Egyéb

Ingatlanmutyitól féltik szakmabeliek a titkosszolgálat Falk Miksa utcai székházát

 

Ingatlanbizniszt sejtenek titkosszolgák, illetve már nyugdíjas szakmabeliek amögött, hogy a titkosszolgálati és a kormányzati adatközpontot egy XI. kerületi irodaházba költöztetik. A világon mindenütt máshol ugyanis az ilyen létesítmények elkülönülve, azaz saját objektumokban dolgoznak.

 

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

 

Előzmények

A belügyminiszter és a főtestőr vetélkednek az új titkosszolgálati csúcsszervért

Értetlenül állnak a szakmabeliek a kormány legújabb terve, a polgári titkosszolgálat, a csúcs információs és bűnügyi elemző központ és a kormányzati adatközpont összeköltöztetésének terve előtt.

Két hete jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a „hatékony működés biztosítása érdekében” az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) – korábban Nemzetbiztonsági Hivatal – a jövőben a XI. kerület, Fehérvári út 70. szám alatti épületben kap helyet. Szintén ott működik majd a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK), valamint a kormányzati adatközpont is.

Erre több mint 18 milliárd forintot szán a kormány. Az Ericsson Magyar Villamossági Rt. részére épült, ma már irodaépületként és raktárként használt ingatlan megvásárlására 2,8 milliárd forint áll rendelkezésre. A felújításra, valamint a szükséges informatikai rendszer kialakítására idén 3,6 milliárd forint, 2017-ben 7 milliárd, 2018-ban pedig 4,8 milliárd forintot lehet költeni.

Szakmabeliek – még a Facebookon is – vitatták, hogy jól döntött-e a kormány. A vélemények többsége arról szól, hogy mivel az AH jelenlegi épülete a Falk Miksa utcában egy nagyon értékes ingatlan, azzal akarhatnak valamit kezdeni. Többen hangot adtak annak, hogy nem tartják szerencsésnek a szervezetek összeköltöztetését, mert ha valóban terveznének egy támadást ellenük, nagyobb kockázatot jelent, hogy egy épületben működnek.

Felvetették, hogy a titkosszolgálati székház szomszédságában lévő Honvédelmi Minisztérium akar esetleg terjeszkedni, vagy az ingatlant nézte-e ki magának valaki. Ugyanakkor ott, az V. kerület szívében sincs olyan jó helyen az Alkotmányvédelmi Hivatal – jegyezte meg egy, az Átlátszó által megkérdezett volt titkosszolga.

Szerinte, de más is érvelt ezzel, attól, hogy összepakolják egy helyre a szervezeteket, korántsem biztos, hogy jól együtt tudnak majd működni. Egy másik szakmabeli szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy a világon sehol sincs ilyen közösködés, mármint ami az ingatlanokat illeti, mindenkinek megvan a saját helye.

Az egykori titkosszolga a kinézett Fehérvári úti ingatlanra vonatkozóan rögtön az átalakítás szükségességét vetette fel. „Szakmailag nem helyes egy titkosszolgálatot beköltöztetni egy olyan tömbbe, ahol közvetlen utcakapcsolat van. És a kerítés, már ha készítenek, akkor legfeljebb úgy másfél méternyi helyet tud biztosítani az épület és a járda között.” Megjegyezte, nem csak az összeköltözés nem jó ötlet, hanem például lehallgatás-védelmi vagy épületvédelmi szempontból sem jó a hely.

Azon is el kell majd gondolkodni az ingatlan felújításnál – tette hozzá –, hogy a titkosszolgák hol fognak parkolni. „Majd az utcán, és mondjuk, tudják, hogy hova jár dolgozni, aztán betechnikázzák a kocsiját? A volt tiszt véleménye megegyezett azokéval, akik arra gyanakodnak, hogy valamiféle ingatlanügylet lehet kilátásban: az AH Falk Miksa utcai objektumát valamilyen célra kinézték és most ennek kezdhették előkészíteni a terepet.

Csikász Brigitta

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás