Egyéb

81 millió forint jegybanki támogatásból épül reformációi emlékszobor

 

A sashalmi református templom mögötti területre építtet egy alapítvány 81 millió forintért szökőkutat és szoborcsoportot a reformáció jövő évi, 500. évfordulójára. A forrást az MNB biztosította az alapítványnak.

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

Hétfőn jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben, hogy a Reformáció 500. évfordulójának méltó megünnepléséért Alapítvány június végén szerződött R. Törley Mária szobrászművésszel egy köztéri emlékmű megalkotására.

A szökőkút és szoborcsoport a XVI. kerületben, a sashalmi református templom kertje mögötti területen létesülne. A leírás szerint a szoborcsoport „utal a reformáció meghatározó alakjaira (Luther, Kálvin, Bocskai), azaz egyedi művészeti alkotás”.

A megbízást 81 millió forintért nyerte el R. Törley Mária, akinek nem ez lesz az első köztéri szobra. A XVI kerületben élő szobrász neve pedig nem véletlen egybeesés, a híres pezsgőgyáros dédunokájáról van szó.

A szobrot megrendelő Reformáció 500. évfordulójának méltó megünnepléséért Alapítványról keveset tudni. A székhelye a XVI. kerületben van, idén jegyezték be, és a képviselője Dr. Kolyvek Antónia kuratóriumi elnök. A tevékenységéről nem találtunk híreket, jó eséllyel a szobor létrehozására alapították.

Az alapítvány nevére kapott egyetlen érdemi találat alapján azonban egyértelmű, hogy honnan érkezett a forrás a szoborcsoportra. A mfor.hu cikke szerint épp 81 millió forintot kapott az idei második félévben az alapítvány a Magyar Nemzeti Banktól támogatási szerződés keretében.

Csepregi Botond

A kiemelt képen R. Törley Mária és 1995-ben átadott Kölcsey-szobra a soproni Deák téren

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás