Egyéb

A tiszavasvári polgármester nem tudja nélkülözni a Jobbik „integrációs szakértőit”

Nem nyugszanak a kedélyek Tiszavasváriban. Az érpataki modell atyja, a magának teológiai doktor címet adományozó Orosz Mihály Zoltán lehetetlen feladat megoldására kényszerül: miközben ő maga is tudja, hogy még annyi közhatalmi jogosítványa sincsen, mint egy baba-mama klubnak, a „terepen” azt kell elhitetnie a cigányokkal, hogy ő itt bizony a hatalmat képviseli. A mutatvány kevésbé sikerül Zagyva György Gyulának, aki néha magáról megfeledkezve „ellenőrzés”-ről beszél. Ugyanebben a cipőben jár a város polgármestere: neki azt kellene megmagyaráznia, mi az, amit a város a maga közhatalmi eszközeivel nem tudott megoldani, ezért inkább a két széljobb botrányhősre bízna. Mindenesetre a Jobbik országos vezetése Novák Előddel képviseltette magát a múlt heti lakossági fórumon. Videónk az egész napos programot foglalja össze.

 

 

Múlt vasárnap „bejárás” volt a tiszavasvári Széles és Keskeny utcákban: Fülöp Erik polgármester azt bizonygatta a város mára elhíresült romatelepén, hogy az Orosz-Zagyva-páros által abszolvált rendteremtő akció látványos eredményeket hozott.

Bár a „bejárást” és az utána tartott több órás fórumot Glonczi László roma aktivista szervezte, a rendezvényen szép számban voltak jelen a szélsőjobb középkorú szimpatizánsai is. Nem mentek el viszont a fórumra a leginkább érintett telepi romák – nem tűnik egy valóságtól elrugaszkodott magyarázatnak, hogy a többségében közmunkásként dolgozó telepiek tartanak a polgármestertől és tanácsadóitól.

Pedig érdekes kérdéseket vetett fel a nyílt párbeszéd, igaz, a válaszok már kevésbé voltak érdemiek. Oroszt például azzal szembesítette egy roma férfi, hogy miképp beszél ő keresztény hitről, mikor képes meggyalázni egy mélyen vallásos nép zászlóját. (Tavalyelőtt egyik jelmezes utcaszínházi előadásában Orosz megtaposott egy kvázi-izraeli zászlót, és rituálisan felakasztott két izraeli politikust.)

Kérdezték a becsületes légionáriust a doktorijáról is – emlékezetes, többek között a kamu doktori miatt folyik ellene büntetőeljárás -, de arra is csak valami zavaros magyarázkodás volt a válasz.

Zagyva Gyula is belezavarodott a szerepbe: a rendcsinálás legitimációs pontja az áramlopás, illetve az áramlopások elleni fellépés. Ez az a mozzanat, amely jelenlétüket igazolja, hiszen ők civil állampolgárként csak bejelentést tesznek a szolgáltatónál. Csakhogy Zagyvánál és segédeinél időnként kamera van, időnként éjszaka zaklatják a telepi romákat, és az exképviselő időnként ellenőrzésről beszél.

 

A tiszavasvári polgármester nem tudja nélkülözni a Jobbik “integrációs szakértőit” from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Tény, hogy Tiszavasváriban tavaly egy gyerek halálos áramütést szenvedett az illegális áramvezeték miatt, a rendőrség nyomoz az ügyben. Zagyváék persze sikerként kommunikálják a bejelentősdit, sőt Volner János alelnök már a Jobbik sikeréről beszél: „A Tiszavasvárin folyó munka – melynek során egyebek mellett több mint 290 áramlopást sikerült eddig felszámolnunk – a Jobbik elnökségének tudtával és támogatásával zajlik.”

Csakhogy – mint az E.ON-tól megkapott adatokból látszik – ez sajnos nem igaz. Sőt, inkább az tűnik ki, hogy az áramlopások ügyében nem nagyon érzékelhető Zagyváék buzgólkodása: a tavalyi egész évi 156 áramlopáshoz képest az idei első negyedév a maga 40 esetével nem mutat érdemi javulást. (A tények persze nem kell, hogy zavarjanak egy politikust, Volner ezt a valótlan állítást többször is megismételte.)

Persze kérdés, hogy valóban az-e a Jobbik erőlködésének célja, amit a pártvezetés kommunikál. Hiszen eleve reménytelen vállalkozás egy olyan komplex problémát, amelyben a lakhatási szegénységtől az uzsoráig szinte minden jelen van, ilyen primitív eszközökkel kezelni. A szemetet egyszer össze lehet szedetni a közmunkásokkal, de a gettó attól gettó marad, annak minden velejárójával.

Móricz Csaba

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás