Egyéb

Irredenta vagyonkezelő: közpénzzel tolt nagymagyar nosztalgia

 

Vagyonkezelő holdingot alapított a mások mellett Bayer Zsolt publicista kurátorkodásával működő, közpénz-tízmilliókkal támogatott Trianon Múzeumot működtető alapítvány.

 

keepcalmsame2

 

Kárpát-medence Intézet Nonprofit Kft. néven hozott létre vagyonkezelőt a Trianon Múzeum Alapítvány, az új cég ügyvezetője az alapítvány elnöke Szabó Pál Csaba szegedi történész.

Az alapítvány 2001 decemberében jött létre, a következő évben, nem sokkal a 2002-es kormányváltás előtt született döntés alapján költözhetett az állami tulajdonú várpalotai Zichy-kastélyba a Magyar Narancs cikke szerint jelképes, egy forintos bérleti díj fejében. A kastély vagyonkezelője az állami tulajdonú Magyar Házak Közhasznú NKft. üzemelteti, amelyet ugyancsak Szabó Pál Csaba vezet. Szabót az új nkft. terveiről írásban kérdeztük a cégnek a cégbíróságon megadott email-címén, válaszát egyelőre várjuk.

A múzeumot működtető alapítvány kezdő kuratóriumában tag volt Szabó barátja, a 2009-ben elhunyt Cseh Tamás zenész is. Jelenleg is kurátor Bayer Zsolt Fidesz-alapító publicista, valamint Tőkéczki László történész.

A múzeum honlapján elérhető kiállítások leírása és a beszerezhető ajándéktárgyak képei alapján meglehetős nagymagyar-nosztalgia sejlik fel, nyílt kiállítás például irredenta falvédők, irredenta zenék tematikában is.

A múzeumnak a bíróság.hu-n elérhető legfrissebb beszámolója 2013-ra vonatkozik, e szerint abban az évben 77,4 millió forint támogatást kaptak – zömében az EMMI-től, valamint az NKA-tól -, árbevételük 3,3 millió forint volt, ebből 1,2 millió a jegyárbevétel. Utóbbi mostani, teljes árú belépővel számolva ezer látogatót feltételez (kedvezményes belépővel számolva kétszer annyit).

Az EMMI támogatási szerződéseinek listája szerint a következő években szintén kaptak működési támogatást az emberminisztériumtól: 2014-ben 50, tavaly és az idén 44-44 millió forintot.

2014-ben uniós pénzt is nyertek: az úgynevezett „interaktív Trianon” projektnap-sorozat 29,9 millió forintot, a tudomány-innováció program terhére – a támogatásokat közzétevő kormányzati honlap tanúsága szerint a pénzt tavaly ősszel meg is kapták.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás