Egyéb

Korrupcióinfó: Hová tűnt a Fidelitashoz kötődő Új Nemzedék pénze?

A fiataloknak szánt uniós támogatások sorsát feszegette Hadházy Ákos, az LMP újdonsült társelnöke a jubileumi, huszonötödik Korrupcióinfón. Erősen túlárazott megbízások, elveszett iratok, és egy sebtében lezárt nyomozás kísérte a Fidelitashoz sok szálon kötődő Új Nemzedék programot Hadházy szerint.

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

Hadházy Ákos, az LMP újdonsült pártelnöke sorozatban a huszonötödik korrupciós ügyeket feltáró sajtótájékoztatóját tartotta meg a héten, pártvezetői minőségében ez volt az első ilyen esemény. A legújabb tényfeltárása során is az Európai Uniós források sorsát firtatja a politikus. A Komplex Ifjúsági Fejlesztések-Új Nemzedékek Újratöltve című fantáziadús nevű program pénzköltéseit vette górcső alá az ellenzéki pártelnök.

Nem most kezdődtek a botrányok a Fidesz ifjúsági szervezetéhez, a Fidelitashoz ezer szálon kötődő céggel, az Új Nemzedék Központtal kapcsolatban. 2016 márciusában az Állami Számvevőszék feljelentést tett, mivel az állami tulajdonú Új Nemzedék Központ Kft nem adta át a megfelelő dokumentumokat a számvevőszéki ellenőrzéshez. A magyarázat az volt, hogy a 2011 és 2014 közötti gazdálkodásról szóló iratok eláztak egy viharban.

Ez azért is érdekes indoklás, mert a programból 18 millió forintot költöttek informatikai dokumentációs rendszer fejlesztésére.

Az ügyet nem tudták kommunikációsan elsikálni, hiába fizettek ki a programból 235 millió forintot stratégiai kommunikációs tanácsadásra a Young and Partners-nek. Amely cég Szíjjártó Péter barátjának, az állami kommunikációs tenderek legújabb nagy nyertesének, Kuna Tibornak a tulajdonában van.

A cég előző vezetése sem adhatott át minden iratot az új vezetőknek. A 444 cikke szerint a vezetőváltás során tételes átadás-átvételi dokumentációt nem is láttak az új vezetők. Így számos meghatározóan fontos irat tűnt el a milliárdos nagyságrendű EU-s programokat vivő állami vállalatnál. Az Állami Számvevőszék nyilvánosságra hozta a sok ponton elmarasztaló jelentését és feljelentést is tett, de a feljelentés nyomán indult ügyészségi nyomozás két hónap alatt eredménytelenül lezárult.   

Fidelitasosok játszótere

A Navracsics-fiókák közé sorolt Mihálovics Péter, a Fidelitas egykori alelnöke, még az új nemzedék jövőjéért felelős kormánybiztosként egyengette a Új Nemzedék Program útját. Akkortájt még az a Siklódi László Levente vezette az Új Nemzedék Központot, aki fiatal veszprémi fideszesként jó kapcsolatot ápolt a szintén veszprémi Miháloviccsal.

Amikor a kormányzat átszervezte az egész uniós fejlesztéspolitikát, az ifjúság programok az EMMI minisztériumi felügyelete alá kerültek. Ekkor átvilágították az Új Nemzedék Központot is, amely a hárommilliárd forintos Új Nemzedék Jövőjéről szóló EU-s támogatású programot menedzselte.

Az átvilágítás számos problémát hozott a felszínre, így Siklódinak mennie kellett, és Veszprémben sem lett képviselő. Mihálovics a mentorának EU-s biztossá való kinevezése után az NFM-ben lett miniszteri kabinetvezető Seszták Miklós alatt.

Az EMMI-hez átkerült Új Nemzedék Központban új vezetőket neveztek ki, és új uniós programot is indítottak. Hadházy szerint a homályos célkitűzésekkel rendelkező Új nemzedékek Újratöltve program is felveti az EU-s  pénztemető gyanúját.

Számos adatkéréssel fordultak az EMMI-hez Hadházyék, a minisztériumi nem sok információt szolgáltatott, azonban az általa megküldött kis táblázatból is nagyon fontos tudnivalók derültek ki. Az LMP-sek nyomon követték a programhoz kapcsolódó közbeszerzéseket. Hadházy szerint ezek a közbeszerzések egészen szemtelenek, és az látszik belőlük, hogy

„az új nemzedék tagjaiból néhányan tényleg újra lesznek töltve,vagy tömve”

unp

A részletes adatkérésre csupán ennyi érdemi választ kaptak az LMP-sek

 

Az EMMI által küldött táblázatból az látszik, hogy csak a projektmenedzsmentre 100 millió forintot fizetnek ki. Elmegy egyéb szakértői költségre 250 millió Ft, marketingre és kommunikációra 340 millió forintot terveznek költeni a programban. Személyi jellegű költségekre és útiköltségre 1,6 milliárdot terveznek.

Hadházy számítása szerint ez a 117 fős cégnél háromszázezres nettó átlagfizetést jelent két év alatt. Bérleti díjakra 900 milliót költenek. A politikus szerint ez azért érthetetlen, mert az első projektben már kialakították az Új Nemzedék „kontaktpontokat”.

Természetesen kikérték a részletes költségvetést és a szerződések listáját is az LMP-sek, de azt még nem kapták meg. A közbeszerzésekből az látszik, hogy a számos közbeszerzést nyerő, többek között az olimpiai pályázat kommunikációját is végző Humán Telex Kft szervez rendezvényeket és végzi a PR és a marketing munkákat a programban.

A Humán Telex a Fradi-vezér Orosz Pál tulajdonában van.

Hadházy felvetéseire Poór Csaba, az Új Nemzedék Központ kommunikációs igazgatója közleményben válaszolt:

Hadházy Ákos LMP-s politikus mai sajtótájékoztatóján politikai haszonszerzés céljából szándékosan csúsztatott és hazudott az Új Nemzedék Központ tevékenységeivel kapcsolatban. A politikus pontatlan, tévedésektől hemzsegő, rosszindulatú hangulatkeltése és tudatos csúsztatásai veszélyeztetik azt a több mint 10 ezer programot, amelyet az Új Nemzedék Központ a következő 5 évben a fiatalok számára és bevonásával valósít meg. H

adházy Ákos egyben nagy időutazó is lehet, mert nem tudja megkülönböztetni a jelent, a múltat és a jövőt: sajtótájékoztatóján szándékosan összekeveri a már megvalósult projekteket és a jelenlegi, 5 évig tartó kiemelt programokat.

Poór maga is sok ponton kötődik a Fideszhez. A kormánypárt szegedi sajtófönöke volt egy időben, a 2014-es önkormányzati kampányban is aktívan részt vett több településen az Átlátszó értesülései szerint. 2013-ban hirtelen a röplabda szövetség elnökévé avanzsált. Poór cége az olimpia népszerűsítésében is részt vesz.    

Sajtótájékoztatóján Hadházy kitért arra is, hogy az EMMI-ben az uniós programokat irányító, így az Új Nemzedék Központhoz kapcsolódó programokat is felügyelő Köpeczi-Bócz Tamás az első olyan kormányzati politikus 2010 óta, akinek nyilvánvalóan a korrupciós esetek miatt kellett távoznia.

A Köpeczi-Bóczhoz kötődő Türr István Központ legnagyobb botrányairól az Átlátszó is készített egy összefoglalót nem sokkal az államtitkár menesztése előtt.

Vágó Gábor

Kép: MTI,  Mohai Balázs

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás