Egyéb

Akció pólót, esőkabátot és speciális bűnügyi technikus nadrágot is szállít majd a bv a rendőrség számára 477 millióért

Vállalkozásai révén tovább növelheti majd idei eredményét a büntetés-végrehajtás, a rendőrség számára egyenruházati termékeket – esőkabátot, gyakorló pólót, akciópólót, akciómellényt, bűnügyi technikus melles nadrágot, vízi rendészeti ruhákat – szállíthat mintegy 480 millió forintért.

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

Saját cégeit kérte fel a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága arra hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás során, hogy nettó 477 millió forintért szerezzen be idén a rendőrség számára egyenruhákat – derült ki az EU-s közbeszerző legújabb számából.

A közbeszerzés módját azzal indokolták, hogy a szigorú feltételeknek megfelelő árubeszerzés, illetve kiegészítő építési beruházás vagy szolgáltatás esetén a jogszabályok lehetőséget adnak arra, hogy az ajánlati felhívás közzététele nélkül bonyolítsák le a tendert.

„A beszerzési eljárásban meghatározott, a védelem terén alapvető biztonsági érdeket érintő, kifejezetten katonai, rendvédelmi, rendészeti célokra szánt áruk beszerzésére, illetőleg szolgáltatások megrendelésére vonatkozó sajátos szabályokról szóló 228/2004. (VII.30.) Korm. rendelet tárgyi hatálya alá tartozó, rendszeresített termékek pótlására, mennyiségi bővítésére volt szükség.”

A két részből álló kiírás nyertese az egyedüliként ajánlatot tevő Bv Holding Kft.- Adorján-Tex Kft.-DUNA-MIX Kft. – Ipoly Cipőgyár Kft., amely – mily meglepő – a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást ajánlotta. A cégek egyébként bejáratottnak számítanak az egyenruházati termékek gyártásában és beszerzésében.

A társaságok többek között esőkabátot, gyakorló pólót, akciópólót, akciómellényt, bűnügyi technikus melles nadrágot, vízi rendészeti ruházati cuccokat, téli és nyári sapkákat, motoros csizmát és nyári kesztyűt, valamint – a teljes felsorolás igénye nélkül – viharcsizmát szállítanak a rendőrségnek.

Mindezek mellett a nyertes cégek – alvállalkozók segítségével – speciális esőkabáttal és fekete szolgálati bőrkesztyűvel is ellátják a rendőröket.

A büntetés-végrehajtás cégei jól teljesítenek

Hogy a BvOP egyenruha-biznisze szépen hoz a konyhára, jól mutatja az is, hogy három évvel ezelőtt – mint a hvg.hu megírta – csak a rendőrségi egyenruha-megrendelésből befolyt összeg másfél milliárd forintot tett ki. Az egyenruhákat egyébként a kalocsai és a sátoraljaújhelyi börtönökben készítik. Az előbbiben működik az Adorján-Tex Kft.

A Bv Holding tavalyi éves nettó árbevétele 1,8 milliárd forint volt – az Opten céginformációs rendszer adatai alapján –, míg az Adorján-Tex-é 3,2 milliárd, a Duna-Mix-é pedig 980 millió forint. Az Ipoly Cipőgyárnak sem kell szégyenkeznie, esetében az értékesítés nettó árbevétele 2015-ben mintegy 1,4 milliárd forintra rúgott.

Hogy a minőségük nem minden esetben jó, azt a Magyar Nemzet cikke hozta fel egy hónapja. Megjegyezték, hogy a 37 ezer forintba kerülő gyakorlóbakancsot egy készenléti rendőr azért nem tartotta megfelelőnek, mert az nem taktikai. Ráadásul nehéz, töri a lábat, kopog a kemény talpa, aztán a bakancs szellőzése sem jó, sőt, hamar el is használódik.

A lap a Belügyminisztériumnál kitérő választ kapott, azt, hogy vehet a rendőr jobb terméket, ám – főleg a készenléti rendőrök esetében – az egységes megjelenés miatt a rendszeresített viseletet kell hordani.

Éppen a bakanccsal kapcsolatban panaszkodott egy kisrendőr is az Átlátszónak idén februárban. Az egyenruhás ragasztgatott talpú bakancsban dolgozta végig a menekültválságot. Mesélt arról is, hogy a ruházati hiányosságok miatt előfordul, hogy a kifakult régi pólók viselését a parancsnok nem engedélyezi, ilyenkor egymástól kérik el a ruhadarabot, hogy szolgálatba állhassanak.

A rendőrségi válaszok szerint viszont nincs itt semmi látnivaló, a ruházattal kapcsolatban minden rendben van.

Csikász Brigitta

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás