Egyéb

Idén is milliárdokat kapott a HM EI a határzárra – a munkáért még versenyeznie sem kellett

Nem merült ki a tavalyi, határzár építésére fordítható keret a HM EI Zrt-nél az Átlátszó tudomása szerint, de a közbeszerzési értesítő alapján további mintegy 1,7 milliárd forintot, sőt ha szükséges, annak a dupláját, költheti erre. A zrt., amely a Honvédelmi Minisztérium cége, ugyanúgy, mint tavaly, hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás révén nyerte el a munkát.

 

 

Úgy látszik, hogy Magyarországon jelenleg csak a HM EI Zrt. tud határzárat építeni. Tavaly ősszel versenyt kizárva folytatott le beszerzési eljárást a Honvédelmi Minisztérium (HM) az ideiglenes biztonsági határzár megépítésére. A nyertes a saját társasága, a HM EI Zrt. lett, amely 1,9 milliárd forintért végezhette el a munkát. Hogy nem hívtak pástra több vállalkozást, a kerítés megépítésének sürgősségével indokolták a tárca részéről.

Tavaly, mint a Népszabadság is írta, a „migrációs probléma kezelésére” mintegy 29 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány. Ezen belül az ideiglenes határzár megépítését pedig 2 milliárddal megdrágította az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök augusztus végére kérte a kerítés befejezését. Emlékezetes, a határidőt nem sikerült tartani, ami hozzájárulhatott ahhoz, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter benyújtotta a lemondását.

Csak úgy, mint az idei kiírásnál. Más hasonlóság is mutatkozik az előző évi tenderhez. Az újabb kerítés felhúzását szintén a HM EI-re bízták – derült ki az EU-s Közbeszerzési Értesítő legújabb számából. Az összeg is közelít a korábbihoz, a mostani szerződés értéke mintegy nettó 1,7 milliárd forint. Ennek fejében kell rendezni a terepet és az építési munkálatokat végrehajtani. „A konkrét teljesítési helyek az egyedi megrendelésekben kerülnek meghatározásra” – tették hozzá, mint azt is, hogy az „ajánlatkérő a szerződés teljes időtartamára meghatározott keretösszeget annak 100 százalékával emelheti meg.

Mindezt ráadásul úgy, hogy az Átlátszó értesülései alapján a határzárra költhető tavalyi kétmilliárdos összeg sem fogyott el teljesen. Információink szerint, az újabb szerződés nem tartalmaz határidőket, illetve, hogy az ország teljes határszakaszára vonatkoztatható. Így ha szükséges, kijavíthatják a déli határvonalon lévő kerítésen ejtett átvágásokat, vagy ha kell, újabb szakaszon emelhetnek védvonalat. Legutóbb egyébként a HM EI Zrt. emberei Kelebiánál egy 4,5 kilométeres szakaszon tették rendbe a kerítést.

Mintegy két hete az Országgyűlés rendvédelmi és honvédelmi bizottsága a déli határszakasz védelmével kapcsolatban a belügynek és a honvédelmi tárcának két témában mentességet adott a közbeszerzés kiírása alól. Ezt azzal indokolták, hogy a műszaki zár feltartóztatja ugyan a menekülteket, ám jelentős az amortizáció, ezért meg kell erősíteni a határzárat.

Csikász Brigitta

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás