Egyéb

Hárommilliárdért épít stadion-sportközpontot egy kormányhatározat után Érd

 

A múlt héten 3,3 milliárd átcsoportosításáról döntött a kormány, szerdán pedig már a látványterveket is bemutatta a hamarosan megépülő érdi sportközpontról a város polgármestere. A 2017-re elkészülő komplexumban helyet kap egy közel kétezer fős stadion is, ahol a város NB III.-as futballcsapata játszhat majd.

 

 

A Modern Városok Program keretében 3,3 milliárd forintot fordítanak a fejlesztésre, amit két nagyobb részletben hajtanak végre – fogalmazott Bács István alpolgármester az Érd Most! beszámolója szerint szerdán, amikor T. Mészáros András polgármesterrel együtt bemutatta a hamarosan elinduló sportközpont-beruházás terveit.

Az Ercsi úton – ahol jelenleg is egy futballpálya van – 2017 őszére megépülő komplexumban helyet kap a város NB III.-as futballcsapatának közel 2000 fős stadionja, egy 2200 négyzetméteres főépület (étteremmel, fedett terasszal, öltözőkkel), a város második street workout parkja, wellness részleg, squash- és teniszpályák, büfék és futópálya.

Kicsit hirtelennek tűnhet elsőre ez a bejelentés és a látványtervek bemutatása, hiszen a kormány csak a múlt héten határozott arról, hogy 3,3 milliárd forintot csoportosít át az érdi beruházás javára a Nemzeti Olimpiai Központ beruházás előirányzatának terhére. (A Nemzeti Olimpiai Központ alatt a Puskás Stadiont és annak széles környékét kell érteni; erre a célra a 2016-os költségvetés 35,88 milliárd forintot különített el, és márciusban például szintén ennek a terhére csoportosítottak át 7 milliárdot a vizes-vb létesítményeinek többletköltségére.)

De a múlt heti kormányhatározat sem volt tiszta rögtönzés, mert Orbán Viktor 2015 júliusában, a Modern Városok Programja-turné keretében ígért 40 milliárd forint fejlesztést a megyei jogú városnak. Akkori beszédében tett nem túl részletes utalást arra, hogy „építünk sportcentrumokat”, valamint hogy megtörténik a „város különböző pontjain elhelyezkedő sportlétesítmények létrehozása és felújítása”.

A városi önkormányzat egyébként gyorsan reagált a kormányfői ígéretre és már szeptemberben elindította azt a hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzést, amellyel kiválasztották a létesítmény tervezőjét. Nettó 22,5 millió forintért a délegyházi Central Studio Kft. készítette el a szerdán megmutatott terveket.

A most bejelentett érdi sportközpont terve azonban nem szerepelt ekkora súllyal abban a decemberi belügyminisztériumi rendeletben, amely a Modern Városok Program támogatásait részletezték: ugyan 2,4 milliárd forintot rendeltek az érdligeti szabadidőközpont létrehozására, de az Ercsi úti beruházásra, kisajátítás céljából, 40 millió forintot biztosítottak.

Stadionláz, 1. rész: eddig 40 milliárd forint közpénz ment el az elkészült hét stadionra

A miniszterelnök nemrég adta át az egyébként tavaly nyáron elkészült szolnoki stadiont. A napi hírek alapján azt hihetnénk, gombamód szaporodnak a futballarénák, pedig a szolnoki mindössze a hetedik befejezett projekt a 2010 óta futó stadionépítések sorában. A stadionláz teljes költsége valóban százmilliárdokban mérhető, az elkészült létesítményekre eddig összesen 42,11 milliárd forint ment el, ebből 40,2 milliárd forint közpénz. Sorra vettük a beruházásokat, és kiszámoltuk, mi mennyi volt. Választ kerestünk arra is, miért pont ezek a beruházások valósultak meg. Tovább a teljes cikkre.

Ha már megdobták hárommilliárddal Érdet, reméljük, nagyobb sikere lesz a városnak ezzel a beruházással, mint a másik nagy sportingatlannal: hét évig állt üresen a 2000 férőhelyes sportcsarnok és uszoda, amelyet elkészülte után nem vett át az önkormányzat. A sportlétesítményt végül 2013-ban adták át, 1,3 milliárd forintért szerezte meg a városi tulajdon Érdi Sport Kft. a HVB Leasing Sport Ingatlanhasznosító Kft.-től.

Csepregi Botond

Fotó: Érd Most!

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás