Egyéb

63 milliárd forint támogatást osztott ki az EMMI, a kulturális folyóiratok hoppon maradtak

63 milliárd forint támogatást osztott ki április 15-ig az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) az igazgatási területéhez tartozó különböző szervezeteknek. Ugyanakkor nagyjából 300 milliót kivontak a magyar kulturális folyóiratok idei támogatásából – ez az összeg pedig a fele annak, amennyivel Matolcsy jegybankelnök alapítványai támogatták Matolcsy jegybankelnök unokatestvérének médiavállalkozását. Közben átszervezték a támogatásokról döntő Nemzeti Kulturális Alapot, így a szakmai szervezetek kisebbségbe kerültek. És már meg is vannak az új feltételrendszer első áldozatai: az eddig évi 11 millió támogatásból élő Revizornak például, úgy tűnik, vége van.

 

 

63 milliárd forint szétosztásáról döntött április 15-ig az EMMI. Van ebben a háromszáz tételes támogatási listában minden, az egyházaknak különböző jogcímeken járó péterfillérektől az első kategóriás művészeti intézményeket (Müpa, Nemzeti Színház sat) így-úgy kistafírozó milliárdokon át az MTK 300 milliós apanázsáig.

A lista korántsem jelenti a kultusztárca irányítása alatt álló területek összes finanszírozásának időarányos részét: nincsenek benne például a színházak vagy a filmfinanszírozás; de az egyházak más csatornákon keresztül is kapnak támogatást, ahogy a sporttámogatások is jóval szélesebb körűek.

A támogatási lista publikálásával egy időben jelentek meg a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) szakmai kollégiumainak döntései az adott területhez tartozó folyóiratok támogatásáról. Az eredmény a várakozásokat meghaladóan rossz lett.

Kevesebb pénz, felbukkan Doncsev András és Fekete György

Kultúrpolitika – elevenített fel egy már-már elfelejtett szót a mindig kéznél levő kórusvezető, és gyorsan hozzá is tette, az MMA (Magyar Művészeti Akadémia) bolsevikjai még többet akartak, de Balog miniszter úrral ők ketten ellenálltak. Hoppál Péter államtitkár azt próbálta megmagyarázni tavaly novemberben, miért jó kompromisszum az, hogy az NKA-törvény módosítása értelmében az MMA jelölheti a szakmai kollégiumok tagjainak harmadát.

Ezzel az összesen mintegy 10 milliárd forint kulturális célú támogatásról döntő kollégiumokban egyharmadra csökkent a szakmai szervezetek súlya. További egyharmadnyi döntnököt az EMMI-miniszter nevez ki, egyharmadnyit pedig az MMA. A művészeti szervezetek halkan, de határozottan tiktakoztak.  A törvénymódosítás persze különösebb lárma nélkül átment, és február közepén Balog Zoltán miniszter kinevezte az NKA-kollégiumok új tagjait.

Az MMA beengedése a kultúrafinanszírozásba olyan jól sikerült, hogy például az Építőművészet Kollégium hat tagjából öt az MMA rendes vagy levelező tagja. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy az érintettek már-már nosztalgiával emlékeznek vissza arra az időre, amikor még a progresszív L. Simon László volt az NKA alelnöke.

Merthogy történt itt más is amellett, hogy a csillapíthatatlan étvágyú MMA-t ráengedték az addig a szubszidiaritás netovábbját jelentő NKA-ra. Három évvel ezelőtt L. Simon, akit a kremlinológiai szakértők Fekete György udvari ellenlábasának szoktak tartani, még meg tudta akadályozni többek közt a folyóiratok támogatásáról döntő kollégium szétverését.

L. Simon távozása után erre nem akadt elegendő szándékkal és befolyással rendelkező szereplő, így a folyóiratok támogatása átkerült az egyes „ágazati” kollégiumokhoz. Vagyis nem elég az MMA-EMMI döntnökök kétharmados túlsúlya, a vegyes profilú portálok – mint a Librarius, a prae.hu vagy a Revizor – mostohagyerekké váltak a saját szakterületüket preferáló kollégiumokban. És ha ez nem lenne elég, az MMA-sokkal felálló új NKA 350 millióra, vagyis nagyjából a tavalyi felére csökkentette a folyóirat-támogatási keretet.

2014 nyarán a lelépő L. Simon helyett Doncsev Andrást nevezte ki Balog miniszter az NKA elnökhelyettesének – mivel a miniszter a testület elnöke, Doncsev afféle helytartóként irányítja a szervezetet. Doncsev a Népszabadság újságírójából lett Orbán Viktor egyik beszédírója, néha munkaviszonyban, néha munkaviszony mellett, külsősként, a Qualiton Kft tulajdonosaként.

A céget 2012 ősze óta a felesége, Gergely Éva vezeti: ő az egyik szerzője a mára méltatlanul mellőzött Összetartozás dalának, amelyből végre megtudhatta a világ, hogy mi magyarok örömünkben egymás talpára lépünk. Doncsev elkötelezett funkcionárius: négy év kulturális államtitkárkodás után az MTVA kulturális főszerkesztője lett: működése nyomán a Magyar Rádióból szinte eltűntek a nem kormánypárti szerzők.

A revizor.hu főszerkesztője érthető szívósággal nem nyugodott bele sem az eljárásba, sem az eredménybe: február közepén még semmit nem lehetett tudni az ez évi támogatásokról, az illetékesek pedig nem válaszoltak a megkereséseikre. Április 18-án aztán kiderült, a Revizor nem kap egy forintot sem. Hogy a többi vegyes profilú folyóirat és portál hasonlóképp jár-e, az csak akkor derül majd ki, ha az NKA Szépirodalom Kollégiuma nyilvánosságra hozza a döntéseit.

Addig meg kell elégednünk azzal, hogy ha a Revizor nem is, de a Magyar Teátrum továbbra is szolgálni fogja a magyar színház ügyét. Igaz, ehhez portált működtető, Vidnyánszky Attila elnökölte Magyar Teátrumi Társaság is csak kétmilliót kapott – az összeg az egész szektor mélységes megvetését mutatja inkább, mintsem Vidnyánszky lobbierejét.

A minisztériumi bőségszaru

A kegyvesztettek klubja után itt van viszont a bőkezűen támogatottak nem jelentéktelen listája. Csak hogy a nagyságrendi különbséget érezzük: az EMMI támogatási listáján a legcsekélyebb összeggel támogatott kulturális projekt „A Barátság című kulturális és közéleti folyóirat szerkesztősége informatikai rendszerének megújítására” nyújtott 1,5 milliós támogatás. A kulturális és közéleti folyóiratot a Filantróp Társaság Barátság Egyesülete adja ki – ha valaki nem halott volna a szervezetről, magára vessen, az EMMI tavaly 12 millióval támogatta a filantrópokat.

Az EMMI támogatási listáján található célokat és szervezeteket öt nagyobb csoportba soroltuk, a 63 milliárd forint elosztásával kapcsolatban az alábbi eredményt kaptuk:

  • az országos jelentőségű kulturális intézmények, illetve projektjeik összesen 8,4 milliárd
  • a különböző egyházak és felekezetek, illetve projektjeik 11,1 milliárd
  • sportegyesületek, sportági szervezetek, a MOB és ezek projektjei 18,8 milliárd
  • egyéb társadalmi célok: fogyatékos szervezetektől a budajenői önkormányzat német közösségi házáig 1,6 milliárd
  • határon túli szervezetek és emlékezetpolitikai projektek 7 milliárd

A maradék mintegy 20 milliárdot jellemzően köznevelési, illetve felsőoktatási megállapodások alapján kapták a kedvezményezettek. Az pedig már csak anekdotikus elem, hogy az EMMI támogatási listáján 132 millióval ott találjuk az agárdi székhelyű Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft-t. Ez a szervezet működteti L.Simon egyik kedvenc projektjét, a Velencei-tavi Vízi Sportiskolát.

A szervezet korábban többször kapott 100 milliós nagyságrendű támogatást, 2013-ban 2,3 milliárd uniós forrásból kezdhettek neki a gárdonyi vitorlásközpont felújításának – a létesítményt tavaly decemberben adta át Balog Zoltán miniszter volt államtitkára, L. Simon László jelenlétében.

Becker András

kép forrása: vvsi.hu

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás