Egyéb

Még 36 évig bérelhet állami földet a Mészáros-közelbe került Hidasháti Zrt.

Közismert, hogy Mészáros-féle cég lettünk – mondta az Átlátszónak egy neve elhallgatását kérő, a Hidasháti Mezőgazdasági Zrt.-nél dolgozó, ám munkakörét meg nem nevező informátorunk, akivel titokban, nem nyilvános helyen találkoztunk.

Muronyi és békési informátoraink szerint Mészáros Lőrinc és fia az elmúlt három hónapban többször járt a Hidasháti Zrt. muronyi központjában. „Megnézték az új birtokot. Megismertük őket, mert sokat látni a milliárdossá lett gázszerelőt a tévében, és feltűnő volt a Mercedes terepjáró is” – mondta érdeklődésünkre egy muronyi alkalmazott.

Azonban relatív, mennyire „közismert”, hogy a Békés megyei agrárcég Mészáros-közeli lett. A  Békés megyei sajtó például nem írt arról, hogy az Orbán-közeli Mészáros Lőrinc minden valószínűség szerint meghatározó tulajdont szerzett egy meghatározó nagyságrendű viharsarki agrárcégben, a Hidasháti Mezőgazdasági Zrt.-ben és a hozzá kapcsolódó Csabatáj Zrt.-ben:.

Viharsarki nagygazdaságok Mészáros-közelben

Tény, Békéscsaba és a Hidasháti Zrt. muronyi központjához közeli Békés városának meghatározó gazdasági és politikai szereplői, érdeklődésünkre, egybehangzóan megerősítették: Mészáros Lőrincé lett a Hidasháti Zrt. és a Csabatáj Zrt., amely eddig sem állt messze a Fidesztől.

Közel 9 éve a két cég vezérigazgatója, egyben az igazgatóságok tagja az a Végh László, aki korábban fideszes színekben Békéscsaba alpolgármestere és országgyűlési képviselő volt. Az agrármérnök végzettségű Végh 2007-ben az ugyancsak Fidesz-közeli Varga Mihálytól vette át stafétabotot, nehéz körülmények között. (Varga a színre lépése után Kovács János volt vezérigazgató minden vezető pozícióban lévő emberétől megszabadult. Korabeli meghatározás szerint: fideszesítette a céget.)

A mezőgazdasághoz és agráriumhoz nem értő Varga Mihály és csapata súlyosan veszteséges céget hagyott maga mögött, amely 600 millió forinttal tartozott a beszállítóknak és 800 milliós hiteltartozása volt.

Kézzel fogható bizonyíték egyelőre nem látszik Mészárosék Hidasháti cégbelépőjére, mondják Békés megyei beszélgetőpartnereink. Ahogy korábban írtuk, a cégiratokban sem Mészáros neve, sem cégei nem szerepelnek. Ezért Békés megyei forrásaink lopakodó és titkos tulajdonszerzésről beszélnek.

Ahogy a Békés megyei gazdasági és politikai élet nevük mellőzésével nyilatkozó szereplői egyértelművé tették: információik szerint a Buda-Cash másfél évvel ezelőtti összeomlása nagy szerepet játszhatott Mészárosék Békés megyei agráripari tulajdonszerzésében. A Buda-Cash igazgatóságának a tagja, Pál Gyula sokáig volt a Hidasháti Zrt. igazgatóságának a tagja, egyben a cég tulajdonosa.

Egy beszélgetőpartnerünk szerint azt már nem fogjuk megtudni, hogy Pál saját pénzén magát, vagy a Buda-Cash tőkéjével a brókerházat képviselte az agárcégben. (Pál végzettségét tekintve agármérnök, a Buda-Cashen belül hozzátartozott az agárportfólió, de egyben ő volt az Észak-magyarországi Regionális Bank elnök-vezérigazgatója is.)  

Mindenesetre tény, a Buda-Cash buktájával eltűnt a cégből Pál Gyula is. Ezt követően az off-shore-gyanús Opimus lett a tulajdonos, amely Békés megyei forrásaink szerint nem tűnt hosszú távon gondolkodó stratégiai befektetőnek. (Ahogy előző cikkünkben is írtuk, 2015 decemberében, Hidashát közvetve és a Csabatáj közvetlenül a Opinus Groupé volt, amikor a részvényeket az Opimusban is tulajdonos Status Capital vette át.)

A Hidasháti Állami Gazdaság 2002-ben, a Fidesz-kormány egyik utolsó döntéseként került be a „piszkos tizenkettőnek” nevezett cégek közé, amelyeket Fidesz-közeli üzletemberek privatizáltak. A sok ezer hektáron gazdálkodó Hidasháti Zrt. új tulajdonosai a kabinet döntése eredményeként 50 éves földbérlethez is hozzájutottak. S ez ma döntő tényező az új kulcsember, Mészáros Lőrinc több mint valószínűnek tűnő belépésével – magyarázta a cég belső életét és történetét jól ismerő forrásunk.

2002 óta mindössze 14 év telt el, a földbérletből 36 van hátra, ez meghatározóan sok, másfél emberöltő. Elég perspektívát nyújt, arról nem beszélve, hogy az agrárcégcsoport jól működik, kiváló minőségű földeken gazdálkodik és a Csabatájjal együtt sok lábon áll.

A Csabatáj Zrt. a dél-alföldi régió egyik legnagyobb tojástermelője, míg Hidashát három pilléren nyugszik. Az ezer darabos tehénállomány a tejtermelés alapja, de mellette ott van a vetőmag-feldolgozás és a növénytermesztés. Az már csak hab a tortán, hogy a Hidasháti Zrt.-hez tartozik bélmegyeri vadászkastély, amelynek bevétele a jövőben egy uniós forrásból megvalósítandó fejlesztéssel akár a többszörösére is növelhető.

Bod Tamás

(A szerző újságíró, az Együtt önkormányzati képviselője)

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás