Egyéb

2014 óta 400 millió forintot költött ügyvédekre az MTVA

Összesen 400 millió forintot költött ügyvédekre 2014 óta az MTVA. Az összeg több mint felét az Őszy Ügyvédi Iroda kapta, amely kapcsolatba hozható a fideszes Várhegyi Attilával, akinek a családtagjai több olyan cégben rendelkeznek érdekeltséggel, amelyek összességében tízmilliókért adnak tanácsokat a közmédiának.

 

szulinap_superhero5 (1)

 

Tavasszal közadatigénylésben kértük ki az MTVA-tól, hogy 2014. január 1-e óta mely ügyvédi irodákkal kötöttek szerződést és mekkora összegeket fizettek ki részükre. A közmédia 15 napos hosszabbítás után megküldte a kért adatokat, amelyekből az derül ki, hogy 28 hónap alatt összesen 396 millió forintot fizettek ki ügyvédi tevékenységre.

A hatalmas összeg láttán rákérdeztünk arra is, hogy az ügyvédek mekkora óradíjjal és hány munkaórában dolgoztak. Az MTVA egy hónap elteltével (15 nap válaszadási határidő + 15 nap hosszabbítás az adatok nagy mennyiségére való hivatkozással) ezt az igénylést is megválaszolta, így megtudtuk azt is, hogy a legtöbb ügyvédi iroda átalánydíjas megbízásban dolgozik/dolgozott a közmédiának.

Akik óradíjért, azok jellemzően nettó 20-25 ezer forintot számláztak egy munkaóráért, de akad 35 ezres óradíj is a listán. Az óradíjak nagysága nem kiugróan magas, ennyibe kerül a piacon egy jó ügyvéd (egy még jobb még többe), ám a kérdés az, hogy valóban kellett-e ennyit költenie a közmédiának ügyvédekre, vagy lehetett-e volna spórolni az ügyvédi költségeken.

A 396 millió forintnak több mint a felét, 214,85 millió forintot az Őszy Ügyvédi Irodának fizette ki az MTVA. Az ügyvédi iroda névadója, Őszy Tamás 2009-ben Várhegyi Attila korábbi fideszes államtitkár feleségével közösen alapította meg a Myself Consulting Kft.-t, majd nem sokkal később kiszállt a vállalkozásból, amely azóta Várhegyi feleségének és gyermekeinek tulajdonában van. 

A Myself Consulting és Várhegyiné másik cége, a Prestige Média Kft. tízmillió forintos nagyságrendben ad tanácsokat az MTVA-nak, számolt be erről 2014-ben a 444, és 2015-ben a Népszabadság is.

A Direkt36 idén márciusban írt arról, hogy a közmédia egyik cége, az Új Média és Teletext Kft. 120 millió forintot vett 110 honlapot és domain nevet egy olyan cégtől, amely Várhegyi Attila családtagjainak többségi tulajdonában volt, és az Új Média és Teletext Kft. képviseletét az Őszy Ügyvédi Iroda látta el.

Idén májusban a Népszabadság adta hírül, hogy a KLIK három év alatt 221,5 millió forintot költött ügyvédi megbízási díjakra – a listán az Őszy Ügyvédi Iroda is szerepel, de a KLIK nem közölte az Őszyéknek kifizetett pontos összeget.

Az MTVA-tól a második legnagyobb összeget, pontosan 87,2 millió forintot a Gellér és Bárányos Ügyvédi Iroda kapta. Ez volt az egyik iroda, amely a közmédiát képviselte a Nagy Navarro Balázsék elleni hét perben, melyeket egytől-egyig elvesztett az MTVA.

A harmadik legmagasabb összeget, 36,47 millió forintot a közmédia a Horváth és Társai Ügyvédi Irodának fizette ki. Ez az ügyvédi iroda egy 2012-es összesítés szerint két év alatt 375 millió forint értékben kapott megbízásokat a kormánytól.

Ők voltak azok, akik a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak készítettek a Malév pénzügyi helyzetének rendezéséről szóló dokumentumot, amit a minisztérium csak három év pereskedés után volt hajlandó kiadni. Szintén a Horváth és Társai Ügyvédi Iroda képviselte a Magyar Nemzeti Bankot az MKB eladása során, és az MNB egyik alapítványa, a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány is fizetett nekik 17 ezer eurót (körülbelül 5,1 millió forintot) jogi tanácsadásért.

A többi kifizetés az alábbi ábrán és ebben a dokumentumban látható.

 

 

Erdélyi Katalin

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás