Egyéb

5 milliárd forintot vettek ki a Közgépből Simicskáék

Úgy tűnik, hogy Simicska hosszú távon tervez a céggel. Nem vették ki a teljes 2015-ös adózott eredményt osztalékként, plusz 2 milliárd forinttal növelték a vállalkozás saját tőkéjét is.

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

Május 31-én nyilvánosságra hozta 2015-ös beszámolóját a Közgép. A Simicska-birodalom gyengén muzsikáló médiacégeivel ellentétben a Közgépnek nem ment sokkal rosszabbul tavaly, mint az előző évben. Némi visszaesés azért persze látszik. A cég nettó árbevétele a 2014-es 112,9 milliárd forintról 101,5 milliárdra csökkent, ezért természetesen az adózott eredmény is jóval kevesebb lett az előző évi 13 milliárd forintnál.

A Közgép 2015-ös mérlegének legfontosabb számai:

– nettó árbevétel: 101,5 milliárd forint

– adózott eredmény: 9,6 milliárd forint

– osztalék: 5 milliárd forint

Az adózott eredményből 4,6 milliárd forintot nem vettek ki osztalékként, hanem bent hagytak a cégben. Ezen kívül további 2 milliárd forinttal emelték a Közgép eredménytartalékát, így a cég saját tőkéje 2015 végére 9,3 milliárd forintra nőtt, ami csaknem kétszerese a 2014-es 4,7 milliárdnak.

A 2015-ös mérleghez tartozó kiegészítő mellékletből további érdekes részletek is kiderülnek a Simicska-birodalom ikonikus cégének pénzügyeiről:

– 20 milliárddal forinttal csökkentek a követelései, így most 25,9 milliárd forint kintlévősége van

– 30 milliárd forinttal csökkentek a kötelezettségei, vagyis 28 milliárd forint fizetnivalója van

– 2,3-ról 5,8 milliárd forintra növelték a a garanciális kötelezettségekre, a várható jövőbeni költségekre félretett céltartalék összegét

– 45 milliárd forint értékű szerződést kötöttek a Magyar Fejlesztési Bankkal. Az összegből 41 milliárd garancia-, 4 milliárd forint pedig hitelkeret. A megállapodást egy 51 milliárd forint keretösszegű jelzálog biztosítja.

– 654 munkavállalójukra összesen 555 millió forintot költöttek

– az igazgatósági tagok összesen 22,8 millió forintot, a felügyelő bizottság tagjai összesen 13,2 millió forint tiszteletdíjat kaptak

– a könyvvizsgáló megbízási díja 18,75 millió forint volt

A tartalékok növelése, az adózott eredmény felének cégben hagyása mind arra utal, hogy Simicska Lajos hosszú távon tervez a Közgéppel, és mindent elkövet, hogy minél tovább talpon maradjon az építőipari nagyvállalkozás.

Erdélyi Katalin 

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás