha horribilisnek gondoltuk a 2014-es 2,3 milliárdos mínuszt, akkor most kapaszkodjunk meg: 5,9 milliárd forintos veszteséggel gazdálkodott tavaly a külügyminisztérium botránycége, az MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. A külügynek tőkét kell pótolnia, miközben nemrég adott 5 milliárd hitelt is.

 

tudta_elofizetok

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Negyedéves késéssel ugyan, de a minap közzétette tavalyi éves beszámolóját a Külgazdasági és Külügyminisztérium által képviselt magyar állam 99,25 és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 0,25 százalékos tulajdonában lévő MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. Volt okuk lapítani: a kereskedőház 2015-ben 5,9 milliárd forint veszteséget termelt. Ez az a cég, amely néhány órával a bukás előtt vette ki milliárdjait a Quaestorból.

Jelentősen, 427 millió forintról 5,6 milliárdra nőtt a cég árbevétele 2014-hez képest, ám ennél is jobban megnőttek a kiadásaik: csak „anyagjellegű ráfordításként” 9 milliárd forintot tart nyilván a beszámoló. E rovaton belül két, egyenként csaknem félmilliárdos tétel az igénybe vett szolgáltatások, illetve az eladott áruk beszerzési értéke.

Az „igénybe vett szolgáltatások” tétel részletei is érdekesek lennének: kiktől, milyen munkát mennyi pénzért vett igénybe az MNKH – ezt közérdekű adatigénylésben kértük a kereskedőháztól. Az mindenesetre kiderül a beszámoló kiegészítő mellékletéből, hogy a legnagyobb tétel a képviseleti irodák 2,6 milliárd forintos költsége, ami az egy évvel korábbi összeghez képest 429 százalékos emelkedést jelent.

Hasonló adatigénylés a 2014-es mérlegükre is vonatkozott. A procedúra sokáig tartott, nem volt egyszerű rávenni az MNKH-t a közadatok kiadására, a pert végül a Transparency International és a 444.hu nyerte.

Kapcsolódó cikkek

Titkolja közérdekű adatait a milliárdos veszteséget termelő Magyar Nemzeti Kereskedőház

Magasról tesz a Nemzeti Kereskedőház a Kúriára és az Adatvédelmi Hatóságra is

Még mindig nem elérhető a Magyar Nemzeti Kereskedőház 2015-ös mérlege

Már akkor kiderült, hogy évente 2,1 milliárd forintba került a hálózat fenntartása, miközben 2013-2016-ban összesen 2,8 milliárd forintnyi üzletet hoztak tető alá. Vagyis a kereskedőházasdi nagy bukó.

Félő, a gazdálkodás sokat nem javult. Az MNKH saját tőkéje (2,5 milliárd) jóval alatta marad a 4 milliárdos jegyzett tőkének. Ez ügyben „véleménye korlátozása nélkül” figyelmeztette is a kereskedőházat a könyvvizsgáló KPMG, megjegyezve, hogy a tulajdonos a következő közgyűlésen tőkepótlásról tervez dönteni.

 

mnkh

 

390 millió forintról 164-re csökkent a pénzügyi bevételek eredménye, miközben 5,5 milliárdról 5,7-re nőtt a cég kötelezettségállománya. A mérleg kiegészítő mellékletéből kiderül, hogy a tulajdonos külügyminisztérium még 2014-ben 5 milliárd forint kölcsönt adott a cégnek, amit 2017-ben kellene majd visszafizetni.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás