Egyéb

Nem lehet elszámolni a szállást, így egyelőre nem lesz NVSZ-es korrupcióellenes szakmai fejtágítás

Eredménytelen lett a Nemzeti Védelmi Szolgálat korrupciós esetek felderítését szolgáló, rendezvényszervezési szolgáltatások beszerzésére kiírt, nettó 152 millió forintos keretösszegű tendere, mivel a szállásköltségeket nem lehetett elszámolni az uniós alapokból finanszírozott projekt terhére. 

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

A korrupcióellenes feladatokat 2014 novembere óta a kormányzati szervek közül a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) Korrupció-megelőzési Főosztálya látja el. Az NVSZ-nél csak a személyi kiadásokra idén 3,46 milliárd forintot, jövőre pedig 4,28 milliárdot költhetnek.

A rendvédelmi szervek belső elhárításának is nevezett NVSZ idén áprilisban a szakmai fejtágításokat célzó rendezvényekre írt ki pályázatot ezzel a címmel: „Kapacitásfejlesztés és szemléletformálás a korrupciós esetek nagyobb arányú felderítése, illetve megelőzése érdekében” projekt keretében „Különböző rendezvényszervezési szolgáltatások beszerzése”.

A korrupció üldözésének jól kistafírozott fellegvárában az európai uniós alapokból finanszírozott projektek révén – KÖFOP-2.2.3-VEKOP-16 – konferenciák, műhelymunkák, tréningek és szakmai napok megtartását tervezték, valamint azt, hogy ezekről „maximum 4, állófogadással egybekötött, alkalmanként legfeljebb 3 órás és ötvenfős” sajtótájékoztatón számolnak be. Ez az EU-s Közbeszerzési Értesítő június végi számából derült ki.

A szakmai rendezvényekre mintegy nettó 152 millió forintot szántak. Az összegbe beleszámolták a cateringet 4 050 emberre, a szállást 600 meghívottnak, továbbá a konferenciákhoz szükséges szinkrontolmácsok, technikai eszközök költségeit is.

A tender bontását követően azonban világossá vált, hogy ilyen formában nem valósulhat meg a közbeszerzés, mert az rendezvényeken résztvevőinek elszállásolása már nem fért bele a jogszabályi előírások által meghatározott keretekbe.

Mintha a korrupcióellenes harc NVSZ-es koncepciójának is akadoznának a fogaskerekei

Az NVSZ által megalkotott új korrupcióellenes stratégiába ugyanis, bár véleményezték, nem kerültek bele a civil szervezetek, többek között a Transparency International (TI) javaslatai. Így az sem, hogy a hamis vagyonnyilatkozat-tétel legyen bűncselekmény.

A dokumentum bevezetője egyébként már felhívja a figyelmet az alapvető hozzáállás-problémára:

„Összességében azonban – a TI álláspontja szerint – a program ebben a formájában még nem alkalmas arra, hogy érdemben csökkentse a korrupciót Magyarországon. Ennek legfőbb, jóllehet nem egyetlen oka, hogy a jelenleg kormányzó politikai elitnek az ország korrupciós fertőzöttségben játszott szerepét és felelősségét a program teljesen figyelmen kívül hagyja. Magyarországon a politika, az állam, a politikai pártok rendkívül fertőzöttek a korrupció által, erről egyértelműen tanúskodnak a TI, az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek felmérései is.”

Erről szóló korábbi cikkünk:

Több ezren fennakadtak már a Nemzeti Védelmi Szolgálat hálóján – itt a statisztika

Most pedig azért hiúsult meg egy, a korrupcióellenes témába vágó fejtágítás- és szemléletfejlesztő oktatás, mert a rendezvények szállásköltségei nem számolhatók el a projektben. Az nem derült ki, hogy a testület vagy a résztvevők más módon tudták volna-e ezt finanszírozni.

Csikász Brigitta

A fotó az NVSZ által integritás tanácsadók részére megtartott konferenciáról szóló hírből a szervezet honlapjáról.

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás