Egyéb

Csak egy cég felel meg a budapesti városnéző buszok koncessziós feltételeinek

A főváros tényleg 20 évre koncesszióba adja a városnéző buszok üzemeltetését. A jelentkezési határidő egy hónap, a feltételek szigorúak. 

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

Június elején a 24.hu írta meg elsőként, hogy a fővárosi közgyűlés zárt ülésen döntött arról, hogy véget vet a városnéző buszok piacán uralkodó versenynek, és 2017. január 1-től 20 évre egy kézbe adja a járatok üzemeltetését.

Budapesten jelenleg négy cég működtet városnéző buszokat:

1, City Tour Hop on Hop off Kft.

2, City Sightseeing Kft.

3, Mr. Nilsz Kft.

4, Programcentrum Kft.

Közülük hárman – a City Sightseeing Kft., a Mr. Nilsz Kft. és a Programcentrum Kft. – úgy megdöbbentek a fővárosi közgyűlés váratlan döntésén, hogy levélben fordultak Orbán Viktorhoz segítségért. Kérték a miniszterelnöktől, ne engedje, hogy megszűnjön a piaci verseny, ne hozzon monopolhelyzetbe Budapest egy vállalkozást a 20 éves koncesszióval.

Egyelőre úgy tűnik, hogy nem jártak sikerrel. Néhány napja ugyanis megjelent a közbeszerzési értesítőben a koncessziós kiírás, amelyben a főváros a városnéző személyszállítás 20 éves üzemeltetésére vonatkozó ajánlatokat várja. A nyertesnek április 1. és október 31. között legalább 25 busszal kell ellátnia a feladatot, amihez a főváros 70 közterületi útvonal és 39 megállóhely használatát biztosítja.

A nyílt pályázatra augusztus 22-ig lehet jelentkezni 8 millió forint ajánlati biztosíték megfizetésével, azonban meglehetősen szigorú feltételeket szabtak a pályázókkal szemben.

Nem tehet ajánlatot olyan vállalkozás, amelynek az utolsó 3 lezárt üzleti évben

– a mérleg szerinti eredménye egynél többször negatív volt

– a teljes nettó árbevétele nem érte el az 1,2 milliárd forintot

Van azonban kiskapu: közösen is pályázhatnak cégek, és abban az esetben elegendő, ha csak egyiküknek nincs egynél több negatív éve, illetve közösen van meg az 1,2 milliárdos árbevételük a vállalkozásoknak.

A két feltétel közül egynek sem felel meg a a londoni Big Bus Ltd. tulajdonában lévő City Sightseeing Kft., így ha indulni szeretne a tenderen, társulnia kell valakivel.

Ugyanezt kell tennie a Mr. Nilsz Kft.-nek és a Programcentrum Kft.-nek, melyeknek nincs ugyan egy negatív évük sem, ám nettó árbevételük csak együttesen éri el a főváros által feltételül szabott nettó 1,2 milliárd forintot. Esetükben talán nem fog gondot okozni a társulás, hisz mindkét cégben tulajdonos Zakarya Hamdan. A Jordániában született, ám hosszú évek óta Magyarországon élő üzletembernek más cégei is vannak, testvére pedig a szállodabizniszben utazó Sameer Hamdan, akinek a budapesti Buddha Bárban is van érdekeltsége.

Egyedül a negyedik cég felel meg önállóan is a fővárosi kritériumainak: a City Tour Hop on Hop off Kft. nettó árbevétele az elmúlt három évben összesen 1,6 milliárd forint volt, és minden alkalommal pozitív volt a mérlege. A cég többségi tulajdonosa az Eurama Kft., amely Eőry Botond és Vigváry Mihály kezében van.

Erdélyi Katalin

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás